İsrail hapishanesinden kaçan 6 Filistinli esir mesajını ulaştırdı

Filistinli gençler, 6 Eylül 2021'de Kuzey Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında kutlamalar sürerken, İslami Cihad grubunun Arapça yazılı bir posterini taşıyorlar: Siyonist düşmanın hapishanelerinden ikinci büyük kaçış.
Filistinli gençler, 6 Eylül 2021'de Kuzey Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında kutlamalar sürerken, İslami Cihad grubunun Arapça yazılı bir posterini taşıyorlar: Siyonist düşmanın hapishanelerinden ikinci büyük kaçış.

"Uzun yıllar hapiste kalmalarına rağmen özgürlük bir an olsun akıllarından çıkmadı. Dünyanın tüm özgür insanlarına, özgürlük bizim de hakkımız dediler."

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'ın Hapishaneler İdaresi'ne dayandırdığı habere göre, güvenlik güçleri, ülkenin kuzeyindeki Gilboa Hapishanesi'nden kazdıkları tünellerden 6 Eylül'de kaçan 6 Filistinliyi yakalamıştı.

Filistinli 6 tutuklu 6 Eylül sabahı, İsrail'in kuzeyinde yer alan yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesinden tünel kazarak kaçmıştı. İsrail'de 6 Filistinlinin "çelik kasa" olarak bilinen yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden firar etmesi çok konuşuldu.

Gilboa Hapishanesi.
Gilboa Hapishanesi.

Aynı habere göre, kaçanlar, Fetih örgütünün silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri üyesi Zekeriya ez-Zebidi ve İslami Cihad örgütü mensubu Yakub Nufeyat ile Muhammed Kasım el-Arıda, Yakub Mahmud Kadri, Eyhem Fuad Kemamci, Mahmud Abdullah el-Arıda adındaki 5 kişiden oluşuyor.

  • Kaçakların, cezaevinde aynı koğuşta kaldıkları ve 10 metrelik bir tünel kazdıkları ifade edilmişti. Kaçan Filistinlileri arama çalışmalarının helikopterler ve insansız hava araçlarının yardımıyla devam ettiği belirtilirken, İsrail Maarif gazetesi, bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisinin sevk edildiğini ve yoğun arama çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetmişti.

Filistinli tutukluların, İsrail'in kuzeyinde bulunan yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden kaçması Gazze Şeridi'nde sevinçle karşılandı.

Caddelerde konvoy oluşturup tatlı dağıtarak olayı kutlayan Filistinliler, firar eden tutuklu adları ve "Siyonist düşmanın hapishanelerinden ikinci büyük firar" yazılı dövizler taşıdı.

Tatlı dağıtarak yapılan kutlamanın firar eden tutuklulardan 5'inin mensup olduğu İslami Cihad Hareketi tarafından organize edildiği görüldü.

Filistinli bir adam, 6 Eylül 2021'de Kuzey Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında insanlar kutlama yaparken İsrail hapishanesinden kaçan 6 Filistinlinin posterini kaldırıyor.
Filistinli bir adam, 6 Eylül 2021'de Kuzey Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında insanlar kutlama yaparken İsrail hapishanesinden kaçan 6 Filistinlinin posterini kaldırıyor.

Öte yandan Walla News internet sitesi ise, kaçanların tamamının ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış mahkumlardan oluştuğunu yazdı.

Filistin'de sivil toplum örgütlerinden esirler ve insan haklarıyla ilgilenen Vicdan Kurumu'nun sitesine göre, Gilboa cezaevi İsrail'deki en sıkı hapishanelerden biri olup, İrlandalı uzmanların gözetiminde inşa ettirilmiş ve 2004 yılında açılmıştı.

  • Filistinli uzmanlar, İsrail'in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden firar ettikten sonra yakalanan 6 Filistinli tutuklunun vermek istedikleri mesajı gayet net bir şekilde ulaştırdıklarını belirtiyor.

İsrail'de gündem olan ve uluslararası haber ajanslarının da yakından takip ettiği konuyla ilgili görüşlerini AA muhabiriyle paylaşan Filistinli uzmanlar, İsrail'in elindeki yüksek imkanlar, Batı Şeria'ya çok fazla hakim olması ve firari tutukluların hapishane dışındaki dünyayı çok iyi bilmiyor oluşu nedeniyle 6 Filistinlinin tekrar yakalandığını ifade ediyor.

Uzmanlar kaçış süreci tam anlamıyla başarılı olamasa da Filistinli tutukluların, vermek istedikleri mesajları ulaştırdığını ve tutuklular meselesini gündeme taşıdığını savunuyor.

- Küçük hapishaneden büyüğüne

Filistinli eski tutuklu ve yazar Velid el-Hudeli, firar eden 6 kişinin tekrar yakalanmasının aslında beklenen bir şey olduğunu söyledi.

Tutukluların firar süresinin az ancak verdiği mesajın büyük olduğunu belirten Hudeli, "Meseleye bir mucize şeklinde yaklaşmak da yanlış. Bu insanın gücü ve çabasının bir örneğiydi. Esirler, ellerinden gelen tüm gayreti göstererek ve basit imkanlarla büyük bir şey elde etti. Vermek istedikleri tüm mesajları verdiler." dedi.

Hudeli, "Filistinli tutuklular, yüzde 90 hedeflerini gerçekleştirdi. Küçük hapishaneden büyük hapishaneye kaçış gerçekti. Her ne kadar küçük hapishaneden firarda başarılı olsalar da büyük hapishaneden kaçamadılar." diye konuştu.

Mevcut gerçeklik ve eldeki imkanlar göz önüne alınmadan fazla umutlanılmış olunmasını da eleştiren Hudeli, tutukluların firar ederek "özgürlüğün vazgeçilmez bir talep olduğu" mesajını verdiğini aktardı.

"Uzun yıllar hapiste kalmalarına rağmen özgürlük bir an olsun akıllarından çıkmadı. Dünyanın tüm özgür insanlarına, özgürlük bizim de hakkımız dediler." şeklinde konuşan Hudeli, 6 tutuklunun, ayrıca, Filistin meselesini temsil ettikleri mesajı da verdiğini kaydetti.

Filistinli 6 esirden mahkeme sonrası açıklama

Etrafları asker ve korumalarla kuşatılan Filistinli 6 esir, Pazartesi gününki mahkeme duruşmasından ayrıldıkları sırada, firar etmeyi başararak birkaç günlüğüne özgürlüklerini geri almalarının kalıcı özgürlük yolundaki zaferin ilk adımı olduğunu ve kendilerine karşı yürütülen baskıcı ve intikam uygulamalarını umursamadıklarını ifade etti. Filistinli 6 esir, esir takası anlaşması yoluyla özgürlüklerini kesinlikle kazanacakları ikinci zaferi beklediklerini belirtti.

İsrailli yetkililer, Eylül ayı başlarında tünel kazarak Gilboa Hapishanesi’nden kaçtıktan sonra yakalanan 6 esirin ve onların kaçmasına yardım eden 5 esirin daha yargılanmasına Nasıra kentindeki İsrail Sulh Mahkemesi’nde dün yeniden başladı. Esirler, Nasıra ve Sakhnin şehirlerinden gelerek mahkeme binası önünde bekleyen gençler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

Esirleri karşılamaya, uzun bir esaret döneminden sonra özgürlüğüne kavuşan Sıdki el-Makt’ın başkanlığında işgal altındaki Golan Tepeleri’nden gelen bir heyet de katıldı. Makt, esirler için “İşgalci (İsrail) meşru değil, mahkeme meşru değil, kurtuluşunuz yakında direnişle olacak” şeklinde sloganlar attı. Bunun üzerine bölgedeki polisler Makt’ı birkaç dakikalığına durdurduktan sonra onu mahkeme çevresinden uzaklaştırdı.

https://www.gzt.com/foto-galer...

Esir Yakub Kadiri, bu sloganlara yanıt olarak, “Nasıra ve Sakhnin’e selam ederiz. Hayfa, Yafa, Nasıra, Sakhnin, Ummu'l Fahm ve her yerdeki Filistin halkına selam ederiz” ifadelerini kullandı. İbranice slogan atan esir Zekeriya ez-Zubeydi, “Biz özgürlük savaşçılarıyız ve onu kazanacağız” dedi. Esir Eyhem Kemamci de kendilerini karşılayan kalabalığa karşı “Onları birinci kez alt ettiğimiz gibi yine alt edeceğiz ve özgürlüğümüze kavuşacağız” ifadesini kullandı.

Esir Kadiri, cezaevlerinde tüm esirlerin yaşadığı sıkıntılardan şikayet etti. Kadiri’yi susturma ve basından uzak tutma çabalarına rağmen mahkeme önünde slogan atan Kadiri, “Mezar gibi hücrelerde yaşıyoruz. Durum oldukça kötü. Son 48 saat boyunca uzun saatler aç ve susuz kaldık. Özgürlüğümüz her şeyin üstünde. Tarihi Filistin hepimizin” dedi.