İsrail, işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşimlerin sayısını iki katına çıkaracak

Golan Tepeleri 1967'den beri İsrail işgali altında.
Golan Tepeleri 1967'den beri İsrail işgali altında.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşimcilerin sayısını iki katına çıkarmak istediklerini açıkladı."Golan Tepeleri Ekonomik ve Bölgesel Kalkınma Konferansı"nda işgal altındaki bölgeye ilişkin planlarını açıklayan İsrail başbakanı, Golan Tepeleri'ne ilişkin ulusal bir planı onaylamak için kabinenin yaklaşık 1,5 ay sonra toplanacağını belirterek, işgal ettikleri toprakları geri vermeyeceklerini dile getirdi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, işgal altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki Yahudi yerleşimcilerin sayısını iki katına çıkarmak istediklerini söyledi.

"Golan Tepeleri Ekonomik ve Bölgesel Kalkınma Konferansı"nda işgal altındaki bölgeye ilişkin planlarını açıkladı.

  • Golan Tepeleri'ne ilişkin ulusal bir planı onaylamak için kabinenin yaklaşık 1,5 ay sonra toplanacağını belirten Bennett, "Hedefimiz Golan Tepeleri'nde yaşayanların sayısını ikiye katlamak." ifadesini kullandı.

İsrail yönetimi, ABD'nin "İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki egemenliğini" tanıdığını ve Joe Biden yönetiminin de bu görüşü benimsediğini iddia ediyor.
İsrail yönetimi, ABD'nin "İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki egemenliğini" tanıdığını ve Joe Biden yönetiminin de bu görüşü benimsediğini iddia ediyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin "İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki egemenliğini" tanıdığını hatırlatan Bennett, Joe Biden yönetiminin de bu görüşü benimsediğini iddia etti.

Suriye'deki gelişmeleri ve Beşşar Esed rejiminin İran ile bağlantılarını yakından izlediklerini dile getiren Bennett, Tahran'ın Golan Tepeleri sınırında yeni bir ordu kurmayı hedeflediğini ileri sürdü.

  • İsrail'in Golan Tepeleri'ne ilişkin tutumunun Suriye'deki süreçle bağlantılı olmadığını söyleyen Bennett, uluslararası kamuoyu Suriye ve Esed rejimine yönelik tavrını değiştirse bile işgal ettikleri toprakları geri vermeyeceklerini dile getirdi.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

Filistin'de baskın ve gözaltılar sürüyor

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te biri çocuk 14 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, Batı Şeria'da 11, Doğu Kudüs'te 3 Filistinlinin İsrail güçlerince gözaltına alındığı belirtildi.

Filistin kentlerindeki baskı ve gözaltılar devam ediyor.
Filistin kentlerindeki baskı ve gözaltılar devam ediyor.

Batı Şeria'da gözaltına alınanlar arasında 16 yaşında bir çocuk ve eski bir tutuklunun da bulunduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca İsrail polisinin Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Şam Kapısı'nda gözaltına aldığı Filistinliyi darp ettiği kaydedildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

  • Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sıradan hale gelen gözaltılar sonrası aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinlilerden bazıları günlerce gözaltı merkezlerinde tutuluyor.