İsrail, Gazze'nin tüm yaşamsal kaynaklarını hedef alıyor

Tüm yaşamsal kaynakları hedef alınan Gazze bir enkaz yığınına dönüşüyor.
Tüm yaşamsal kaynakları hedef alınan Gazze bir enkaz yığınına dönüşüyor.

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıları bir haftayı geride bırakırken, saldırılarda 200 Filistinlinin şehit düşmesi ve 1307 Filistinlinin yaralanması insani felaketin korkunç boyutunu gözler önüne seriyor. Öte yandan Gazze'ye yönelik saldırılar şehrin sakinlerinin hayatını tehdit ettiği gibi geleceğini de tehdit eden bir boyuta ulaştı. Sivillerin ev ve işyerilerinin yanı sıra kamuya ait binaları, sağlık kuruluşlarını ve tarım alanlarını da yerle bir eden saldırılar, Gazze halkının tüm yaşamsal faaliyetlerini durduracak bir boyuta erişti. Gazze halkının tüm kaynakları hedef alınırken, hayatta kalmayı başaran Gazzelileri bir de elektrik ve su kesintileri ve gıda temini problemleri bekliyor.

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıları bir haftayı geride bırakırken, saldırılarda 200 Filistinlinin şehit düşmesi ve 1307 Filistinlinin yaralanması insani felaketin boyutunu gösteriyor.

  • Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, 10 Mayıs'tan bu yana İsrail saldırıları nedeniyle şehit olan 200 kişiden 59'unu çocuk, 35'ini kadınlar oluşturuyor.

İsrail saldırılarında bazı ailelerin tüm fertleri yaşamını yitirirken, şehirde yaşamsal değerdeki yapıların yıkıldığı ve şehrin genel görünümünün enkaz ve kül yığını haline geldiği gözlemlendi.

Gazze'de yıkımlar artıyor.
Gazze'de yıkımlar artıyor.
  • İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları nedeniyle su, kanalizasyon ve elektrik şebekesi de ciddi zarar görüyor.

Gazze'deki maddi zarar

Gazze'deki hükümete bağlı Medya Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, İsrail uçakları Gazze'ye 1200 hava saldırısı düzenledi.

Saldırılarda evler, konutlar, idari binalar, yolların yanı sıra su, kanalizasyon ve elektrik şebekeleri hedef alındı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında toplam maddi hasar 177 milyon 500 bin dolara ulaştı.

Saldırılar nedeniyle Gazze'nin bazı bölümlerine elektrik verilemiyor.
Saldırılar nedeniyle Gazze'nin bazı bölümlerine elektrik verilemiyor.

770 konut tamamen yıkıldı

Medya Ofisi'nin açıklamasında İsrail'in bombalı saldırılarıyla 770 konutun tamamen yıkıldığına dikkat çekildi.

Saldırılar nedeniyle, Gazze'de 4 bin 976 konutun hasar gördüğü ve 97 binanın tamamen yıkıldığı belirtildi. Ağır bombardıman nedeniyle 36 okulun ve çok sayıda sağlık merkezinin zarar gördüğü vurgulandı.

Gazze'nin en işlek caddelerinden birinde yer alan, dairelerin ve ticari ofislerin bulunduğu 12 katlı Kahire Apartmanı İsrail'in hedefi olmuştu.
Gazze'nin en işlek caddelerinden birinde yer alan, dairelerin ve ticari ofislerin bulunduğu 12 katlı Kahire Apartmanı İsrail'in hedefi olmuştu.

Basın ofislerine ve mensuplarına saldırılar

İsrail Gazzelilerin ev ve kurum binalarını hedef alırken öte yandan basın ofislerinin bulunduğu binalara saldırılarıyla da 32 medya kuruluşunun ofisleri kullanılamaz hale getirdi.

Saldırılarda Gazze'de görevini yapmakta olan 10 basın mensubunun yaralandığı, 5 kişinin evinin zarar gördüğü ve ailesinden bir kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

İsrail savaş uçaklarının 15 Mayıs'taki saldırısında ise Associated Press (AP) ve Al Jazeera'nın ofislerinin bulunduğu bir bina yerle bir edilmişti.

Kamu binaları hedef alınıyor

Hükümet ve hükümete bağlı kurum binaları saldırıların hedefi olurken, 65 kamu bina ve tesisinin hava saldırılarıyla vurulduğu açıklandı.

Güvenlik kurumlarının yanı sıra hizmet veren kurumların binalarının da bombalandığı saldırılardaki toplam hasarın yaklaşık 16 milyon dolar olduğu belirtildi.

  • Gazze Şeridi'nde yer alan Filistin İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı binalarının tamamen yıkılırken, Sosyal Kalkınma Bakanlığı'na ait binanın da büyük hasar gördüğü aktarıldı.

Büyük altyapı hasarı

İsrail'in Gazze'deki cadde, sokak ve kavşaklara yaptığı saldırılarda altyapının zarar görmesiyle su, kanalizasyon ve elektrik şebekelerindeki toplam hasarın yaklaşık 14 milyon dolar olduğu bildirildi.

  • Gazze Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise İsrail'in "şehirdeki hayati öneme sahip cadde ve kavşakları kasıtlı olarak hedef aldığı" ifade edildi.

Açıklamaya göre, hava saldırıları sonucunda 40 cadde ve kavşak kullanılamaz hale geldi.

Gazze'de önemli yollar ve caddeler İsrail'in hedefi oluyor.
Gazze'de önemli yollar ve caddeler İsrail'in hedefi oluyor.

Tarım sektörünün kaybı büyük

Filistin Tarım Bakanlığı ise İsrail saldırılarının Gazze'deki tarım sektörüne verdiği toplam zararın 17 milyon doların üzerinde olduğunu açıkladı.

İsrail hava saldırılarının hedefi olan Gazze'deki bir tarım alanı.
İsrail hava saldırılarının hedefi olan Gazze'deki bir tarım alanı.
  • Bakanlık, İsrail'in saldırılarda tarım için kullanılan depo ve ambarların hedef alındığı, saldırıların yanı sıra geçişlerin kapalı olması nedeniyle "hayvancılık sektörünün büyük bir felaketle karşı karşıya olduğu" uyarısında bulundu.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere saldırması ve Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerini evlerinden göçe zorlaması bölgede halihazırda var olan gerginliği zirveye taşımıştı.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin söz konusu iki bölgeden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin gereğini yerine getirmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatan İsrail ordusu, başta sivil yapılar ve evler olmak üzere havadan ve denizden Gazze'ye yoğun saldırılar düzenliyor.