İslâm âlemi Ramazan Bayramı'nı kutluyor

İslâm alemi Ramazan Bayramı'nı kutluyor.
İslâm alemi Ramazan Bayramı'nı kutluyor.


Mekke

Müslümanların kıblesi Kabe’de Ramazan ayının son bulması ile bayram namazı eda edildi.

Kabe'de bayram namazı.
Kabe'de bayram namazı.

Mübarek Ramazan-ı Şerîf ayını ibadet için kutsal topraklarda geçiren Müslümanlar, Kabe’de bayram namazında buluştu. Bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlar, gece yarısından itibaren Kabe çevresinde toplandı. Mescid-i Haram’da saf tutan milyonlarca Müslümana bayram namazını Kabe İmamı Şeyh Salih bin Humeyd kıldırdı.

Filistin

Yaklaşık 120 bin Müslüman, Ramazan Bayramı namazı için sabah saatlerinde İslâm dininin en kutsal üçüncü mekânı Mescid-i Aksâ'da saf tuttu.

Mescid-i Aksâ'nın bulunduğu Eski Şehir bölgesinde sabah saatlerinden itibaren her yaştan Filistinli ve Müslümanın, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksâ'da namaz kılmak için yola koyulması nedeniyle yaya ve araç trafiği yaşandı.

Kudüs
Kudüs

Cemaat, Aksâ'nın kapılarında oluşan izdiham sırasında tekbirler ve salavatlar getirerek dualar etti.

Namazın kılınmasının ardından tekbirler eşliğinde bayramlaşma kısmına geçildi. Cemaate bayramlıklarını giyerek katılan çocuklar dikkati çekti.

Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinliler İsrail'in kısıtlamaları nedeniyle Mescid-i Aksâ'ya geçemedi. Filistinliler Ramazan Bayramı namazını kılmak için Batı Şeria'daki El Bireh Belediye avlusuna akın ederken yüzlerce Müslüman da namazını El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'nin avlusunda kıldı.

Batı Şeria
Batı Şeria

Gazze'de binlerce kişi bayram namazını meydanda kıldı

Gazze Şeridi'nde ise 10 binlerce kişi Ramazan Bayramı namazını meydanlarda kıldı. Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda yer alan Al Souk Meydanı'nda her yaştan Müslüman bir araya gelerek saf tuttu.

Japonya

Japonya’da başkent ve çevresinde yaşayan farklı ülkelerden yüzlerce Müslüman, sabahın erken saatlerinde bayram namazını kılmak üzere Tokyo Camii’ne akın etti. Yoğun katılım nedeniyle cami önünde insan kuyruğu oluşurken, caminin dolması nedeniyle bayram namazı 2 kez kılındı.

Japonya
Japonya

Namazın ardından cami avlusunda bayramlaşan Müslümanlar, Ramazan Bayramı sevincini birlikte yaşadı.


Arnavutluk ve Kosova

Arnavutluk'ta bu bayram da merkezi program, geleneksel olarak başkent Tiran'daki İskender Bey Meydanı'nda binlerce Müslüman'ın katılımıyla icra edildi. Program kapsamında Kur'ân-ı Kerîm okundu, dualar edildi.

Arnavutluk
Arnavutluk

Meydanın yanı sıra bayram namazı ülke genelindeki camilerde de kılındı.

Kosova'da da Müslümanlar Ramazan Bayramı vesilesiyle camileri doldurdu. Başkent Priştine'deki merkezi tören Fatih Sultan Mehmet Camii'nde Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava'nın katılımıyla gerçekleşti.

Kosova
Kosova

Ternava, verdiği hutbede, Ramazan Bayramı'nın tüm yaş gruplarının sabırsızlıkla beklediği en popüler bayram olduğunu söyledi.

Rusya

Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığmayan binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı namazını sokaklarda kıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Moskova Merkez Camii başta olmak üzere başkentteki Anıt Camii ve Tarihi Camii'ye Müslümanlar akın etti. Moskova Merkez Camii’ne sığmayan binlerce kişiden oluşan cemaat, güvenlik nedeniyle trafiğe kapatılan metrelerce uzunluktaki caddelere, sokak aralarına ve parklara taştı.

Rusya
Rusya

Polisin güvenlik önlemleri aldığı caddelerde Müslümanlar sokaklarda uygun buldukları yerlerde seccadeleri üzerinde bayram namazına durdu.

Endonezya

Endonezya'daki Müslümanlar, ülkenin dört bir bölgesinde Ramazan Bayramı namazını cemaatle idrak etti.

Endonezya
Endonezya

Batı Java bölgesinde bulunan Depok kentinde yaşayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını kentin açık alanında kıldı.

Batı Sumatra bölgesine bağlı Tanah Datar'daki camiler ve açık alanlarda namaz kılmaya gelen cemaatle doldu taşı.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, yüzlerce Müslüman tarihî Gazi Hüsrev Bey Camii'nde bayram namazı kılmak için toplandı.

Bosna Hersek
Bosna Hersek

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic namazı kıldırdıktan sonra verdiği hutbede, "Özellikle kökenlerine bakmaksızın tüm insanlara merhamet ve şefkatle yaklaşmalı. Rabbimizden bizi daha iyi insanlar ve daha iyi inananlar yapacak şefkati kalplerimizde yeniden sağlamımızı diliyorum. Pişman olacağımız ve yapılmasını istemediğimiz şeyleri birbirimize yapmayalım. Sevdiğimiz ve uğruna birçok kez büyük fedakarlıklar yaptığımız bir ülkede yaşıyoruz." diye konuştu.

Öte yandan Bosna Hersek'in genelindeki camilerde de bayram namazı coşkusu yaşandı.

Sırbistan ve Hırvatistan

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı'da toplanan Müslümanlar, bayram namazını eda etti. Daha sonra vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı.

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki camilerde de Ramazan Bayramı coşkuyla karşılandı.


Sırbistan
Sırbistan

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de de şehirle aynı ismi taşıyan camide bayram namazı idrak edildi.


Hırvatistan
Hırvatistan

Azerbaycan

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve diğer illerde bayram namazı kılındı.

Başkent Bakü'de camiler sabahın erken saatlerinde itibaren namaz kılmak isteyen vatandaşlarla doldu taştı. Camilerde yer bulamayan vatandaşlar, namazlarını avlularda ve bahçelerde eda etti.

Azerbaycan
Azerbaycan

Ülkenin tarihî ve doğal güzellikleriyle ünlü Şeki kentinin Cuma Mescidi'nde de bayram namazı kılındı.

Namaz öncesinde Ramazan ayının ve bayramların önemine dikkati çekilen vaazı dinleyen cemaat namaz sonrasında bayramlaştı.

Karadağ ve Kuzey Makedonya

Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da başta başkent Podgorica olmak üzere ülke genelindeki camilerde bayram namazı kılındı.

Karadağ
Karadağ

Kuzey Makedonya'da Ramazan Bayramı nedeniyle merkezi tören, Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) himayelerinde başkent Üsküp'teki Mustafa Paşa Camii'nde düzenlendi. Program kapsamında Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça ilahiler okundu.

Kuzey Makedonya İslam Birliği Başkanı Şakir Fetahu Bayram hutbesini Arnavutça ve Makedonca verirken, cami içinde yer bulamayan Müslümanlar, cami avlusunu doldurdu.

Özbekistan

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te binlerce kişi bayram namazı için camilere akın etti. Müslümanlar, camilerde yer kalmayınca cami bahçelerini ve sokakları doldurdu. Camilerin bulunduğu cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.

"Osman Mushafı" olarak bilinen, üzerine Hazreti Osman'ın kanının aktığı ceylan derisine yazılan Kur'ân-ı Kerîm'in muhafaza edildiği, Taşkent'teki Hazret İmam Külliyesi'ndeki bayram namazını, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Nuriddin Haliknazarov kıldırdı.

Özbekistan
Özbekistan

Haliknazarov vaazında, bayram günlerinde yaşlı ve hastaların ziyaret edildiğini, küs olanların barıştığını dile getirerek vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

Namazın ardından ülkenin kalkınması, refah, huzur, tüm dünyada barış ve istikrarı için dua edildi.

  • Ramazan ayı boyunca Özbekistan genelindeki 2 bin 100'den fazla camide teravih namazı kılındı, 1525 camide hatim indirildi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayınlayarak, vatandaşların bayramını tebrik etti.

Cezayir

Bayram namazı, başkent Cezayir başta olmak üzere çeşitli kentlerdeki tekke, zaviye ve camilerde yoğun katılımla eda edildi.

Kadın-erkek, genç-yaşlı camileri dolduran binlerce Cezayirli, sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti dinledi, dua ve tekbirlerle bayram namazı vaktini bekledi.

Cezayir
Cezayir

Sabah namazı vaktinden itibaren, başkent Cezayir’in tarihi Kasaba (Casbah) bölgesinde bulunan Camiu'l Kebir (Büyük Camii), Keçiova Camii ve Sidi Belkayid Zaviyesi başta olmak üzere ibadethanelere akın eden Cezayirliler, bayram namazı için saf tuttu.

Geleneksel kıyafetleriyle namazlarını kılan Cezayirliler, renkli görüntüler oluşturdu. Bayram namazı ve hutbesinin ardından bazı camilerde cemaate kuskus yemeği ikram edildi.

Türkmenistan

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki Ertuğrul Gazi Camii'ne akın eden yüzlerce Müslüman, yer kalmayınca cami bahçeleri ve sokakları doldurdu. Camilerin bulunduğu cadde ve sokaklar trafiğe kapatılırken, cami etraflarında güvenlik önlemleri alındı.

Bayram hutbesinde Müslümanların görev ve sorumlulukları, günahlardan kaçınılması, ramazan ayında yapılan ibadetler ve hayır işlerinin devam ettirilmesi, dinin yaşatılması gerektiği belirtildi.

Türkmenistan
Türkmenistan

Bayram namazının ardından ülkenin kalkınması, refah ve huzur, tüm dünyada barış ve istikrar olması için dua edildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Ramazan Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Halkın bayramını tebrik eden Berdimuhamedov, mübarek Ramazan ayında tutulan oruçların, kılınan namazların ve yapılan ibadetlerin Allah katında kabul olmasını diledi.

Kırgızistan

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in Pervomay İlçe Kaymakamlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, bayram namazının Cumhurbaşkanlığı ve hükümet binasının önündeki meydanda kılınması için gerekli tedbirleri aldı.

Şafak vaktinde, eski meydana çıkan Mihail Frunze, Kasım Tınıstanov, Çui ve İvan Panfilov caddeleri trafiğe kapatıldı.

Vatandaşlar, bayram namazını kılmak için yerel saatle 05.00'te toplanmaya başladı. Namaz kılmaya gelenler, güvenlik ekiplerince tek tek aranarak alana alındı.

Kırgızistan
Kırgızistan

Meydanı ve etrafındaki sokakları dolduran vatandaşlar, yanlarında getirdikleri seccadelerini meydana, ara sokaklara ve çimenlere serdi.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov da cemaatle saf tuttu.

Kırgızistan Devlet Radyo ve Televizyonu’nun naklen yayınladığı bayram namazı düzenlenen programda Kur'ân-ı Kerîm okundu ve dualar edildi.