İsrail tetikçiyi avlarken, Kudüs'teki on binlerce Filistinli kuşatma altında

Şuafat Mülteci Kampı'na İsrail baskınını protesto eden Filistinliler, 10 Ekim 2022.
Şuafat Mülteci Kampı'na İsrail baskınını protesto eden Filistinliler, 10 Ekim 2022.

Şuafat sakinlerinin, İsrail askerini öldüren saldırganı arama çalışmaları sırasında kampın ablukaya alınmasının ardından kritik sağlık ve temel malzemeleri almaları engellendi. İsrail güçleri bölgedeki bazı Filistinlileri gözaltına aldı.

İsrail güçleri, işgal atlındaki Doğu Kudüs'te on binlerce Filistinlinin yaşadığı birkaç mahalleyi üç günden bu yana kuşatma altında tutuyor.

İsrail polisi, 8 Ekim'de Doğu Kudüs'teki Şuafat Mülteci Kampı girişinde İsrail güçlerine ateş açarak bir polisin hayatını kaybetmesine yol açan saldırganı arama çalışmalarını sürdürüyor.

AA muhabirine konuşan görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, İsrail güçleri 8 Ekim gecesinden bu yana Şuafat Mülteci Kampı ve çevredeki bazı mahallelere giriş-çıkışları kapattı.

İsrail polisi, insan avı kapsamında Şuafat Mülteci Kampı'nın eteklerinde devriye geziyor, 9 Ekim 2022.
İsrail polisi, insan avı kapsamında Şuafat Mülteci Kampı'nın eteklerinde devriye geziyor, 9 Ekim 2022.
  • İsrail güçlerinin cumartesi günü polislere ateş açan saldırganı yakalamak için geniş çaplı aramalarını sürdürdüğünü anlatan görgü tanıkları, Doğu Kudüs'te on binlerce Filistinlinin yaşadığı bazı mahallelere kimsenin giriş-çıkışına izin verilmediğini aktardı.

Görgü tanıkları, İsrail polisine arama çalışmalarında helikopterin de havadan destek verdiğini, üç gündür kuşatmanın sürdüğü bölgelerde bazı Filistinlilerin ise gözaltına alındığını söyledi.

İsrail polisinin kuşatması altındaki mahallelerde pazartesi günü okulların açılmadığı ve eğitime ara vermek zorunda kalındığı ifade edildi.

Ne olmuştu?

İsrail güçleri 8 Ekim Cumartesi günü işgal altındaki Batı Şeria'daki çatışmalarda iki Filistinli gencin öldürdü ve Filistinli bir silahlı kişi Kudüs'te bir İsrail askerini ölümcül şekilde vurdu.

İsrail polisi, cumartesi akşam saatlerinde Şuafat Mülteci Kampı'ndaki kontrol noktasında görevli güvenlik güçlerine hareket halindeki bir araçtan ateş açıldığını ve saldırıda yaralanan 3 polisten birinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

İsrail polisi, halen kaçak olan zanlının 22 yaşındaki Şuafat'ta yaşayan Filistinli Udi Tamimi olduğunu belirledi.

Kudüs'teki Şuafat Mülteci Kampı yakınlarında, silahlı saldırı mahallinde yürüyen bir İsrail sınır polisi, 8 Ekim 2022.
Kudüs'teki Şuafat Mülteci Kampı yakınlarında, silahlı saldırı mahallinde yürüyen bir İsrail sınır polisi, 8 Ekim 2022.
Filistinli direniş grupları ise işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail güçlerine ateş açılmasının, İsrail'in işlediği suçlara ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarına verilen "doğal bir tepki" olduğunu belirtmişti.

Şuafat'taki durumu "trajik" olarak nitelendiren aktivist ve kampın halk komitesi üyesi Thaer al-Fasfos, "Birçok hastanın Kudüs'teki hastanelere gitmesi gerekiyor, ancak bunu yapamadı. Hadassa ve Ein Karam'da tedaviye ve kemoterapiye erişemeyen kanser hastalarının yanı sıra diyalize ihtiyaç duyan birçok vaka var." dedi.

Tel Aviv yönetimi, mart ayında başlattığı "Dalgakıran" isimli operasyon kapsamında, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık baskınlar düzenliyor. Bu baskınlarda şu ana kadar aralarında çocukların da bulunduğu 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.