İsrail hastanede katliam yaptı!

İsrail roketleriyle vurulduktan sonra el-Ehli Baptist Hastanesi...
İsrail roketleriyle vurulduktan sonra el-Ehli Baptist Hastanesi...

12 gündür ardı ardınca savaş hukukunu ihlal ederek havadan, karadan, denizden abluka altındaki Gazze'ye bomba yağdıran işgalci İsrail devleti, dün akşam yerel saatle 20.30 sularında, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldı. İçerisinde 430 kilogram patlayıcı madde barındıran MK-84 tipi yıkıcı bomba atılan hastanede en az 500 kişi hayatını kaybetti. Yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilenlerin de kaldığı hastanede kanlı bir katliam yaşandı; vücut parçaları dört bir yana dağılırken, uzuvları tamamen yerinde kalan yaralı sayısı yok denecek kadar azdı. Ölü sayılarını kesin olarak tespit etmenin mümkün olmadığı hastane katliamının ardından Filistin Yönetimi tarafından 3 gün yas ilân edildi. Dünya kamuoyu 12 gündür rutinleşen kınama ve tepkilerini bir kez daha dillendirirken, BMGK'nin saldırıyı görüşmek üzere bugün acil toplanacağı söylendi.

İsrail'in hava saldırısı düzenlediği Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde sağlık ekibinin, yaralı ve hastaların yanı sıra kalan binlerce yerinden edilmiş insandan en az 500'ünün öldüğü, binlere varan yaralı olduğu açıklandı.

Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, el-Ehli Baptist Hastanesi katliamının benzersiz ve tarif edilemez olduğunu bildirdi.

  • "Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri hâlen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi."

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, "Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu." dedi.

Çok sayıda kişinin hâlen ameliyat olmayı beklediğini aktaran Kudra, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki diğer kişilerin hayatını kurtarmaya çalıştığına dikkati çekti.

Kudra, Gazze'de sağlık imkânlarının tükenmek üzere olduğunu "Tedavi imkânlarının fiilen tükendiğini ilân etmeye birkaç saat kaldı" ifadeleriyle dile getirdi.

Gazzeli yetkililer, cenazeler arasında basın toplantısı düzenledi

İsrail'in abluka altında Gazze'de bombaladığı ve 500 kişinin hayatını kaybettiği El-Ehli Baptist Hastanesinde cenazelerin arasında basın toplantısı düzenlendi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, basın toplantısında bu saldırının, İsrail'deki El-Ehli hastanesine yönelik ilk saldırının olmadığını söyledi.

İsrail güçlerinin 14 Ekim'de 2 saldırı gerçekleştirdiğini aktaran Ebu er-Riş, bu saldırılara ilişkin fotoğraflar gösterdi.

  • Ebu er-Riş, İsrail saldırılarının ilk saldırısından sonra hastane müdürü Mahir Ayyad ile iletişime geçerek, "Dün iki bombayla uyarıldınız, neden şu ana kadar hastane boşaltılmadı?" dediğini aktardı.

Tehditler üzerine hastane yönetiminin İngiltere'deki Hristiyan din adamlarıyla geldiğini duyuran Ebu er-Riş, hastanenin faaliyet göstermesi için uluslararası kurumlardan güvence mesajı aldıklarını belirtti.

  • "Dünyada insanların bombalarıyla uyarıldığı tek yer Gazze Şeridi'dir." diyen Ebu er-Riş'in basın toplantısına ilişkin görüntüde, sağlık personelinin üstü kapalı cesetlerin arasında yer alıyor, yerde oturan iki kişinin kucaklarında ise bir bebek ve bir kız çocuğuna ait cesetler bulunuyor.
Gazze'deki en eski hastane olan El-Ehli Baptist Hastanesi, Gazze şehir merkezinin yakınında, İsrail’in geri çekilin emri verdiği kuzey Gazze’nin ise güneyinde bulunuyordu.
Gazze'deki en eski hastane olan El-Ehli Baptist Hastanesi, Gazze şehir merkezinin yakınında, İsrail’in geri çekilin emri verdiği kuzey Gazze’nin ise güneyinde bulunuyordu.

Filistin'de 3 gün yas ilân edildi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilân etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını "savaş suçu" olduğunu belirtti.

İsrail Ordusu, saldırı suçlamalarını yalanladı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 500 kişinin hayatını kaybettiği açıklanan saldırı hakkında, "ellerinde tüm detaylar olmadığını ve konuyu incelediklerini" söyledi.

  • Ordu Sözcüsü, Gazze'ye birçok hava saldırısı düzenlendiğini belirterek "Hamas tarafından başarısız roket atma girişimleri ve yalan haber dolaşıma sokma çabaları olduğunu" savundu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eski dijital medya sorumlusu Hananya Naftali'nin, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısının hemen ardından, "İsrail Hava Kuvvetlerinin, Gazze'de hastane vurduğunu" duyuran bir paylaşım yaptı. Ancak Naftali, kısa süre sonra bu paylaşımını silerek, "Hastaneyi vuran füzenin, Gazze'den ateşlendiğini" söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eski dijital medya sorumlusu Hananya Naftali'nin, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısının hemen ardından, "İsrail Hava Kuvvetlerinin, Gazze'de hastane vurduğunu" duyuran bir paylaşım yaptı. Ancak Naftali, kısa süre sonra bu paylaşımını silerek, "Hastaneyi vuran füzenin, Gazze'den ateşlendiğini" söyledi.

Öte yandan, İsrail ordusu, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde "gerçekleşen patlamaya teröristlerin (İslami Cihad) attığı roketlerin sebep olduğunu" iddia etti.

  • İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanmasının arkasında İsrail ordusunun değil Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu öne sürdü.

Arap Birliği, 3 günlük yas ilân etti

Arap Birliği, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilân edildiğini duyurdu.

Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüssam Zeki, kuruma ait bayrağın yarıya indirilmesini istedi.

El-Ezher Kurumu ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Arap ve İslâm ümmetinin ABD-Avrupa’ya olan itimadını gözden geçirmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

  • "İslâm aleminin vicdanını, duygularını ve hissini kaybetmiş bir düşmanla (İsrail) karşı karşıya kalan Filistin'in ve mazlum halkının arkasında durması" gerektiği belirtilen açıklamada, "Allah masum şehitlerimize rahmet eylesin." ifadesine yer verildi.

Dünyadan kınama mesajları yağdı!

- Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.

Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?

ifadesine yer veren Ebul Gayt, "Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayarak, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı." dedi.

- BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'deki hastaneye yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, hastaneler ve tıbbî personelin uluslararası insanî hukuk tarafından korunduğunu kaydetti.

- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı güçlü şekilde kınadı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

- Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in Gazze'de hastane bombalamasıyla ilgili, "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." dedi.

- Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki hastane saldırısının faillerinin hesap vermesi gerektiğini bildirdi.

- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.

- Afrika Birliği (AfB), İsrail'in abluka altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınayarak, bunun insanlık suçu olduğunu bildirdi.

- İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda hastanenin harap edilmesinin insan hayatı açısından "yıkıcı kayıp" olduğunu belirtti.

- Fransa, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı "ser bir şekilde kınadı".

Geçtiğimiz günlerde "İsrail'in kendini savunma hakkı vardır" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Hiçbir şey bir hastaneye yapılan saldırıyı haklı çıkaramaz. Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı çıkaramaz." ifadesini kullandı.

- Almanya Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, siviller ve hastanelerin hedef olmaması gerektiğini belirtti ve "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık." ifadesi kullanıldı.


- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzlerce kişinin ölümüne yol açan İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını "şiddetle" kınadı ve "şiddetin derhal durdurulması, sivillerin ve sivil kuruluşların hedef alınmaması gerektiği" vurgulandı.


- Katar, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam" olarak nitelendirdi.

- Suudi Arabistan, İsrail'in tüm uluslararası çağrılara rağmen sivillere yönelik saldırılarını sürdürmesinin ve Gazze'deki hastaneyi bombalayarak işlediği "menfur suçu" en güçlü ifadelerle kınandı.

-ÜrdünKralı 2. Abdullah, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "iğrenç bir savaş suçu" olarak niteleyerek kınadı.

-Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını kınadı ve sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze'de yüzlerce masum Filistinli vatandaşın ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalamasını derin üzüntüyle takip ettim." ifadesini kullandı.

- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı.

- İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.

İran, İsrail saldırısının ardından yarın bir günlük ulusal yas ilan etti.

İran hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, İslâm ülkeleri başta olmak üzere uluslararası topluma İsrail ile bağlarını kesme ve büyükelçilerini sınır dışı etme çağrısında bulunuldu.

- Lübnan, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırısını "en güçlü şekilde" kınadı.

Ülkede bir günlük yas ilân edilmesi için genelge yayımladı ve alınan karar gereğince, yarın resmî kurumlarda dalgalanan tüm bayrakların yarıya indirileceği kaydedildi.

- Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı en güçlü şekilde kınadı.

- Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurmasının "vahşi bir suç" olduğunu belirtti.

- Cezayir, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurmasını kasıtlı saldırı olarak niteledi şiddetle kınadı.

- Cibuti Sağlık Bakanı Ahmed Robleh, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde el-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırısını kınadı.

- İspanya, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırısını kınadı ve "katliam" olarak nitelendirdi.

- Norveç, İsrail'in abluka altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırısına ilişkin, uluslararası hukukun koruması altında olan hastanelere yönelik saldırıların hukuka aykırı olduğunu açıkladı ve derin endişe duyduklarını belirtti.

- Küba ve Venezuela, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısını "en güçlü şekilde" kınadı

Venezuela Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından da yapılan açıklamada, saldırı "katliam" olarak vurgulandı.

- Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'de hastaları tedavi eden ve yerinden edilmiş Gazzelilere ev sahipliği yapan hastaneyi bombalaması karşısında dehşete düşüldüğü belirtilerek, "Bu bir katliamdır. Kesinlikle kabul edilemez." ifadesi kullanıldı.

- Şili Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, yüzlerce ölüme ve yaralanmaya yol açan vahşi saldırının "en güçlü" şekilde kınandığı bildirildi.

- Kolombiya Dışişleri Bakanlığı da Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırıyı "şiddetli" şekilde kınadığını bildirdi.

- Bolivya eski Devlet Başkanı Morales, İsrail'e "sert" tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı X'ten bombalı saldırıda ölen Filistinlilerin beyaz kefenli fotoğrafını paylaşan Bolivya eski Devlet Başkanı Evo Morales, "Filistin halkının çektiği acılar nedeniyle çok fazla acı ve çaresizlik hissediyoruz. Şimdi ise bir hastaneye yapılan yeni saldırıda 800'den fazla kişi öldürüldü. İsrail, ABD'nin desteği olmadan bu iğrenç suçları işleyemezdi." ifadesini kullandı.