İslâm, dünyanın en hızlı büyüyen dini

Dünya çapında Müslümanlar, 53 ülkede nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Dünya çapında Müslümanlar, 53 ülkede nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Pew Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, Müslümanlar 2020'ye kadar geçen on yılda diğer tüm büyük dinî gruplardan daha hızlı büyüdü. Böylece İslâmiyet, Hıristiyanlardan sonra dünyanın en büyük ikinci din olmaya devam etti.

Raporda, Kuzey Amerika'da Müslüman nüfusun yüzde 52,3 arttığı, Hristiyan nüfusun ise yüzde 10,8 azaldığı kaydedildi

ABD merkezli Pew Research'ün yayımladığı raporda, 2010-2020 döneminde Müslümanların 347 milyon kişi artarak, dünyada nüfusu en hızlı artan dinî grup olduğu ifade edildi.

Pew Research şirketi, 2010-2020 döneminde 10 yılı aşkın süre boyunca nüfus sayımı, kayıtları ve anketler dahil 2 bin 700 veri kaynağından elde edilen bilgilerin ve 201 ülkeden katılımcıya mensup oldukları dine ilişkin sorulara yanıtlarının analiz edildiği raporu yayımladı.

  • Raporda, 10 yılı aşkın süre içinde 347 milyon kişi artan 2 milyara ulaşan Müslüman nüfusunun, diğer dinlere oranla en hızlı artış gösterdiği ortaya konuldu.

Çalışma, İslâm'ın büyümesini doğal demografik büyümeye bağladı. Ayrıca, küresel düzeyde Müslüman nüfus değişiminin "insanların inançlarına dönmesi veya inançlarından çıkmasıyla çok az ilgisi olduğu" sonucuna vardı.

Müslüman nüfusunun 2010'dan 2020'ye diğer tüm dinlerden daha fazla arttığını gösteren Pew Research grafiği.
Müslüman nüfusunun 2010'dan 2020'ye diğer tüm dinlerden daha fazla arttığını gösteren Pew Research grafiği.

Öte yandan raporda, Hristiyanların nüfusunun 122 milyon kişi arttığı ancak dünya nüfusuna oranla azaldığı kaydedildi. Hristiyan nüfus oranının yüzde 1,8 azalmasının sebebinin, bu dine mensup olmayan toplulukların nüfusunun artmasından ve bazı Hristiyanların bu dinden ayrılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

  • Buna göre, dünyadaki Müslüman nüfus oranı 2010'da yüzde 23,9 iken 2020'de yüzde 25,6'ya ulaştı,
  • Hristiyanların nüfusu ise yüzde 30,6'dan yüzde 28,8'e düştü.

Çalışmada, "Müslümanlar, ortalama olarak, diğer büyük dinlerin mensuplarından daha fazla çocuğa sahip ve daha genç" denildi.

Raporda, Hristiyanların nüfusunun en çok Avrupa ve Amerika'da azaldığı bilgisine yer verildi.

Bölgesel değişiklikler

Dünyadaki Müslüman sayısındaki artış esas olarak Müslüman çoğunluklu ülkelerde yoğunlaştı.

İslâm, diğer dinlere göre en büyük büyümeyi Kazakistan, Benin ve Lübnan'da gördü, Umman ve Tanzanya'daki Müslümanların payı ise azaldı.

  • Müslümanların, Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde yoğun olarak bulunduğu ifade edilen raporda, Müslüman nüfusun Kuzey Amerika'da yüzde 52,3 arttığı, Sahra Altı Afrika'da bu oranın yüzde 33,8 olduğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yüzde 23,9 artış görüldüğü belirtildi.
Müslümanların 2010'dan 2020'ye kadar çoğu bölgede nüfus payı olarak arttığını gösteren tablo.
Müslümanların 2010'dan 2020'ye kadar çoğu bölgede nüfus payı olarak arttığını gösteren tablo.

Ayrıca raporda, Hristiyan nüfusun Kuzey Amerika'da yüzde 10,8; Avrupa'da yüzde 8,8 azaldığı ve Sahra Altı Afrika'da yüzde 31,2 artış gösterdiği kaydedildi.

Raporda, Hristiyanlığın, Asya-Pasifik, Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgeleri hariç en yaygın din olduğu kaydedilirken yüzde 24,2 oranla herhangi bir din mensubu olmayanların, Hristiyanlar ve Müslümanların ardından en kalabalık üçüncü grup olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Öte yandan, 2020'de Budistlerin sayısının, 2010'dakinden daha az olduğu, bu süreçte 19 milyon kişi azaldığı kaydedilen raporda, Yahudilerin nüfusunun 2010-2020 döneminde yüzde 6 artarak yaklaşık 15 milyon kişiye ulaştığı kaydedildi.

Endonezya'nın dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olduğunu gösteren tablo.
Endonezya'nın dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olduğunu gösteren tablo.

Pew Research'ün 2017'de yayımladığı raporda, dünyada en hızlı büyüyen dinin İslâm olduğu ve 2075 yılına kadar İslâm'ın dünyanın en büyük dini olabileceği ifade edilmişti.