İsrail güçleri, Ramazan Bayramı tatili sırasında Filistinlilerin Eriha'ya giriş çıkışlarını engelledi

​İsrail güçleri, Ramazan Bayramı tatili sırasında Filistinlilerin Eriha'ya giriş-çıkışlarını engelledi.
​İsrail güçleri, Ramazan Bayramı tatili sırasında Filistinlilerin Eriha'ya giriş-çıkışlarını engelledi.

İsrail güçleri, Ramazan Bayramı tatili sırasında Batı Şeria'daki birkaç turistik destinasyondan biri olan Eriha'yı kapattı ve yüzlerce kişi şehirde mahsur kaldı ve dışarı çıkamadı, hatta bazıları arabalarında uyumak zorunda kaldı.

Filistin devlet televizyonunun haberine göre, İsrail güçleri, Eriha kenti çevresinde askeri önlemleri sıkılaştırdı ve Pazar gecesi şehrin güney ve kuzey girişleri kontrol noktalarıyla kapatılarak şehre giriş ve çıkışlar kısıtlandı. Filistinlilerin Eriha'ya giriş-çıkışlarını engelleyen İsrail güçleri, kentin güneyindeki kontrol noktasında Filistinli bir genci gözaltına aldı.

Kentin girişlerinde kurulan kontrol noktaları nedeniyle yüzlerce metrelik uzun kuyruklar oluştu.

İsrail ordusu, kentten ayrılanların ve kente girenlerin kimliklerini tek tek kontrol ettiğini anlatan görgü tanıkları, bunun da söz konusu noktalarda yoğun kalabalıklara neden olduğunu aktardı. İsrail makamlarından ise bu duruma ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Filistinliler, araçlarında beklemek zorunda kalanlara yardım etti

Filistinli aktivistlerin sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, söz konusu kontrol noktalarının iki tarafında uzun araç kuyrukları oluştuğu, çevredeki Filistinlilerin ise burada saatlerce beklemek zorunda kalan kişilere yiyecek dağıttığı görülüyor.

Eriha şehri, Ürdün Vadisi'ndeki tek Filistin şehridir ve İsrail yerleşimlerinin yanı sıra tam İsrail askerî ve idarî kontrolü altındaki C Bölgesi ile çevrilidir.
Eriha şehri, Ürdün Vadisi'ndeki tek Filistin şehridir ve İsrail yerleşimlerinin yanı sıra tam İsrail askerî ve idarî kontrolü altındaki C Bölgesi ile çevrilidir.
  • Eriha, eğlence ve dinlenme tesislerinin çok olması dolayısıyla özellikle bayramlarda Batı Şeria'nın diğer kentlerinden ve Kudüs ile İsrail'den Filistinlilerin ziyaret için en fazla tercih ettiği şehirlerden biri olarak biliniyor.

Eriha şehri, Şubat ayının başından beri İsrail baskınları ve kapatmaları tarafından hedef alınıyor. O ayın başlarında, İsrail güçleri şehrin yakınındaki Akabat Cabir mülteci kampına baskın düzenledi ve İslâmcı Filistin fraksiyonu Hamas'ın üyesi olduğu iddia edilen ikisi olmak üzere beş Filistinliyi öldürdü. Nisan ayında İsrail güçleri Eriha'da 15 yaşındaki Filistinli bir genci başka bir baskında öldürdü .

  • Geçen hafta İsrail güçleri, İsrail'in Filistinlilerin Nakba'yı andığı kuruluşunun 75. yıldönümünü kutlaması öncesinde Batı Şeria'nın tamamına büyük bir kapatma uyguladı.