İran, ülke genelindeki protestoları "örgütlü ve terörist eylemler" olarak nitelendirdi

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "hicap kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan kitlesel gösteriler ülkenin birçok kenti ve başkent Tahran'da devam ediyor.
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "hicap kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan kitlesel gösteriler ülkenin birçok kenti ve başkent Tahran'da devam ediyor.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra ölümü sonrası başlayan ve şiddet eylemlerine dönüşen ülke genelindeki protestoları, "örgütlü ve terörist eylemler" olarak nitelendirdi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, başkent Tahran'da haftalık basın toplantısı düzenleyen İran

Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, ölümlere yol açan ülkedeki protestoları değerlendirdi.

Cehromi, "Bazı örgütlü ve terörist eylemler, düşmanların ve rejim karşıtlarının halkın haklarını, kamu güvenliğini ve ülkenin istikrarını zedelemek için her duruma uygun plan yaptıklarını göstermiştir." dedi.

Protestoların barışçıl şekilde yapılabilmesi için "Özgür Diyalog Evleri" kuruluyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin halk protestolarını ifade etmek için bir alan sağlanması yönündeki önerisine işaret eden Cehromi, hükümetin yasal çerçevede protesto gösterilerinin düzenlenmesini desteklediğini ve bu konunun gündemde olduğunu söyledi.

  • Halk protestolarının barışçıl şekilde yapılabilmesi için üniversitelerin bünyesinde "Özgür Diyalog Evleri" kurulduğunu aktaran Bahadori, Cumhurbaşkanlığına bağlı Kültür Devrimi Yüksek Konseyi tarafından gerekli mekanizmaların onaylandığını kaydetti.

Bahadori, Özgür Diyalog Evleri'nde, başta gençler olmak üzere tüm halka her türlü kısıtlamadan uzak alan sağlanacağını ifade etti.

Protestolarda gözaltına alınan 1700 kişi serbest bırakıldı

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansına göre, başkent Tahran'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi de 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolara değindi.

Protestolar sırasında Tahran'da gözaltına alınanlardan 400'ünün serbest bırakıldığını aktaran Setayeşi, "Soruşturma aşamasında yaklaşık 1700 kişi serbest bırakıldı. Tutuklu sayısı asgari düzeyde ve halen gözaltında bulunanlar özel duruma sahip kişiler." dedi.

Protestolarda bugüne kadar toplam kaç kişinin gözaltına alındığına dair net bilgi paylaşmayan Setayeşi, ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde 30 Eylül'de cuma namazı sonrası yaşanan ve ölümlere yol açan olaylara karışan kişilerin de tespit edilerek tutuklandığını belirtti.

Bu arada başkent Tahran'daki Allameh Tebatebai Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, protestolarla ilgili gözaltına alınan öğrencilerden 15'inin serbest bırakıldığı ve gözaltında tutulan 2 öğrencinin de serbest kalması için yetkililerle temas halinde olunduğu ifade edildi.

Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında gözaltı ve tutuklama dalgası

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde başlayan gösteriler, daha sonra ülke geneline yayılmıştı.

İran devlet televizyonu, şiddete dönüşen gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde şu ana kadar 185 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Yetkililer henüz gösterilerdeki can kayıplarıyla ilgili kesin bilgileri paylaşmadı.

Olaylar devam ederken güvenlik güçleri yargının talimatıyla, protestolara katılan ve "kamu güvenliğini tehlikeye atan" göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı.

  • Bu kapsamda ülke medyasına yansıyan haberlere göre, yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei de 26 Eylül'de yaptığı açıklamada, sokağa çıkan herkesin suçlu olmadığını ve yalnızca kamu güvenliğini tehdit eden kişilere karşı yargının harekete geçeceğini söylemişti.

Üniversitelere de yayılan gösterilerde gözaltına alınan öğrencilerle ilgili 8 Ekim'de Tahran'daki Emir Kebir Üniversitesi ile Şehid Beheşti Üniversitesi tarafından yapılan açıklamalarda, gözaltına alınan öğrencilerin tamamının serbest bırakıldığı açıklanmıştı. Tahran Üniversitesi Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Ali Rıza Vechi de üniversitedeki öğrencilerin çoğunun serbest bırakıldığını ve yetkililerin üç gün içinde tüm öğrencilerin serbest bırakılacağını kendilerine ilettiğini aktarmıştı.