İsrail Gazze'yi vurmaya devam ediyor: Şehit sayısı 56'ya yükseldi

İsrail hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi'nin güneyindeki  Han Yunus kenti.
İsrail hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kenti.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını sürdüren İsrail, sivil yerleşim alanları, altyapı sistemleri ve emniyet birimlerine ait noktaları vurdu. İsrail savaş uçakları, Gazze'nin merkezinde sivillerin kaldığı ve basına ait ofislerin bulunduğu 9 katlı binayı bombaladı. Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre şehit sayısı14'ü çocuk, 5'i kadın olmak üzere 56'ya yükseldi. Öte yandan İsrail'in saldırılarına roket saldırılarıyla karşılık veren Hamas, İsrail'de pek çok noktayı hedef aldı. "Demir Kubbe" olarak adlandırılan İsrail hava savunma sistemlerinin ise Hamas'ın çoğu saldırısını önleyemediği gözlemlendi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını sürdüren İsrail, sivil yerleşim alanları, altyapı sistemleri ve emniyet birimlerine ait noktaları vurdu.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Buzum, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze içindeki karakollar ve emniyete ait noktaları özellikle hedef aldığını duyurdu.

İsrail'in hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerleri.
İsrail'in hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerleri.

İsrail saldırıları özellikle Gazze ve Han Yunus kentlerinde yoğunlaşıyor

İçişleri Bakanlığı, İsrail saldırılarının Gazze ve Han Yunus kentlerinde yoğunlaştığını bildirdi.

Gelen bilgilere göre sabah saatlerinde devam eden İsrail saldırılarında, caddelerin ve altyapı sistemlerinin de hedefler arasında olduğu biliniyor.

İsrail saldırılarında yaralanan bir sivili taşıyan Filistinli kurtarma ekipleri.
İsrail saldırılarında yaralanan bir sivili taşıyan Filistinli kurtarma ekipleri.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da yaptığı yazılı açıklamada, sivillerin evlerinin ve kalabalık yerleşim alanlarının kasıtlı olarak hedef alınmasının Gazze halkını paniğe sevk ettiğini belirtti.

İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılarda yerleşim yerlerinin yanı sıra sokaklar ve ticari işletmeler de ağır hasar aldı.

İsrail içinde sivillerin bulunduğu 9 katlı bir binayı vurdu

İsrail savaş uçakları, Gazze'de sivillerin kaldığı ve basına ait ofislerin bulunduğu 9 katlı binayı da bombaladı.

Gazze'nin merkezinde el-Cela Caddesi'ndeki el-Cevhere adlı 9 katlı bina İsrail savaş uçaklarından atılan roketlerle vuruldu.

Gazze'de İsrail tarafından hedef alınan, sivillerin yaşadığı 9 katlı bir bina.
Gazze'de İsrail tarafından hedef alınan, sivillerin yaşadığı 9 katlı bir bina.

Bombardımana maruz kalan sivillerin yaşadığı binada, basına ait ofisler bulunuyor.

Hasar gören binanın yıkılmak üzere olduğu ve saldırı nedeniyle çevresindeki binalarda da büyük hasar oluştuğu belirtildi.

İsrail savaş uçakları, sabahın erken saatlerinde de Gazze'dekiFilistin direniş güçlerine ait güvenlik merkezleri ve polis karargahlarına şiddetli saldırılar düzenledi.

Gazze'de İsrail'in hava saldırılarıyla yıkılmış bir apartman.
Gazze'de İsrail'in hava saldırılarıyla yıkılmış bir apartman.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İsrail savaş uçakları bir kaç dakika içinde bıraktığı onlarca bombayla Gazze Şeridi'nin güneyi, kuzeyi ve orta kesimlerinde çok sayıda noktayı hedef aldı.

Son günlerdeki saldırılar arasında en şiddetlisinin bu sabah yaşandığı belirtilirken sonuçlarına ilişkin henüz bir bilgi edinilemedi.

Ancak içişleri bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in yoğun saldırılarının kentteki tüm polis merkezi ve karargâhlarını hedef aldığı kaydedildi.

Bombardıman sonrası yaşanan hasarı tespit etmeye çalışan Filistinliler.
Bombardıman sonrası yaşanan hasarı tespit etmeye çalışan Filistinliler.

39 Filistinli gözaltına alındı

Öte yandan, Filistin Esirler Cemiyeti Sözcüsü Emani Serahne'nin belirttiğin göre İsrail, sabah saatlerinde Batı Şeria'nın farklı bölgelerine baskınlar düzenledi.

Serahne, Nablus kentinde Hamas yetkilisi Yasir Berdesavi ve bazı aktivistlerin gözaltına alındığını belirtti.

Kalkilya kentinde de bazı evlere baskın düzenleyen İsrail güçlerinin Hamas mensuplarını ve aktivistlerini gözaltına aldığı belirlendi. Filistin Esirler Cemiyeti de İsrail güçlerinin Batı Şeria genelinde gece saatlerinden itibaren 39 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Hava saldırıları sonrası dumanlar içinde kalan Gazze'deki yerleşim yerleri.
Hava saldırıları sonrası dumanlar içinde kalan Gazze'deki yerleşim yerleri.

İsrail ordusunun saldırılarında şimdiye kadar şehit sayısı 14'ü çocuk, 5'i kadın olmak üzere 56'ya yükseldi. 335 kişi de yaralandı.

Öte yandan İsrailli yetkililer İsrail şehirlerine pazartesi akşamından beri Hamas tarafından toplam 1000 roketin atıldığı bilgisini geçti.

Gazze Şeridi'nden atılan roketlerin ise 5 İsraillinin ölümüne, 45 kişinin yaralanmasına yol açtığı bildirildi.