"İsrail diye bir devlet mi var ki..."

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, sıra dışı açıklamalarıyla tanınıyor.
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, sıra dışı açıklamalarıyla tanınıyor.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un söylediği iddia edilen bir söz, geçtiğimiz aylarda Türk medyasında günlerce manşetlerde kaldı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının hemen ardından, Kim’in “İsrail diye bir ülke mi var ki, başkenti Kudüs olsun!” dediği belirtiliyordu. İçinde Fransız haber ajansı AFP’nin isminin de geçtiği bir metinle sunulan iddia, herhangi bir kaynağı bulunmamasına rağmen epey yaygınlık kazandı.

Haberle ilgili dikkat çekici bir husus, basın-yayın organlarının hepsinin de aynı metni kullanmasıydı. Kim Jong-un’a nispet edilen sözün hemen ardından eklenen paragrafta şunlar ifade ediliyordu: “AFP’nin haberine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı da Siyonist bir devleti tanımayacaklarını açıklarken…” Kim’in sözü AFP’nin orijinal metninde yer almamasına rağmen, haberin ikinci kısmında ajansa atıf yapılması sayesinde, Kuzey Kore liderinin sözlerinin de ajans tarafından aktarıldığı yanılgısı ortaya çıkmıştı.

Tahmin edilebileceği gibi, Kim Jong-un’un Kudüs’le ilgili böyle bir sözü bulunmuyordu. Söz konusu haber uluslararası medya ve ajanslarda da bulunmuyordu üstelik. Sadece Türk medyasında yer verilen ve birbirinden kopyalama usulüyle çoğaltılmış bir asparagasla karşı karşıyaydık kısacası.