İsrail polisi Mescid-i Aksa'da teravih kılan cemaate saldırdı

Harem-i Şerif'in avlusunda İsrail polisinin hedefi olan Filistinliler.
Harem-i Şerif'in avlusunda İsrail polisinin hedefi olan Filistinliler.

İsrail'in günlerdir Şeyh Cerrah Mahallesi ve Kudüs'ün farklı bölgelerinde uyguladığı zorbalık ve şiddete dün akşam saatlerinde bir yenisi daha eklendi. İsrail polisi, teravih namazı için Mescid-i Aksa'da toplanan cemaati hedef aldı; Şam Kapısı’nı kapatıp Mescid-i Aksa’ya ulaşımı engelledikten sonra teravih namazını kılmak üzere toplanan Filistinlilere ses bombası, plastik mermi ve çeşitli silahlarla saldırdı. Sabah saatlerine kadar süren saldırıda yüzlerce kişi yaralanırken, Filistinliler bomba ve mermi sesleri eşliğinde namazlarını eda etti ve sabaha kadar nöbet tutarak Mescid-i Aksa'yı terk etmedi.

İsrail güçlerinin teravih namazını kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sonucu yaralananların sayısı 205’e ulaştı.

İşgalci İsrail güçleri dün akşam saatlerinde Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’ya teravih namazını kılmak üzere gelen Filistinlilere saldırmış, Harem-i Şerif savaş alanına dönmüştü. Şam Kapısı ile Sahire Kapısı'nda da saldırılarını sürdüren İsrail güçlerinin yaraladığı Filistinlilerin sayısı arttı.

Namaz esnasında saldırıya uğrayan cemaatin dağılmış eşyaları ve baskını gerçekleştiren İsrail polisi.
Namaz esnasında saldırıya uğrayan cemaatin dağılmış eşyaları ve baskını gerçekleştiren İsrail polisi.
  • Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, ses bombaları ve plastik mermilerin kullanıldığı saldırılarda yaralı sayısının 205’e yükseldiği, 88’inin hastanelere kaldırıldığı bildirildi. Plastik mermi kullanılması sonucu yaralanmaların çoğunun yüz ve göz bölgesinden olduğu, bilançonun giderek artması üzerine bölgede sahra hastanesi kurulduğu aktarıldı.
Harem-i Şerif'te İsrail polisinin mermi ve bombalarıyla yaralanmış bir Filistinli.
Harem-i Şerif'te İsrail polisinin mermi ve bombalarıyla yaralanmış bir Filistinli.

Filistinli kaynaklar ise İsrail’in saldırısının ardından çok sayıda Filistinlinin gözaltına alındığını belirtti. Ayrıca İsrailli yetkililer tarafından yapılan açıklamada, 6 İsrail polisinin yaralandığı kaydedildi

Filistinliler sabah namazı için tekbirlerle Aksa'ya akın etti

Saldırılar devam ederken binlerce Filistinli sabah kadar mescidin içinde nöbet tuttu. Mescidin içinde nöbet tutanlara destek olmak ve Aksa'yı İsrail polisine teslim etmemek için binlerce Filistinli daha tekbirler eşliğinde sabah namazı vakti Mescid-i Aksa'ya yürüdü.

  • İsrail polisinin teravih esnasında Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı Filistinlilerin gösterdiği direniş sonrasında Mescid-i Aksa'nın kapatılan tüm kapıları sabah saatlerine doğru yeniden açıldı.

Öte yandan, Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, sabah saatlerinde Doğu Kudüs'teki El-Makasıd Hastanesi'ne gelerek buradaki yaralıların durumlarıyla ilgili doktorlardan bilgi aldı.

Fadi el-Hedmi, basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, yaralılara acil şifa dilerken, İsrail'in ibadet eden Filistinlilere kasıtlı saldırılarını, onları yaralamasını kınadı.

Mescid-i Aksa baskınında AA editörü de yaralandı

İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki cemaate müdahalesinde Anadolu Ajansı’nın (AA) Orta Doğu Editörü Turgut Alp Boyraz da ayağından yaralandı. Harem-i Şerif’teki olayları takip eden Boyraz, İsrail polisinin kullandığı plastik mermiyle ayağından vuruldu.

Harem-i Şerif'teki saldırılarda ayağından vurulan AA editörü.
Harem-i Şerif'teki saldırılarda ayağından vurulan AA editörü.

Mescid-i Aksa kliniği de İsrail polisinin hedefi oldu

Sabah saatlerine kadar saldırıların devam ettiği gece boyunca, yaralanan onlarca Filistinlinin tedavi edildiği Mescid-i Aksa kliniği de içeride doktor, hemşire ve yaralılar varken İsrail polisi tarafından vuruldu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde İsrail polisinin doktor ve yaralıların çığlıklarına aldırış etmeden ateş ettiği görülüyor.