“İran felakete sürükleniyor”

İtalya, İspanya ve hastalığın ortaya çıktığı Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke İran'da halkın umursamaz tavrı dikkat çekiyor.
İtalya, İspanya ve hastalığın ortaya çıktığı Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke İran'da halkın umursamaz tavrı dikkat çekiyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında; koronavirüse karşı yeterli önlemlerin alınmadığı İran'da salgının tehlikeli boyutlara ulaşma riski, Cezayir'de 1 yıldır devam gösterilere koronavirüs salgınından dolayı ara verilmesi, Senegal'de bir grup ressam ve sanatçının koronavirüse karşı grafitilerle mücadelesi, Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin, Cuma namazının dijital mecralar üzerinden kılınıp kılınamayacağına dair fetvası, Suudi Arabistan'ın Yemen'de “işkence, adam kaçırma ve keyfi tutuklamalar” dahil olmak üzere gerçekleştirdiği ihlaller haberleri öne çıktı.

“İran felakete sürükleniyor”

İran'daki Yeni Tip Koronavirüs (Kovid 19) Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mesud Merdani, İtalya, İspanya ve hastalığın ortaya çıktığı Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı ülkede Nevruz tatili ziyaretlerinin önü alınmazsa facianın çok yakın olduğunu belirtti. Salgının ülkeye yayılmasının ardından fark edildiğini belirten Merdani, Kum kentinde görülen ilk vakaların, aslında birkaç hafta önce başladığını vurguladı. Halkın bir bölümünün salgını hafife aldığına dikkati çeken Merdani, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının da koronavirüsle mücadeleyi kötü etkilediğini belirtti. İran Sosyal Hizmet Derneği Başkanı Dr. Mustafa Ekliman, ise "İranlı yetkililerin koronavirüsle ilgili çelişkili açıklamalarının virüsün yayılmasının hızlandırdığını söyledi.

Cezayir’de gösterileri koronavirüs durdurdu

Cezayir'de bir yıldır devam eden, ülke siyasetinde kalıcı değişimlere yol açan cuma gösterileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülke çapında yayılması üzerine yasaklandı. Kitlesel protestolar sırasında güç kazanan sivil toplum hareketleri de salgına karşı bilinçlendirme kampanyaları ve temizlik çalışmalarına katılmaya başladı. Cezayir sokakları uzun süre sonra boş kalırken sosyal medyadaki siyasi paylaşımların yerini de bilinçlendirme ve salgına karşı önlem amacıyla yapılan çağrılar aldı. Ancak, protestolara önderlik eden aktivistler; yürüyüşlere sadece ara verdiklerini, salgın biter bitmez protesto gösterilerine devam edeceklerini vurguladı.

Senegal'de koronavirüse karşı grafitiler konuşuyor

Senegal'de bir grup ressam ve grafiti sanatçısı, başkent Dakar'ın en işlek caddelerinden birinde duvarlara yaptıkları resimlerle koronavirüse karşı hijyene dikkati çekiyor. Grafitilerde elleri sabunla yıkamaktan alkol bazlı dezenfektan kullanmaya, dirseğe hapşırmaktan, mendil kullanımına kadar tüm hijyen kurallarını resmeden sanatçılar resimlerin yazılardan daha etkili olacağı düşüncesiyle yola çıktıklarını vurguluyor.

Cuma namazı dijital mecralardan kılınır mı?

Merkezi Katar'ın başkenti Doha'da yer alan Dünya Müslüman Alimler Birliği, Cuma namazının televizyon, radyo veya modern iletişim araçları üzerinden kılınmasını, 'Şer'i hüküm ve kurallara uymadığı, kötü sonuçları olacağı, cuma ve cemaatin amacına açıkça muhalefet ettiği için caiz olmadığını açıkladı. Cuma namazını camide kılamayanların dinî ruhsatı (izni) kullanarak onun alternatifi olan öğle namazını evlerinde kılabileceği vurgulandı.

Suudi Arabistan’ın Yemen’deki insanlık dışı ihlalleri

New York merkezli İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veren Suudi Arabistan'ın bölgede “işkence, adam kaçırma ve keyfi tutuklamalar” dahil olmak üzere pek çok ihlalde bulunduğunu bildirdi. Yemenlilerin, 16 ayrı sefer keyfi tutuklandığı belirtilen raporda, 5 ayrı vakanın da “zorla kaçırılarak Suudi Arabistan’a götürüldüğü” aktarıldı. Yemenlilerin aileleri, çocuklarından aylarca haber alamadıklarını daha sonra çocuklarının kendilerine Suudi Arabistan’da hapishane telefonlarından ulaştığını iletti.