İsrail 2022'de Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 300 evi yıktı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, işgal belediyesinden inşaat ruhsatı almakta güçlük çektiği için Filistinlilere ait binaların yıkımları yaygın bir şekilde faaliyet gösteriyor
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, işgal belediyesinden inşaat ruhsatı almakta güçlük çektiği için Filistinlilere ait binaların yıkımları yaygın bir şekilde faaliyet gösteriyor

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre, İsrail işgal yetkilileri yıl başından bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 300 bina yıktı.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail güçlerinin bu yılın başından itibaren işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 300 yapıyı yıktığını açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinatörlüğü'ne bağlı (OCHA) İşgal Altındaki Filistin Ofisi'nin yayımladığı veriler, İsrail'in bölgede gerçekleştirdiği yıkımların bilançosunu ortaya koydu.

Buna göre İsrail güçleri, 2022 başından bu yana Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait ev ve yaşam alanlarından oluşan 300 yapıyı yıktı veya el koydu.

OCHA, açıklamasında, Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde yer alan Vadi Kaddum bölgesinde 12 konutluk bir binanın da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

İsrail belediyesinden yıkım emri alan Filistinli ailelerden birkaç gün içinde binayı boşaltmalarının istendiği kaydedilen açıklamada, “Yıkım gerçekleşirse 32 yetişkin ve 42 çocuk, zorla tahliye edilecek. Bina sakinlerinden Filistinli iki mülteci ailenin yanı sıra daha önce de yıkım yaşayan iki aile 2 yıl içinde ikinci kez yerinden edilecek." uyarısı yapıldı.

  • Açıklamada, İsrail makamlarından ruhsat almamanın yıkımlara gerekçe gösterildiğine işaret edilerek, "Ancak Filistinlilerin bu tür izinleri alması neredeyse imkansız. Zira binanın bulunduğu alan İsrail makamları tarafından halka açık bir park olarak kullanılmak üzere yeşil alan olarak belirlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

İsrail makamlarıyla iletişime geçerek yıkım sürecinin engellenmesinin hedeflendiği kaydedilen açıklamada, “insanî yardım topluluklarının, yıkımın gerçekleşmesi durumunda yerinden edilecek kişileri desteklemeye hazır olduğu” belirtildi.

İsrail makamlarından OCHA verileri hakkında resmî açıklama yapılmadı.

Filistinliler inşaat izni ruhsatı almakta güçlük çekiyor

Silvan'da ve işgal altındaki Doğu Kudüs'ün diğer bölgelerinde yaşayan Filistinlilere ait binaların yıkımları yaygın bir şekilde faaliyet gösteriyor, zira şehirdeki Filistinliler işgal belediyesinden inşaat ruhsatı almakta güçlük çekiyor.

  • İsrail, Filistinlilerin evlerini yıkmak için inşaat izinlerinin olmaması bahanesini, özellikle işgal altındaki Batı Şeria'daki, alanının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan C Bölgesi'nde yaygın olarak kullanıyor.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasındaki 1995 Oslo Anlaşmaları uyarınca, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria, A, B ve C Bölgesi olmak üzere üç kısma ayrılmış, C Bölgesi, Filistinlilerle nihaî bir statü anlaşmasına varılana kadar İsrail'in tam idarî ve güvenlik kontrolü altında bırakılmıştı.