İsrail polisi zihinsel engelli Filistinliyi şehit etti

Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde 32 yaşındaki zihinsel engelli İyad Hayri Hallak isimli Filistinli’nin şehit edildiği bölgede güvenlik önlemi alan İsrail polisi.
Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde 32 yaşındaki zihinsel engelli İyad Hayri Hallak isimli Filistinli’nin şehit edildiği bölgede güvenlik önlemi alan İsrail polisi.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde zihinsel engelli bir Filistinli’nin, İsrail polisi tarafından şehit edilmesi, Tunus'ta Nahda Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro'nun siyaseti bırakması, Trump'ın Suriye'deki petrol sahalarından çekileceklerini söylemesine karşın, ABD ordusunun Suriye'de etkinliğini artırması, Libya'da insan kaçakçılığı yapan bir Libyalının göçmenler tarafından öldürülmesi üzerine maktul yakınları gerçekleştirdiği intikam katliamı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin topraklarını işgal planına dair açıklamaları ve adı yolsuzluk iddialarına karışan Kırgızistan Başbakanı Muhammedkalıy Abılgaziyev'in, soruşturmanın tarafsız yürütülmesi adına izne çıkması haberleri öne çıktı.

İsrail polisi zihinsel engelli Filistinliyi şehit etti

Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde bulunan El-Esbat (Aslanlı) Kapısı'nda, 32 yaşındaki zihinsel engelli İyad Hayri Hallak isimli Filistinli, "Tabanca taşıdığı şüphesiyle dur ihtarı yapılan ancak bu uyarıya uymayarak kaçtığı" iddiasıyla İsrail polisince açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Şehit edilen Hallak'ın üzerinde silah bulunmadığı ve Eski Şehir'de yer alan okuluna gittiği ortaya çıktı. Yerel basın, zihinsel engelli Hallak'ın dur ihtarını anlamadığı için polislerin uyarısına uymadığını yazdı. İsrail polisinden yapılan açıklamada ise Hallak'a "tabanca benzeri şüpheli obje" taşıdığı iddiasıyla El-Esbat kapısında dur ihtarı yapıldığı ancak bu uyarıya uymayarak "kaçtığı" öne sürüldü.

Nahda'nın önemli isimlerinden Moro, siyaseti bıraktığını açıkladı

Tunus'ta Nahda Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro, siyasi hayatına son verdiğini açıkladı. Kararının kesin olduğunu vurgulayan Moro, herhangi bir siyasi faaliyet içinde olmayacağını ve siyasi duruş sergilemeyeceğini belirtti. Tunus siyasetinin kendisinden daha genç ve şuurlu isimlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Moro, "Şahsen siyaseti tecrübe ettim ve halkın seçimlerde siyaset arenasında yer almamamı tercih ettiğini gördüm. Tunus halkının kararına saygı duymaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

Vadedilenin aksine, ABD Suriye'deki askeri varlığını güçlendiriyor

ABD Başkanı Trump'ın bir süre sonra Suriye'deki petrol sahalarından çekileceklerini söylemesine karşın, ABD ordusu Suriye'de terör örgütü YPG/PKK işgalindeki petrol sahaları başta olmak üzere ülkede etkinliğini artırıyor. Son 3 ayda bu bölgelere büyük bir yığınak yapıldı. ABD güçleri, yüzlerce tırdan oluşan konvoylarla üs ve askeri noktalarına malzeme taşıdı. YPG/PKK'ya destek veren ABD, bu süre içerisinde Irak'tan en az 400 askerini Suriye'ye gönderdi.

Libya'da insan kaçakçısının yakınlarının intikam katliamı: 30 ölü

Libya'da insan kaçakçılığı yapan bir Libyalının düzensiz göçmenler tarafından öldürülmesi üzerine maktul yakınları katliam yaptı. Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre katliamda 26'sı Bangladeş uyruklu, 4'ü Afrikalı olmak üzere 31 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.

"Barış planı" bizim hayallerimizin bile ötesinde

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün ve bugün İsrail basınına yaptığı açıklamalarda Filistin topraklarını işgal planına dair yol haritasını anlattı. Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Filistin toprağı Ürdün Vadisi’nin ilhak edileceğini, ancak bu bölgede yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığının verilmeyeceğini söyledi. Netanyahu, Orta Doğu Barış Planı'nı kastederek, “Bu plan özünde bizim bile hayal edemediğimiz ve uzun yıllardır gerçekleştirmek için savaştığımız şeyler barındırıyor.” dedi. Netanyahu, bugün yaptığı açıklamalarda ise işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak planına dair ayrıntıları paylaştı.

Kırgızistan’da yolsuzluk skandalı

Kırgızistan'da adı yolsuzluk iddialarına karışan Kırgızistan Başbakanı Muhammedkalıy Abılgaziyev, soruşturmanın tarafsız yürütülmesi adına izne çıktığını ve yerine Başbakan Birinci Yardımcısı Kubatbek Boronov'ın vekalet edeceğini duyurdu. Başbakanlıkta kabine üyeleriyle bir araya gelen Abılgaziyev, hükümetin her zaman dürüst ve açık şekilde çalışmaya gayret ettiğini, devletin ekonomik çıkarlarını koruma ve kamu ihalelerinin açık şekilde yapılması taraftarı olduğunu vurguladı.