İsrail polisi, Mescid-i Aksâ'ya art arda ikinci kez baskın düzenledi

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da 400'den fazla kişinin tutuklanıp çarşamba günkü saldırısından saatler sonra dün gece Mescid-i Aksâ'da Filistinlilere ikinci kez saldırı gerçekleştirdi.
İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da 400'den fazla kişinin tutuklanıp çarşamba günkü saldırısından saatler sonra dün gece Mescid-i Aksâ'da Filistinlilere ikinci kez saldırı gerçekleştirdi.

Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Kıble Mescidi'nde teravih namazı kılan Müslümanlara kauçuk kaplı mermi ve ses bombalarıyla müdahale ederek içeridekileri zorla dışarı çıkardı. Müslümanların kutsal Ramazan ayı boyunca ve Yahudilerin Pesah Bayramı arifesinde meydana gelen çatışmalar, Gazze'de sınır ötesi bir çatışmayı tetikledi ve daha fazla şiddet korkusu yarattı.

İsrail güçleri, 5 Nisan Çarşamba günü erken saatlerde ibadet edenlere vahşice saldırdıktan sonra çarşamba gecesi Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya ikinci kez baskın düzenledi. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün başka bir yerinde Filistinli bir çocuk bir yerleşimci tarafından vurularak yaralandı.

Dün akşam gerçekleşen ikinci saldırıda, Mescid-i Aksâ'da 20.000 kişinin kıldığı teravih namazından sonra camini avlusuna giren İsrail güvenlik güçleri, ibadet edenleri dışarı çıkarmadan önce ses bombaları ve plastik mermilerle saldırdı.

Tepkilere rağmen İsrail güçleri, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Aksâ’ya girişlerini kolaylaştırmak için burada ibadet eden ve itikafa giren Müslümanları dün teravih namazının ardından şiddet kullanarak mescitten çıkardı ve ardından bir daha girişlere izin vermedi.

İbadet edenlere fiziksel olarak saldırarak çatışmalara yol açan İsrail güçleri, mescitten çıkarttıkları müminlere de saldırdı, Kıble Mescidi'ne sığınan Müslümanlara kauçuk kaplı mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti, baskına tepki gösterenlere de coplarla müdahalede bulundu

Filistin Kızılayı, camide en az altı kişinin yaralandığını bildirdi.

Polis yaptığı açıklamada, onlarca gencin camiye taş ve havai fişek getirdiklerini ve kendilerini içeride barikat kurmaya çalıştıklarını söyledi. Ancak Mescid-i Aksâ Vakfı, polisin camiye namaz bitmeden girdiğini söyledi.

Silahlı Yahudi yerleşimci Filistinli çocuğu silahla yaraladı

Yine çarşamba akşamı, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde 14 yaşındaki Filistinli bir çocuk, silahlı bir İsrailli bir yerleşimci tarafından gerçek mermiyle vurularak yaralandı.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, sağlık ekiplerinin Eski Şehir bölgesinde silahlı bir Yahudi yerleşimcinin yaraladığı 15 yaşındaki Filistinli erkeğe müdahale ettiği aktarıldı.

İsrail polisinden yapılan açıklamadaysa, olaya ilişkin soruşturmada bir çocuğun Eski Şehir sakini 60 yaşında bir kişiyi sopayla tehdit ettiği bunun karşılığında yaşlı kişinin, "lisanslı silahıyla çocuğa ateş ettiği" ileri sürüldü. Şüphelinin sorgu için götürüldüğü ve soruşturmanın devam ettiği aktarıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere, İsrail polisinin silahla ateş eden yerleşimciyi alandan uzaklaştırmak için yoğun takviye gönderdiği yansıdı. İsrail polisi, olaya tepki gösteren Filistinlilere coplarla müdahale etti. Sağlık ekiplerinin omzundan yaralanan çocuğa müdahale ettiği görüldü.

Olaylı gecenin sabahı

Olayların sabahında, Aksâ’da sabah namazı İsrail güçlerinin girişine izin verdiği 40 yaşın üstündeki az sayıdaki kişi ve Müslüman turistler tarafından eda edildi.

Harem-i Şerif'e girmelerine izin verilmeyen çok sayıda Filistinli genç, sabah namazını, Mescid-i Aksâ’ya açılan Aslanlı Kapı, Silsile Kapısı ve Meclis Kapısı önünde sokakta kıldı.

Yahudilerin "özgürlük bayramı" için İsrail, 3 milyon Filistinliyi karantinaya aldı

İsrail güçlerinin, gece Mescid-i Aksâ'da ibadet edenlere karşı şiddet kullanarak müdahale etmesi, işgal altındaki Doğu Kudüs ve bölgede tansiyonu yükseltmişti.

Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudi nüfus özgürlüğün sembolü olan perşembe günü başlayacak "Pesah Bayramı" nedeniyle Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından bir grup Filistinli, Aksâ'daki Kıble Mescidi'ne sığınmıştı.

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksâ'ya düzenlediği baskın sırasında, Kıble Mescidi'ndeki Filistinlilere şiddet kullanarak müdahale ettiği ve buradakileri darp ettiği görüntüler, tepkiye yol açmıştı.

Baskında, Kıble Mescidi'ne sığınan 400'den fazla Filistinli gözaltına alınmıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te gece boyunca olaylar çıkmış, İsrail polisi Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, kauçuk kaplı mermi ve güç kullanarak müdahale etmişti.

İsrail polisinin Mescid-i Aksâ'ya düzenlediği baskın ve Filistinlilere karşı kullandığı orantısız güç uluslararası tepkiye yol açmıştı.