İsrail: Suudi Arabistan'a doğrudan Hac uçuşları gerçekleşmeyecek

İsrail Ulaştırma Bakanlığı, haziran ayı sonunda başlayacak olan Hac sezonu için Suudi Arabistan'a özel uçuşlar gerçekleştirmek için hiçbir havayolunun başvuruda bulunmadığını söyledi.
İsrail yönetimi geçtiğimiz gün, Müslümanların Hac ziyareti için Suudi Arabistan'a gerçekleştirmeyi umduğu doğrudan uçuşların bu yıl gerçekleşmeyeceğini açıkladı ve ABD'nin arabuluculuğunda Riyad ile ilişkilerin yakın bir zamanda normalleşmesi ihtimalini hafife aldı.
Bölgesel güç Suudi Arabistan, Körfez komşuları BAE ve Bahreyn'in 2020'de ABD aracılığında gerçekleşen tartışmalı Abraham Anlaşmaları arasında Tel Aviv ile bağlar kurmasına rağmen, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmedi. Riyad, defalarca, bağımsız bir Filistin devleti kurulmadıkça hiçbir diplomatik bağ kurulmayacağını ifade etti.
- Yine de İsrailli ve ABD'li yetkililer, İslam'ın en kutsal iki yerine ev sahipliği yapan krallığın, bir iyi niyet göstergesi olarak İsrail'in %18'lik Müslüman azınlığının bu yılki Hac için doğrudan uçmasına izin verebileceğini tahmin etmişti.

Ancak Riyad yönetimi, bunu asla resmî olarak teklif etmedi.
Kutsal Hac ziyaretine günler kalmışken İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Suudi destinasyonlarına özel uçuşlar gerçekleştirmek için hiçbir havayolu şirketinin başvurmadığını bildirdi.
Başbakan Benjamin Netanyahu'nun bir üst düzey yardımcısı ise, İsrail’den doğrudan uçuşların gerçekleşmeyeceğini kabul etti.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Kan radyosuna verdiği demeçte, "Belki bir sonraki Hac için bu konuda yardımcı olabilecek bir konumda olacağız ve (direkt) uçuşlar buradan kalkacak. Ama bunu söylemek için çok erken." açıklamasında bulundu.

İsrail-Suudi normalleşmesi
Potansiyel bir İsrail-Suudi normalleşmesi, ülkenin 70 yıllık tarihinin en aşırısı olarak tanımlanan aşırı sağcı bir hükümetin başında aralık ayında yeniden iktidara gelen Netanyahu'nun başlıca dış politika hedefi.
Tel Aviv ile Riyad arasındaki normalleşme, Fas'ın 2020'de İsrail ile bağ kurmasını da sağlayan Abraham Anlaşmalarını genişletmeye çalışan Biden yönetiminin de bir hedefi.
Ancak Hanegbi, hafta sonu bir gazete röportajında, normalleşmenin "uzak bir yol" olduğunu çünkü bunun Riyad ile Washington arasındaki gerginliklerin giderilmesine bağlı olacağını savunmuştu.
8 Haziran'da Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yönetimin "önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda" normalleşme üzerinde çalışmaya devam edeceklerini söylemişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise, Channel 14 TV'ye, Mart 2024'e kadar Washington'ın Suudi Arabistan'ın normalleşme taleplerini ele alması için bir "fırsat penceresi" gördüğünü çünkü bundan sonra "ABD (başkanlık) seçimlerinin derinliklerine ineceğini" söylemişti.
İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni vahşice işgal etmeye ve kuşatmaya devam ettiği bir dönemde İsrail'le normalleşme adımları, Arap dünyasında tartışmalı bir mevzu ve özellikle normalleşme adımlarını amaçları için "sırta bir bıçak" olarak gören Filistinliler tarafından bölgede neredeyse oybirliğiyle kınanıyor.