İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular için Gazze'de dayanışma gösterisi düzenlendi

İsrail hükûmeti herhangi bir suçlama yöneltmeden, sadece 'ileride suç işleyebileceği şüphesiyle' Filistinlileri 'idari tutukluluk' adı altında hapse atıyor.
İsrail hükûmeti herhangi bir suçlama yöneltmeden, sadece 'ileride suç işleyebileceği şüphesiyle' Filistinlileri 'idari tutukluluk' adı altında hapse atıyor.

Tutuldukları gerekçe veya deliller hakkında bilgilendirilmeyen, yargılamaya tabi tutulmayan 30 Filistinlinin 25 Eylül'de Tel Aviv yönetimini protesto amacıyla başlattıkları açlık grevine Gazzeliller dayanışma gösterisi düzenledi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinliler, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklularla dayanışma için gösteri düzenledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından düzenlenen gösteriye katılan ve pankartlar taşıyan çok sayıda Filistinli, Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi binası önünde toplandı.

Gösteride konuşan FHKC Merkez Komitesi Üyesi Mahmud er-Ras, "Bugün esirlerimiz, siyonist terörün en acımasız uygulamalarından birisi olan idarî tutukluluk karşısında özgürlük ve onur mücadelesi vermektedir." dedi.

"Filistin direnişi, esirlerini savunmaya hazırdır." ifadesini kullanan Ras, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinliler için "son sözü kendilerinin söyleyeceğini" belirtti.

Ras, İsrail'in Filistinli mahkumlara "acı ve mahrumiyet" yaşattığına dikkati çekerek, İsrail'in "öfke ateşine" maruz kalacağını kaydetti.

30 Filistinli tutuklunun açlık grevi

İsrail'in Ofer Cezaevindeki 30 Filistinli tutuklu, 25 Eylül'de Tel Aviv yönetiminin "idari tutukluluk" uygulamasını protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.

FHKC mensubu 30 Filistinli, İsrail'in idarî tutukluluk uygulamasına karşı çıkarak, "özgürlüklerine ve ailelerine kavuşmak istediklerini" açıklamıştı.

  • İdari tutukluluk uygulaması, İsrail’in, işgal ettiği topraklardaki Filistinlileri, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin tutuklaması anlamına geliyor.

Filistin Esirler Cemiyetine göre, İsrail hapishanelerinde 780'i idarî tutuklu 4 bin 650 Filistinli bulunuyor.

İdari tutuklama sistemi nasıl işliyor?

İsrail ordusu, iç istihbarat teşkilatı Şabak (Şin-Bet) ile iş birliği halinde, işgal altındaki Batı Şeria'da "ileride suç işleyebileceği" gerekçesiyle Filistinlileri idari tutuklu olarak gözaltına alabiliyor.

Gözaltındaki Filistinliler, 8 gün içinde askerî mahkemeye çıkartılıyor. Ancak burada tutuklu Filistinli veya avukatı, askerî savcının mahkemeye sunduğu tutuklama gerekçesini, bununla ilgili delilleri "güvenliğe zarar verebileceği" mazeretiyle öğrenemiyor. Bu nedenle bir yargı süreci ya da savunma mümkün olmuyor.

İsrailli hak örgütlerine göre, askeri mahkemeler tutuklanan kişiler hakkında "otomatik onay mercileri" gibi hareket ediyor.

Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum biçimde 6 aya kadar hapse atılabiliyor. Altı ay sonra yeniden askerî mahkemeye sevk edilen ancak suçlamadan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi defalarca yeniden uzatılabiliyor.

Filistin Esirler Cemiyetinin paylaştığı verilere göre, İsrail hapishanelerindeki idari tutukluların sayısı 2021'de 500'e ulaştı. İsrail ordusu, 2021'de 1595 idarî tutukluluk emri verdi. Bunun bir kısmının Filistinlilerin idari tutukluluk cezalarının uzatılması kararlarını içerdiği paylaşıldı.