İslâm ve Modern İnsanın Çıkmazı

İranlı akademisyen Seyyid Hüseyin Nasr, eserinde İslâm ve Batı hakkında çok önemli tespitlerde bulunuyor.
İranlı akademisyen Seyyid Hüseyin Nasr, eserinde İslâm ve Batı hakkında çok önemli tespitlerde bulunuyor.

Hem Doğu’da hem de Batı’da yaşamış olan İranlı âlim Seyyid Hüseyin Nasr, diğer eserlerinde olduğu gibi İnsan Yayınları'ndan çıkan “İslâm ve Modern İnsanın Çıkmazı” adlı eserinde de İslâm ve Batı hakkında pek çok çarpıcı değerlendirmede bulunuyor. İslâm geleneği ve modern insanın içinde bulunduğu çatışmalar, “modern Müslüman”, düşünce ve eylem birliği, özgürlük gibi pek çok kavram kitapta kapsamlı olarak ele alınıyor.

Farklı alanlarda bilim insanı yetiştirmiş, eğitimli bir aileden gelen İranlı âlim Seyyid Hüseyin Nasr, akademik eğitimini Amerika’da farklı okullarda tamamladı. MIT’de fizik alanında aldığı lisans eğitimi ve Harvard Üniversitesi’ndeki bilim tarihi doktorasından sonra İran’da ve Amerika’da çeşitli akademik görevlerde bulundu. Hem Doğu’da hem de Batı’da yaşamış olan Seyyid Hüseyin Nasr diğer eserlerinde olduğu gibi İnsan Yayınları'ndan çıkan “İslâm ve Modern İnsanın Çıkmazı” adlı eserinde de İslâm ve Batı hakkında pek çok çarpıcı değerlendirmede bulunuyor.

Seyyid Hüseyin Nasr, İslâm ve tasavvuf ile ilgili Farsça, Arapça, İngilizce ve Fransızca 50'den fazla kitap ve 500'den fazla makale kaleme almış bir yazar.
Seyyid Hüseyin Nasr, İslâm ve tasavvuf ile ilgili Farsça, Arapça, İngilizce ve Fransızca 50'den fazla kitap ve 500'den fazla makale kaleme almış bir yazar.

İlk baskısı çeyrek asırdan uzun bir süre önce gerçekleşen kitap, 2000’lerin başında İslâm dünyasındaki değişen şartlar sebebiyle yazar tarafından gözden geçirilip yeniden düzenlenmiştir. “Modern insanın çıkmazı”, bir mesele olarak bugün de kitabın ilk yazıldığı dönemdeki gibi önemini ve geçerliliğini koruduğu için eser de yazıldığı ilk günkü gibi önemini korumaya devam ediyor.

Beş ana bölümden oluşan kitap, ilk bölümünde modern insanın bugünkü durumuna odaklanarak başlıyor. Tespitler ve yer yer çözüm önerileri üzerinden ilerleyen eser; İslam geleneği ve modern insanın içinde bulunduğu çatışmalar, “modern Müslüman”, düşünce ve eylem birliği, özgürlük gibi pek çok kavramı inceliyor.

Nasr, modernizmin etkisi altındaki her çağdaş Müslümanın açmazının farklı olduğunu belirtmekle birlikte zıt doğalara sahip iki ayrı dünya arasındaki gerilimin her yerde farklı şekillerde gözlemlenebileceğinin altını çiziyor.

Modernizmin Batı’daki olumsuz etkilerinin yalnızca Batı insanının birtakım kusurlarından kaynaklanmadığını ve Doğu’nun da bu etkilerden kaçınabileceğine inanmadığını belirten Seyyid Hüseyin Nasr, kitabın sunuş kısmında “Amacımız sırf İslâm dünyasıyla Batı arasındaki coğrafi hatta kültürel tezatları göstermek değil, her yerde ve her zamanda gerçek (Hakk) iledir.” diyerek eserinin amacını en sade ve en etkili şekilde özetliyor.