İslâm şairi Mısır'da

​İslâm şairi Mısır'da​​.
​İslâm şairi Mısır'da​​.

Mehmed Akif'in Emir Abbas Halim Paşa ve beraberindekilerle Mısır piramitlerini ziyaretinden tarihî bir kare.

Mehmed Akif, II. Meşrutiyet sonrasında Abbas Halim Paşa'yla birlikte ilk Mısır seyahatini gerçekleştirmiş, develerle çıktıkları bir gezintide Giza Piramidi’nin önünde poz vermiştir.

  • Fotoğrafta soldan sağa; Emir Abbas Halim Paşa, Mehmed Akif Ersoy, Emekli Bahriye Albayı Nuri, Ayan Meclisi’nden Samipaşazâde Halim, Ressam Halim Paşa ve (önde ayakta) Devlet Şurası Azası Kadri Bey yer almaktadır.

Mehmed Akif ile Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu Sadrazam Said Halim Paşa'nın kardeşi olan Abbas Halim Paşa’nın İstanbul’da başlayan dostluğu uzun yıllar sürmüş, Akif onun daveti ile ömrünün son yıllarını Mısır’da geçirmiştir. Mısır'daki evinde Akif'i misafir eden Paşa, Akif tarafından “velinimetim”olarak anılırdı. Akif’e karşı benzer yakınlık hisseden Paşa da,“Akif her zaman ve her yerde bir Abbas Halim bulabilir, ben ise bir Akif bulamam. Onun için onunla dost olmam en büyük şansımdır.” sözleriyle Akif’e ve dostluğuna verdiği kıymeti ortaya koymaktadır. Nitekim Abbas Halim Bey, Mehmed Âkif'i ömrü boyunca himaye etmiştir.