"İsrail" açıklaması Sudanlı sözcüyü görevinden etti

Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Haydar Bedevi.
Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Haydar Bedevi.

"İsrail ile normalleşmemiz farklı ve benzersiz olacak, diğer ülkelere benzemeyecek." diyen Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü görevden alındı.

Sudan'da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Bedevi, "İsrail ile ilişkilerin normalleşeceğine" ilişkin sözleri sonrası görevinden alındı.

Tepki çeken açıklama

Yerel basındaki haberlere göre, Sözcü Bedevi'nin görevinden uzaklaştırılarak başka bir birimde çalışmasına karar verildi.

  • Sözcü Bedevi'nin "İsrail ile normalleşmemiz farklı ve benzersiz olacak, diğer ülkelere benzemeyecek." ifadesi, ülkede gündem olmuştu.

Bu sözlerin hemen ardından Sudan Dışişleri Bakanlığı, dün açıklama yaparak, bakanlığın Sudan ve İsrail arasındaki ilişkilere dair bir meseleyi hiç tartışmadığını ve sözcüye bu konuya ilişkin bir açıklama yapma talimatı da vermediğini belirtmişti.

"Dışişleri Bakanlığının, "Sözcü Haydar Bedevi'nin, Sudan'ın İsrail ile ilişki kurmak için çabaladığına dair sözleri şaşkınlıkla karşılandı." ifadesi kullanılan açıklamasında, kamuoyunun aydınlatılması için yeni bir açıklama yapılması ihtiyacı hissedildiğinin altı çizilmişti.

Dışişleri Bakanlığı, Sözcü Haydar Bedevi'nin Sudan'ın İsrail ile ilişki kurmak için çabaladığına dair açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladı.

ifadesi kullanılan açıklamada, kamuoyunun aydınlatılması için yeni bir açıklama yapılması ihtiyacı hissedildiğinin altı çizildi.

Sözcü'nün açıklamaları

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) sonra Sudan'ın da yakında Tel Aviv ile normalleşme anlaşmasına varacağını açıklamıştı.

İsrail istihbarat bakanı pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Sudan'ın yakın gelecekte bir normalleşme anlaşması imzalayabileceğini söylemişti.
İsrail istihbarat bakanı pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Sudan'ın yakın gelecekte bir normalleşme anlaşması imzalayabileceğini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedevi, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın haftalar önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmesinin "iki taraf arasında gerçekleşebilecek temaslara kapı açan cesur bir adım" olduğunu söylemişti.

"İsrail ile normalleşmemiz farklı ve benzersiz olacak, diğer ülkelere benzemeyecek." diyen Sözcü Bedevi, İsrail ile ilişkiler kurma eğiliminin yeni olmadığını ve önceki rejim döneminde başladığını belirtmişti.

Hamas'tan Sudanlı sözcüye tepki

Hamas, Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Bedevi'nin ülkesinin İsrail'le normalleşme niyetinde olduğu yönündeki açıklamasına tepki göstererek, normalleşmenin bölge halklarına hiçbir faydası olmayacağını açıkladı.

Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, bu tür normalleşmelerin İsrail'in saldırganlığını artıracağını söylemişti.
Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, bu tür normalleşmelerin İsrail'in saldırganlığını artıracağını söylemişti.

Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bedevi'nin ülkesinin İsrail'le normalleşme niyetiyle ilgili açıklamalarının, İsrail'i temel düşman olarak kabul eden Sudan halkının duruşuyla çeliştiğini söyledi.

Kasım, Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün açıklamasını kınadıklarını ifade ederek, "Normalleşme yolu, Filistin halkına karşı saldırganlığını sürdürmesi ve işlediği suçları artırmasında İsrail'i cesaretlendiriyor." dedi.

"Normalleşme yolunun kapanması" yönünde çağrı yapan Kasım, bunun yayılmacı Siyonist projeye fayda sağlamaktan başka bölge halklarına hiçbir faydası olmayacağını kaydetti.