İslam dünyasının dört bir yanından Fransa'ya tepkiler yükseldi

Fransız makamlarının Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam'ı hedef gösteren açıklamaları pek çok Müslüman ülkede olduğu gibi Gazze'de de protesto edildi.
Fransız makamlarının Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam'ı hedef gösteren açıklamaları pek çok Müslüman ülkede olduğu gibi Gazze'de de protesto edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere Fransız makamlarının Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam'ı hedef gösteren açıklamaları, İslam dünyasında çok ciddi tepki topladı. Öte yandan, Fransız yönetiminin Müslümanlara karşı tutumu ülkede islamofobik eylemlerin ve ırkçı saldırıların artmasına yol açtı. Son günlerde, Fransa’da Cezayir asıllı iki Müslüman kadın Paris'teki Eyfel Kulesi yakınlarında bıçaklandı, dün de Ürdün vatandaşı iki kardeş Paris'te ırkçı şiddete maruz kaldı.Müslüman ülkelerde Fransız ürünlerine karşı başlatılan boykot kampanyaları ise Paris yönetimini endişelendirdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan boykotun durdurulması çağrısı geldi.

Fransa'da başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere Fransız yetkililerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamaları, Müslüman ülkelerin sert tepkisine neden olurken Fransız ürünlerine karşı başlatılan boykot kampanyaları Paris yönetimini endişelendirdi.

Önceki yıllarda da İslam karşıtı eylemlerin merkezi konumundaki Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un, 2 Ekim’de, "İslam'ın yapılandırılması gerektiğine" dair açıklamaları tüm dünyadaki Müslümanların tepkisini çekti. İslam'ı "bugün dünyanın her yerinde krizde olan bir din" şeklinde niteleyen Macron, "Fransa'daki Müslümanlar'ın ayrılıkçı fikirleri savunan bir ideolojilerinin olduğunu" ileri sürerek İslam dinini hedef gösterdi.

Macron'un, 2 Ekim’de yaptığı konuşmadan.
Macron'un, 2 Ekim’de yaptığı konuşmadan.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise 13 Ekim'de yaptığı açıklamada, "radikal İslamcılık ile mücadele" iddiasıyla yılın başından itibaren 73 cami, özel okul ve iş yerlerinin kapatıldığını belirtti.

  • Bununla da kalmayan Fransız bakanın marketlerdeki helal gıda reyonlarından rahatsız olduğunu açıklaması hükümet yetkililerinin inanç özgürlüğüne bakışını ortaya koydu.

Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösterdikten sonra öldürülen öğretmenin cenazesinde Macron.
Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösterdikten sonra öldürülen öğretmenin cenazesinde Macron.

Fransa'da 16 Ekim'de Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin öldürülmesinin ardından, Fransız hükümeti İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulundu. Macron ise cinayeti, "İslami terör" olarak niteledi.

Ülke yönetiminin Müslümanlara karşı tutumu islamofobik eylemlerin ve ırkçı saldırıların artışına yol açtı. Son günlerde, Fransa’da Cezayir asıllı iki Müslüman kadın Paris'teki Eyfel Kulesi yakınlarında bıçaklandı, dün de Ürdün vatandaşı iki kardeş Paris'te ırkçı şiddete maruz kaldı.

Buna rağmen Fransız yetkililer "ifade özgürlüğü" kisvesi altında Hz. Muhammed'e yönelik Charlie Hebdo dergisi tarafından çizilen hakaret içerikli karikatürlerin yayımlanmasını teşvik etmeye ve İslam'ı hedef alan açıklamalar yapmaya devam etti. Macron'un Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan geri durmayacaklarını açıklamasının ardından ülkedeki bazı kamu binalarına İslam Peygamberi'ne hakaret içeren karikatürler yansıtıldı.

Öldürülen öğretmenin fotoğrafları da Fransa'da binalara yansıtıldı.
Öldürülen öğretmenin fotoğrafları da Fransa'da binalara yansıtıldı.

Fransız ürünlerine karşı boykot kampanyası Fransa'yı paniğe sevk etti

Türkiye ile birlikte birçok İslam ülkesi tek ses halinde Fransa'nın İslam'a karşı eylemlerini kınarken sosyal medyada Fransız mallarına karşı boykot kampanyaları başlatıldı. Bazı ülkelerde Fransız ürünleri market raflarından indirildi.

  • Fransa'nın İslam karşıtı tutumuna karşı gelişen boykotun çığ gibi büyümesi üzerine panik yaşayan Fransa Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada, İslam ülkelerinde Fransız mallarına yönelik boykotun durdurulması çağrısında bulundu.

Kuveyt'te Fransız ürünleri raflardan indirildi.
Kuveyt'te Fransız ürünleri raflardan indirildi.

Buna karşılık sosyal medyada Fransız ürünleri ve Fransa'ya seyahate karşı boykot çağrıları yükseliyor. İslam ülkelerindeki halklar da düzenlenen gösterilerle Fransa'nın İslam'ın mukaddesatına saldırılarına öfkelerini yansıtıyor.

Türkiye'nin tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim'de yaptığı bir konuşmasında, Macron’un “İslam krizde” açıklamasının saygısızlıktan öte açık bir provokasyon olduğunu belirterek, “İslam’ın yapılandırılmasından” bahsetmesini ise “hadsizlik ve edepsizlik” olarak niteledi.

Fransa'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin kamusal alanda sergilenmesine Macron'un destek olması üzerine, Erdoğan, Macron'u "zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" sözleriyle eleştirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan kınama

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından yapılan açıklamada, Fransa'ya İslam'ı hedef alan ve dünya genelinde bir buçuk milyardan fazla Müslümanın duygularını inciten ayrımcı politikalarını gözden geçirme çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Hazreti Muhammed'in şahsının temsil ettiği dini sembollere hakaret ederek "Hazreti Muhammed'in şahsının temsil ettiği dini sembollere hakaret ederek Müslümanların duygularına yapılan sürekli sistematik saldırıyı kınıyoruz."
denildi.

İstanbul'dan Macron'a yükselen tepkiler.
İstanbul'dan Macron'a yükselen tepkiler.

İran'dan Fransız liderlere kınama

İran'dan Fransa'ya en sert tepki, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'tan geldi. Kalibaf, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Müslümanlar ve tevhide inananlar, Fransa'nın inatçı ve akılsız liderlerinin Rahmet Peygamberi'ne karşı alçakça düşmanlığını hep bir ağızdan şiddetle kınıyor. Bu onursuz kişilerin kötülükleri, Allah'a olan inançsızlıklarını ve bütün semavi dinlere karşı düşmanlıklarını ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Irak'ta Macron'a tepki konvoyu

Irak'ın başkenti Bağdat'da dün bir grup, üzerinde kırmızı çarpı işaretli Macron'un posterlerini taşıyan araç konvoyuyla tepki gösterisi düzenledi. Macron'a tepki konvoyuna yoldan geçen vatandaşlar da destek verdi.

Katar ve Körfez'den gelen tepkiler

Katar Üniversitesi, "İslam dininin ve sembollerinin kasıtlı suistimali" gerekçesiyle Fransız Kültürü Haftası'nı süresiz olarak ertelediğini duyurdu.

Üniversite açıklamasında, "İslami değerlerin, sembollerin ve inançların aşağılanması ya da ihlali kesinlikle reddedilmektedir. Bu tür hakaretler, evrensel insani değerlere ve tüm toplumların ulvi değerlerine zarar veriyor." ifadelerine yer verildi.

Aynı şekilde, Katar'ın önde gelen perakende zincirleri, Fransız ürünlerinin raflardan kaldırılacağını duyurdu.

Bahreyn'de düzenlenen gösterilerde ise "Canlar sana feda olsun ya Resulallah" yazılı dövizlerle Fransa'nın İslam karşıtı tutumu protesto edildi.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ise Macron'un açıklamalarını "sorumsuz" şeklinde tanımlayarak halklar arasında nefret kültürü yaymayı hedeflediğini belirtti.

Kuveyt'te Fransız ürünlerinin boykot edildiği bir market.
Kuveyt'te Fransız ürünlerinin boykot edildiği bir market.

Prens Selman’a yakınlığıyla tanınan STK'dan Fransa'ya destek

Suudi Arabistan'dan Fransız süpermarket zincirinin boykot edilmesi çağrısı sosyal medyada en çok kullanılan ikinci etiket oldu.

Suud sosyal medyasındaki bu tepkiye rağmen, Suudi Arabistan merkezli Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Muhammed bin Abdulkerim el-İsa, Suudi televizyonu MBC’ye verdiği mülakatta, "Müslümanları azınlıkta oldukları ülkelerin uygulamalarına ses çıkarmamaya, yasalarına uymaya" çağırdı.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Muhammed bin Abdulkerim el-İsa.
Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Muhammed bin Abdulkerim el-İsa.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yakınlığıyla tanınan ve dini konulardaki danışmanlarından olan el-İsa, Müslümanlardan bulundukları ülkelerin uygulamalarını, yasalarını ve kurumlarını sorgulamamalarını isteyerek, bu uygulamaların yasa ve kurumların ülkenin güvenlik ve istikrarını temin ettiğini, sosyal uyumu güçlendirdiğini ileri sürdü.

Rabıta’nın resmi Twitter hesabında, "ayrılıkçılık" etiketiyle çok sayıda mesaj ve açıklama paylaşıldı.

Açıklamalarda, el-İsa’nın "tüm şiddet ve aşırıcılık şekillerini sonlandırmak için gerekli çabaları göstereceklerine dair Fransız yetkililere tam güvenini" bildirmesiyle, "Fransız milletinin, güvenlik ve istikrarına zarar verebilecek her şeye karşı birleşerek gücünü göstermesi" ifadeleri dikkati çekti.

Fas'ta boykot kampanyasına büyük destek geldi

Faslıların, "Fransız ürünlerini boykot" etiketiyle cuma günü başlattığı kampanya, sosyal medyada ilgi görmeye devam ediyor. Fikir adamı, akademisyen ve entelektüellerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, sosyal medya üzerinden boykota destek veriyor.

Pek çok ülkede sosyal medya üzerinden Fransız ürünlerine karşı boykot kampanyası başlatıldı.
Pek çok ülkede sosyal medya üzerinden Fransız ürünlerine karşı boykot kampanyası başlatıldı.

Lübnan'da Fransız bayrağı yakıldı

Fransa'nın işgalci bir tarihe sahip olduğu Lübnan'da hem sokaktan hem de dini otoritelerden Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a tepkiler yükseldi.

Lübnan'ın Trablus kentinde toplanan bir grup eylemci, Fransa'nın İslam karşıtı tutumunu protesto etti. Göstericiler, Fransız bayrağı yakarak, Macron'a tepki gösterdi.

Sayda kentinde de Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürler yayımlanması protesto edildi.

İslami Cemaatin çağrısıyla toplanan ve arabalarla konvoy oluşturan eylemciler, Fransız yetkililere tepki gösterdi. Çeşitli caddelerde dolaşan konvoyda çalan ilahilerle göstericiler, Hazreti Muhammed'e duydukları sevgiyi ifade etti. Ayrıca, sosyal medyada Fransız ürünlerine ilişkin boykot çağrıları geldi.