İran'daki sel felaketinde zarar 500 milyon dolar

İran'da sel felaketinden doğan zarar  500 milyon doları aştı.
İran'da sel felaketinden doğan zarar 500 milyon doları aştı.

İran'da günlerce süren şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken ülke genelindeki zarar 500 milyon doları aştı. İranlı yetkililer tarafından "benzeri görülmemiş çapta" olarak nitelendirilen sel felaketinde yükselen su rekor düzeye ulaştı. Bin 900 ilçe, kasaba ve köy su ve çamur altında kaldı, yaklaşık 100 bin kişi devlet tarafından sağlanan barınaklara sığındı. Sel felaketi nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyan İran'a yardım için harekete geçen ilk ülke Türkiye oldu. Türk Kızılay, pazartesi günü İran Kızılayı ile ortak organizasyonla afet bölgesine 5 tır insani yardım malzemesi ulaştırdı

İran'da günlerce süren ve halen bazı bölgelerde devam eden şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken rekor düzeye ulaşan su miktarının tarım ve altyapıya verdiği zarar 500 milyon doları aştı.

İranlı yetkililer tarafından "benzeri görülmemiş çapta" şeklinde nitelendirilen sel felaketinde yükselen su rekor düzeye ulaştı. Bin 900 ilçe, kasaba ve köy su ve çamur altında kaldı, yaklaşık 100 bin kişi devlet tarafından sağlanan barınaklara yerleştirildi.

Çamur altında kalan sokaklar.
Çamur altında kalan sokaklar.

İran Acil Durum Merkezi, mart ayının son günlerinde başlayan şiddetli yağışın sele dönüşmesiyle şu ana kadar 70 kişinin hayatını kaybettiğini 791 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ülkede insani krize dönüşen felakette en büyük kayıp Fars eyaletinde yaşandı. Sel nedeniyle eyaletin yönetim merkezi Şiraz'da 23, Loristan'da 14, Gülistan'da 8, Mazenderan'da 5, Hemedan'da 5, Kuzey Horasan'da 3, Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 3, Rezevi Horasan, Simnan, Huzistan, Kirmanşah, İlam, Kum, İsfahan, Kazvin ve Zincan eyaletlerinde de birer kişi olmak üzere toplam 70 kişi yaşamını yitirdi.

16 eyalette zarar, 510 milyon dolara ulaştı

Sel, tarım alanlarının su altında kalmasına, geçimini hayvancılıkla sürdüren göçebelerin ve köylülerin ahırlarındaki on binlerce hayvanın telef olmasına neden oldu.

Sel felaketinde tarım alanları ve yerleşim yerleri de büyük zarar gördü.
Sel felaketinde tarım alanları ve yerleşim yerleri de büyük zarar gördü.

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Tarım Bakanlığı Kriz Yönetimi Başkanı Muhammed Musevi, son haftalarda ülkeyi etkisi altına alan şiddetli yağış sonucu meydana gelen selin 16 eyalette toplam 731 bin hektar tarım alanına zarar verdiğini belirtti.

Tarım alanlarındaki zararın 47 trilyon riyali (yaklaşık 360 milyon dolar) aştığını anlatan Musevi, en büyük zararın 120 milyon dolarla ülkenin kuzeyindeki Gülistan eyaletinde meydana geldiğini söyledi.

Çamur altında kalan tarım arazileri.
Çamur altında kalan tarım arazileri.

Ülkede askeri ve sivil kurumlar sel nedeniyle zarar gören halka yardımları ulaştırmak için seferber oldu. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene'nin talimatıyla ülkedeki sondaj şirketleri de pompalarını kullanarak sel sularının yerleşim alanlarından tahliye çalışmalarına yardımcı oluyor.

400'den fazla köprü yıkıldı, 5 bini zarar gördü

Sel nedeniyle yıkılan köprüler.
Sel nedeniyle yıkılan köprüler.

Sel nedeniyle başta Gülistan, Loristan, Mazenderan ve Kuzey Horasan'da olmak üzere ülke genelinde 400'den fazla köprü tamamen yıkılırken yaklaşık 5 bin köprünün de kısmi zarar gördüğü bildirildi.

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Muhammed İslami, nehir ve göllerin çevresindeki yaklaşık 12 bin kilometrelik yolun su altında kaldığını ya da toprak kayması sebebiyle ciddi zarar gördüğünü söyledi. Bakanlık yetkilisi Şaban Ali Haveri de selin ülke alt yapısına verdiği zararın 150 milyon doları aştığını aktardı.

Türkiye, yardıma giden ilk ülke oldu

İçinde insani yardım malzemelerinin bulunduğu 5 tır Gürbulak Sınır Kapısı'ndan geçerek selin vurduğu bölgeye doğru hareket etti.
İçinde insani yardım malzemelerinin bulunduğu 5 tır Gürbulak Sınır Kapısı'ndan geçerek selin vurduğu bölgeye doğru hareket etti.

Sel felaketi nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyan İran'a yardım için harekete geçen ilk ülke Türkiye oldu. Türk Kızılay, pazartesi İran Kızılayı ile ortak organizasyonla afet bölgesine insani yardım malzemeleriyle yüklü 5 tır gönderdi. Türk Kızılaya bağlı ekipler, İran Kızılayı ile ortak organizasyonda ülkenin kuzeydoğusundaki Gülistan eyaletine bağlı Akkale ilçesine 320 ailenin ihtiyacını karşılayacak çadır, battaniye, hijyen seti ve mutfak malzemelerinden oluşan insani yardımları ulaştırdı.

Türkiye'nin ardından şu ana kadar Almanya, İsviçre ve Kuveyt ülkeye insani yardım malzemeleri ulaştırdı. Avrupa Birliği de selzedelere yardım için 1,2 milyon avro bağışta bulundu.

Şiddetli yağış uyarısı

İran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin batı ve güneybatı bölgelerinin yeniden şiddetli yağışın etkisine gireceğini duyurdu. Yağışların Huzistan, Kirmanşah, İlam ve Fars eyaletlerinde bazı noktalarda şiddetini artırarak sele sebebiyet verebileceği belirtildi.

Ülkenin batısındaki Huzistan eyaletinin Kriz Yönetimi Başkanı Kiyumers Hacızade, uyarının ardından eyaletteki 110 köyün sel tehdidi nedeniyle tamamen boşaltıldığını bildirdi.