İsrail, 'ABD baskısı' sonrası yerleşim projesini iptal etti

İsrail, Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ederek Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yüzlerce yerleşim yeri inşa ediyor.
İsrail, Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ederek Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yüzlerce yerleşim yeri inşa ediyor.

Yerleşim genişletme projesinin, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrail ziyareti öncesinde ABD Büyükelçiliği'nin talebi üzerine iptal edildiği bildirildi

İsrail hükûmetinin müttefiki ABD'nin baskısı üzerine işgal altındaki Doğu Kudüs'teki yerleşim yerlerinde 100 inşaat projesi inşa etme planını iptal ettiği veya ertelediği bildirildi.

İsrail medyasına göre iptal, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrail ziyareti öncesinde geldi.

İsrail televizyon kanalı Kanal 12, Sullivan'ın ziyareti sırasında Doğu Kudüs'ün Nof Zion yerleşimindeki inşaat projelerinin duyurulacağını, ancak İsrail'deki ABD Büyükelçiliği'nin talebi üzerine son anda iptal edildiğini söyledi.

  • İsrailli medya kuruluşu , Kudüs'teki İsrail belediyesinin, müttefiki Amerika'yı "utandırmamak" amacıyla hükûmetle koordinasyon içinde bu kararı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.
Jake Sullivan İsrail ziyaretiyle, Netanyahu'nın kasım seçimlerindeki zaferinin ardından İsrail'i ziyaret eden ilk üst düzey ABD yetkilisi oldu.
Jake Sullivan İsrail ziyaretiyle, Netanyahu'nın kasım seçimlerindeki zaferinin ardından İsrail'i ziyaret eden ilk üst düzey ABD yetkilisi oldu.

Haaretz gazetesi ise Kudüs belediyesindeki yerel planlama ve inşaat komitesinin ABD ziyaretiyle aynı zamana denk gelen çarşamba günü yerleşim yerinin genişletilmesini son dakikada gündemden çıkardığını bildirdi.

Genişletmenin kalıcı olarak iptal edilip edilmediği veya şimdilik askıya alınıp alınmadığı net değil.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'ın ziyareti

Sullivan, çarşamba günü İsrail'e gelerek Başkan Isaac Herzog ile görüştü ve The Times of Israel'in "Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yeni radikal hükümetiyle bir temel oluşturmayı amaçlayan" olarak tanımladığı görüşmeleri başlattı.

  • Ulusal Güvenlik Danışmanı, Netanyahu'nun bir dizi aşırı sağcı bakanın bakanlık görevlerine verildiği kasım seçimlerindeki zaferinin ardından İsrail'i ziyaret eden ilk üst düzey ABD yetkilisi oldu.

Sullivan'ın ziyareti, aşırı sağın işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin topraklarını ilhak etme ve yasadışı Yahudi yerleşimlerini genişletme taahhüd hareketlerinin ortasında geldi.

İsrail ve ABD'nin yerleşim yerleri tutumu

Geçen kasım ayında aşırı sağcı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail tarihindeki en aşırılık yanlısı olarak kabul edilen hükûmetin başında göreve başladı.

Netanyahu'nun kurduğu koalisyon, Filistinlilere karşı ırkçı söylemlerde bulunan ve uluslararası hukuka göre yasa dışı olan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yerleşim inşaatlarını artırma sözü veren yerleşimci liderleri içeriyor.

  • Netanyahu'nun Batı Şeria, Kudüs, Golan Tepeleri ve İsrail'in Filistin vatandaşlarının yoğun olduğu bölgelerinde yasadışı yerleşim yerleri geliştirme sözü vermesiyle, yerleşim yerinin genişletilmesi Netanyahu'nun yeni hükûmeti için "birinci öncelik" ilan edildi.

ABD, İsrail'i bu faaliyetten dolayı kınayan birçok BM kararını veto etmesine rağmen, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yerleşim inşa edilmesine resmen karşı çıkıyor.