İsrail, Müslüman olmayanların Mescid-i Aksâ ziyaretini yasakladı

İsrail, Müslüman olmayanların Mescid-i Aksâ'ya ziyaretini yasakladı.
İsrail, Müslüman olmayanların Mescid-i Aksâ'ya ziyaretini yasakladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, güvenlik görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Yahudilikte Tapınak Dağı olarak da bilinen kutsal yerleşke Mescid-i Aksâ'ya gayrimüslimlerin ziyaretlerinin Ramazan ayının sonuna kadar durdurulacağını söyledi. Yasağın, Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail polis Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Shin Bet başkanı Ronen Bar ve polis Komiseri Kobi Shabtai tarafından oybirliğiyle önerildiği belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada, Yahudi ziyaretçilerin ve turistlerin Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya Müslümanların mübarek Ramazan ayının sonuna kadar girmelerinin yasaklanacağı bildirildi. Yasağın, Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail polis Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Shin Bet başkanı Ronen Bar ve polis Komiseri Kobi Shabtai tarafından oybirliğiyle önerildiği belirtildi.

İsrail'in önceki yıllarda uyguladığı yasağa ilişkin Filistinli yetkililerden henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak Netanyahu'nun aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir karara tepki gösterdi. Ben Gvir tepkisini şu sözlerle ortaya koydu:

  • "Bu, Yahudileri öldürmeye yönelik kitlesel gösteriler için verimli bir zemin oluşturacak ve hatta Ağlama Duvarı’nda ibadet edenlere taşların atılacağı bir senaryoya imkan tanıyacak. Terörizm bize saldırdığında, teslim olmamak için muazzam bir güçle karşılık vermeliyiz."

Kudüs ve Filistin'in eski büyük müftüsü ve Aksâ'nın şu anki vaizi olan Şeyh İkrime Said Sabri, saklamanın aşırı bir ihlal ve provokasyon olduğunu söyledi.

Alınan bu karar, İsrail güvenlik güçlerinin Fısıh Bayramı'nın altıncı günü olan Salı sabahı yaklaşık 800 yerleşimcinin yerleşim yerinde namaz kılmasına izin vermesinin ardından, Müslümanların kutsal ayının son 10 günü boyunca bu tür faaliyetleri yasaklayan uzun süredir devam eden bir anlaşmayı ihlal etmesinin ardından geldi.

Düzinelerce ağır silahlı polis memuru tarafından korunan İsrailli gruplar, Yahudilerin Fısıh bayramını kutlamak için Pazar günü Mescid-i Aksâ'nın avlularını gezdi. Aynı zamanda, İsrail güçleri sabah namazını kılmak için gece bölgeye ulaşmaya çalışan Filistinlilere saldırdı ve 40 yaşın altındaki ibadet edenlerin girişine izin vermemişti.