"İslam ülkeleri"nden Hindistan'a çifte ödül"

 Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye "Zayid Nişanı"nı tevdi etti.
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye "Zayid Nişanı"nı tevdi etti.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Keşmir kararı sebebiyle tepkilerin odağındaki Hindistan'a Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn tarafından devlet nişanı verilmesi, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin Hindistan'ın Keşmir kararına ilişkin değerlendirmeleri, İsrail-Lübnan arasında süregelen gerginlik, Esed rejiminin İdlib'in Şam-Halep otobanı üzerinde bulunan Maaret El Numan ilçesine yönelmesi, Hindistan hükümetinin, Cammu Keşmir'de çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına "ölüm belgesi" verilmesini engelleme girişimi, Yemen'de hükümetin Aden Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirmesi haberleri öne çıktı.

"İslam ülkeleri"nden Hindistan'a çifte ödül"

Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması dünyanın dört bir yanında tepkilere neden olurken Birleşik Arap Emirlikleri, karara karşı çıkmak bir yana Hindistan'ın bu adımı sonrası, Başbakan Narendra Modi'ye BAE'nin en üst düzey nişanı sayılan "Zayid Nişanı"nı tevdi ederek kararı bir nevi ödüllendirmiş oldu. BAE'nin bu kararının ardından Hindistan'ı devlet nişanına layık gören Bahreyn de Keşmir Müslümanlarına sırtını dönen bir diğer "İslam ülkesi" oldu.

"Keşmir ateşi Hindistan'ı küle çevirir"

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Kanada-ABD merkezli Vice News'e verdiği mülakatta, Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırarak bölgedeki durumu iyileştireceğini düşünmesini "hayal aleminde yaşamak" olarak yorumladı. Alvi, "Hindistan Cammu Keşmir'de ateşle oynuyor. Bu ateş hiçbir şey yapmasa Hindistan'ın güvenliğini küle çevirir." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail-Lübnan hattında gerginlik tırmanıyor

Hizbullah örgütünün kalesi başkent Beyrut'un güney banliyösünde İsrail'e ait 2 İHA'nın düşmesiyle kızışan gerginlik tırmanıyor. İsrail'e ait İHA'lar, güney sınırından ülkeye girerek hava sahasını ihlal etmeyi sürdürürken, İsrail'in savaş uçakları ve savaş botları, sık sık Lübnan sınırlarına geçiş yapıyor. Ülkenin doğusundaki Beka bölgesinde bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık'a (FHKC/GK) ait mevzilerin gece saatlerinde vurulmasının arkasında da İsrail'in olduğu basında yer almıştı.

Esed rejiminin yeni hedefi Maaret El Numan

Strajejik bir noktada bulunan İdlib'e bağlı Han Şeyhun ilçesini ele geçiren Esed rejime bağlı askerler, gözünü İdlib'in Şam-Halep otobanı üzerinde buluna Maaret El Numan ilçesine dikti. Bölgede akşam saatlerinde Suriye rejiminin bombalı saldırısının ardından ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. Maaret El Numan’da sokakların boşaldığı, pazar ve dükkânların kapandığı, araçların yük ve eşya taşıdığı belirtildi. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ise şehri savunmak için hazırlık yaptığı bildirildi.

"Keşmir'de ölenler hayalete dönüşüyor"

Hindistan hükümetinin, Cammu Keşmir eyaletinde güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına "ölüm belgesi" vermemeleri için doktorlar üzerinde baskı kurduğu ifade edildi. Doktorlar, "çatışmalardaki zayiata yönelik istatistikleri düşük gösterme, çatışmalarla ilgili hasta kabullerini asgari tutma ve mağdurları hızlı şekilde taburcu etme" konularında sözlü talimat aldıklarını belirtti. Ölenlerin yakınları, kayıplarının nedeninin çatışmalar olduğuna dair doktor kayıtları ve ölüm belgelerini almakta zorlandıklarını anlattı.

Aden Havalimanı'nın kontrolü hükümete geçti

Yemen'de hükümete bağlı askeri birlikler, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi güçlerinin elindeki Aden Uluslararası Havalimanı'nda kontrolü sağladı. Hükümete bağlı güçlerin, Aden'de Maaşık Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Hur Mekser ve Krater mahallelerine doğru ilerlediği belirtildi.