İsrail bir yıl içinde 3. kez seçime gidiyor

Mavi-Beyaz İttifakının lideri Benny Gantz ( solda) ve Binyamin Netanyahu. (en sağda)
Mavi-Beyaz İttifakının lideri Benny Gantz ( solda) ve Binyamin Netanyahu. (en sağda)

Bu hafta İslam coğrafyasında; İsrail'de hükümet kurulamaması sebebiyle bu yıl içinde 3. sü yapılacak seçimler, Lübnan'da hükumeti kurması beklenen iş adamı Semir el- Hatib'in adaylıktan çekilmesiyle Başbakan Saad el-Hariri'nin isminin yeniden gündeme gelmesi, Batı Şeria'nın güneyinde bulunan El Halil'de "Yahudi mahallesi kurulması" projesi nedeniyle genel greve gidilmesi, Hindistan'da, tartışmalı vatandaşlık yasa tasarısının Müslümanların birçoğunu vatansız bırakma ihtimali, Nobel ödüllü Myanmar lideri Suu Çii'nin, Arakanlı Müslümanlar yönelik soykırımı inkarı haberleri öne çıktı.

İsrail bir yıl içinde 3. kez seçime gidiyor

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne Kasım 2018'de düzenlediği ve iki gün süren saldırının ardından Hamas ile varılan ateşkesle patlak veren siyasi kriz sonucu 17 Eylül'de yapılan ikinci erken seçime rağmen koalisyon hükümetinin kurulamaması nedeniyle, bir yıl içinde 3. kez erken seçime gidecek. Ülkede 17 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından beklenti, Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakının lideri Benny Gantz’ın birlik hükümeti kuracağı yönündeydi. Ancak iki lider, dönüşümlü başbakanlıkta görevi ilk yıl kimin yapacağı ve Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden partilerin koalisyonda yer alıp almayacağı konusunda anlaşamadı. Kamuoyu yoklamaları, 2 Mart 2020'de yapılacak yeni seçimin de İsrail'deki koalisyon krizine çözüm olmayacağını gösteriyor.

Lübnan'da Hariri yeniden gündemde

Lübnan'da hükümeti kurması beklenen güçlü adaylardan biri olan iş adamı Semir el-Hatib'in adaylıktan çekildiğini duyurmasıyla 17 Ekim'de ekonomik durum ve vergilere karşı başlayan protestolar sonrası 29 Ekim'de istifa eden Başbakan Saad el-Hariri'nin ismi yeniden öne çıktı. Ancak, Hariri'nin başbakan adayı olarak muhtemel geri dönüş haberinin duyulmasıyla parlamentonun önünde toplanan göstericiler durumu protesto etti.

El Halil, Yahudi mahallesi projesine karşı grevde

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan El Halil'de "Yahudi mahallesi kurulması" projesi nedeniyle kentte genel greve gidildi. Fetih'in çağrısı üzerine El Halil'deki devlet daireleri ve eğitim kurumları ve çarşı esnafı kepenk kapattı. Filistinlilerden vakit namazlarını El Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi'nde kılmaları ve İsrail'in Yahudileştirme politikalarına karşı camiyi korumaları istendi. Caminin altında yer alan Hazreti İbrahim ve eşi Hazreti Sare'nin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve hanımlarının mezarlarının bulunduğuna inanılan mağara, İsrail tarafından "Ata Babalar (Machpelah)" olarak isimlendiriliyor. Harem-i İbrahim Camisi, bu nedenle sık sık fanatik Yahudilerin baskınlarına uğruyor.

Hindistan, Müslümanları vatansız bırakıyor

New York Times gazetesi, Hindistan'daki Müslümanların, son dönemde hükümetin attığı adımlar sonucu diken üstünde olduğunu yazdı. Başbakan Narendra Modi hükümeti, Assam'da çoğunluğu Müslüman 1,9 milyon kişinin Ulusal Vatandaş Sicili listesi dışında bırakılmasına yönelik adım attı. Hükümet daha sonra 5 Ağustos'ta Cammu Keşmir eyaletinin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı ve eyalet, iki birlik toprağına böldü. Hindu ve Müslümanlar arasında tartışmalara yol açan Babri Camisi davası, 9 Kasım'da Hindular lehine karara bağlandı. Hint hükümeti, Vatandaşlık Değişikliği Yasası ile özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan gelen Hindu, Hristiyan, Budist, Jain, Parsi ve Hristiyanlara vatandaşlık verileceğini duyururken, Müslümanları bunun dışında bıraktı.

Nobel ödüllü lider: "Soykırım iç meselemiz"

Gambiya'nın, "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" için Myanmar'a karşı Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davanın duruşmasına katılan Nobel ödüllü Myanmar lideri Suu Çii, soykırımı inkar ederek "Myanmar ordusu çizgiyi biraz aşmış olabilir fakat bu durum bir uluslararası hukuk meselesi değil, iç hukukta Myanmar mahkemelerinde görülecek bir meseledir. Çünkü burada bir devletin içerisinde ordu ile isyancılar arasında olan çatışma söz konusudur." dedi.