İsrail polisinden Mescid-i Aksa’ya saldırı

İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'dan çıkan cemaate saldırdı.
İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'dan çıkan cemaate saldırdı.

İsrail polisinin, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa’ya düzenlediği saldırıdan Pakistan seçimlerine, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

İmran Han, zaferini ilan etti

                                    Eski kriket yıldızı ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han, ülkede dün yapılan genel seçimlerin ardından zaferini ilan etti. Resmi olmayan sonuçlara göre, PTI'ın sandıktan açık ara önde çıktığının anlaşılmasının ardından kameraların karşısına geçen 65 yaşındaki siyasetçi, seçimi kesin bir zaferle kazandıklarını dile getirerek, "Allah, 22 yıl önce ortaya koyduğum ideolojiyi iktidara taşımamı sağladı.Hükûmetimiz, Pakistan tarihinde herhangi bir siyasi mağduriyet oluşturmayan ilk hükûmet olacak." dedi.
İmran Han, zaferini ilan etti Eski kriket yıldızı ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han, ülkede dün yapılan genel seçimlerin ardından zaferini ilan etti. Resmi olmayan sonuçlara göre, PTI'ın sandıktan açık ara önde çıktığının anlaşılmasının ardından kameraların karşısına geçen 65 yaşındaki siyasetçi, seçimi kesin bir zaferle kazandıklarını dile getirerek, "Allah, 22 yıl önce ortaya koyduğum ideolojiyi iktidara taşımamı sağladı.Hükûmetimiz, Pakistan tarihinde herhangi bir siyasi mağduriyet oluşturmayan ilk hükûmet olacak." dedi.
İsrail'den Gazze'ye top atışı: 2 şehit

                                    İsrail'in Gazze'nin doğusuna top atışıyla düzenlediği saldırıda 2 Filistinli şehit oldu, 1 kişi ağır yaralandı. İsrail bu akşam Gazze'de Hamas'a ait 5 gözetleme noktasına top atışıyla saldırı düzenledi. Hamas ile yapılan barış görüşmeleri devam ederken yapılan saldırıların biri Gazze'nin doğusu, biri orta kesimi, 3'ü ise Refah kentinin doğu sınırında gerçekleşti.
İsrail'den Gazze'ye top atışı: 2 şehit İsrail'in Gazze'nin doğusuna top atışıyla düzenlediği saldırıda 2 Filistinli şehit oldu, 1 kişi ağır yaralandı. İsrail bu akşam Gazze'de Hamas'a ait 5 gözetleme noktasına top atışıyla saldırı düzenledi. Hamas ile yapılan barış görüşmeleri devam ederken yapılan saldırıların biri Gazze'nin doğusu, biri orta kesimi, 3'ü ise Refah kentinin doğu sınırında gerçekleşti.
Mindanao özerklik kazanıyor

                                    Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayı onayladı. Mecliste kabul edilerek devlet başkanının onayına sunulan yasa, Duterte tarafından onaylandı. Yasanın, en erken 90 ve en geç 150 gün içinde Moroların yaşadığı bölgede halk oylamasına sunulması gerekiyor. Bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarını artırması öngörülen yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak.
Mindanao özerklik kazanıyor Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayı onayladı. Mecliste kabul edilerek devlet başkanının onayına sunulan yasa, Duterte tarafından onaylandı. Yasanın, en erken 90 ve en geç 150 gün içinde Moroların yaşadığı bölgede halk oylamasına sunulması gerekiyor. Bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarını artırması öngörülen yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak.
"Hatice Anne" toprağa verildi

                                    Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda eşi, iki oğlu ve çok sayıda akrabasını kaybeden ve soykırımın ardından adaletin yerini bulması için 23 yıl mücadele veren ve "Adalet savaşçısı" olarak da tanınan Srebrenista annesi Hatice Mehmedovic'in cenazesi toprağa verildi. Pazar akşamı hayatını kaybeden Mehmedovic'in cenazesi, Srebrenitsa'daki Çarşı Camisi'nde kılınan namazın ardından doğduğu köy Bektici'de defnedildi. Törene, ülkenin farklı şehirlerinden yüzlerce kişi katıldı. Defin merasimi öncesi Srebrenitsa Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.
"Hatice Anne" toprağa verildi Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda eşi, iki oğlu ve çok sayıda akrabasını kaybeden ve soykırımın ardından adaletin yerini bulması için 23 yıl mücadele veren ve "Adalet savaşçısı" olarak da tanınan Srebrenista annesi Hatice Mehmedovic'in cenazesi toprağa verildi. Pazar akşamı hayatını kaybeden Mehmedovic'in cenazesi, Srebrenitsa'daki Çarşı Camisi'nde kılınan namazın ardından doğduğu köy Bektici'de defnedildi. Törene, ülkenin farklı şehirlerinden yüzlerce kişi katıldı. Defin merasimi öncesi Srebrenitsa Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.
Hamas: Gerilimi düşürüyoruz

                                    Hamas ve İsrailli yetkililer, İsrail’in bir askerinin vurulması sebebiyle başlattığı ve sonucunda Filistinli dört kişinin canını kaybettiği saldırıları durdurmak için anlaştı. Saldırılar dolayısıyla Gazze’de gerginlik yükselirken Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğu ile Hamas ve İsrail yetkilileri gerginliği dindirmek konusunda anlaşmaya vardı. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı açıklamada varılan anlaşma sonucunda “çatışmasız döneme” geri dönüldüğünü belirtti.
Hamas: Gerilimi düşürüyoruz Hamas ve İsrailli yetkililer, İsrail’in bir askerinin vurulması sebebiyle başlattığı ve sonucunda Filistinli dört kişinin canını kaybettiği saldırıları durdurmak için anlaştı. Saldırılar dolayısıyla Gazze’de gerginlik yükselirken Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğu ile Hamas ve İsrail yetkilileri gerginliği dindirmek konusunda anlaşmaya vardı. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı açıklamada varılan anlaşma sonucunda “çatışmasız döneme” geri dönüldüğünü belirtti.
Bab'ül Mendep Boğazı kapatıldı

                                    Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Yemen'deki İran yanlısı Husilerin iki büyük petrol tankerine düzenlediği saldırı sonrasında, Kızıldeniz'deki Bab'ül Mendep Boğazı'ndan yapılan tüm petrol sevkiyatlarının "geçici olarak durdurulduğunu" açıkladı. 2016 yılında günde tahmini 4.8 milyon varil ham petrol ve rafine edilmiş petrol ürünleri, Avrupa, ABD ve Asya’ya bu boğaz üzerinden aktarılmıştı.
Bab'ül Mendep Boğazı kapatıldı Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Yemen'deki İran yanlısı Husilerin iki büyük petrol tankerine düzenlediği saldırı sonrasında, Kızıldeniz'deki Bab'ül Mendep Boğazı'ndan yapılan tüm petrol sevkiyatlarının "geçici olarak durdurulduğunu" açıkladı. 2016 yılında günde tahmini 4.8 milyon varil ham petrol ve rafine edilmiş petrol ürünleri, Avrupa, ABD ve Asya’ya bu boğaz üzerinden aktarılmıştı.
İsrail polisinden Mescid-i Aksa’ya saldırı

                                    İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'daki cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile saldırdı. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’nın batı kısmındaki El Meğaribe (Fas) kapısında bulunan İsrail polisleri cuma namazı çıkışında cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. El Meğaribe kapısı önünde toplanan yüzlerce Filistinli, "Canımız, kanımız sana feda ey Aksa” şeklinde sloganlar attı.
İsrail polisinden Mescid-i Aksa’ya saldırı İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'daki cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile saldırdı. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’nın batı kısmındaki El Meğaribe (Fas) kapısında bulunan İsrail polisleri cuma namazı çıkışında cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. El Meğaribe kapısı önünde toplanan yüzlerce Filistinli, "Canımız, kanımız sana feda ey Aksa” şeklinde sloganlar attı.
ırak'ta 282 aktivist serbest bırakıldı

                                    Irak'ın güneyindeki kentlerde düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan 282 aktivistin serbest bırakıldığı bildirildi. Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Fadil el-Garavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meysan kentindeki gösteriler sırasında gözaltına alınan 239 kişiden 237'sinin, Zikar'da 33 ve Kerbela'da da 12 kişinin salıverildiğini söyledi. Komiserlik daha önce de Vasıt kentinde gözaltına alınan 176 kişinin serbest bırakıldığını açıklamıştı.
ırak'ta 282 aktivist serbest bırakıldı Irak'ın güneyindeki kentlerde düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan 282 aktivistin serbest bırakıldığı bildirildi. Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Fadil el-Garavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meysan kentindeki gösteriler sırasında gözaltına alınan 239 kişiden 237'sinin, Zikar'da 33 ve Kerbela'da da 12 kişinin salıverildiğini söyledi. Komiserlik daha önce de Vasıt kentinde gözaltına alınan 176 kişinin serbest bırakıldığını açıklamıştı.