İsrail Yüksek Mahkemesi’ne ilk kez bir Müslüman daimi üye olarak atandı

İsrail Yüksek Mahkemesi, Kudüs.
İsrail Yüksek Mahkemesi, Kudüs.

Yargı Seçim Komitesi, Pazartesi günü Yüksek Mahkemeye dört yeni yargıç atadı ve yargı organının tepesinde oturan 15 yargı organını yeniden düzenledi. Mahkeme yetkilileri, İsrail'in en yüksek yargı merci olan Yüksek Mahkeme'de daimi sandalye kazanan ilk Müslüman yargıç olarak Halid Kabub'u seçti.

İsrail yargı makamları pazartesi günü bir Müslüman vatandaşın Yahudi devletindeki en üst yargı otoritesi olan Yüksek Mahkeme’ye ilk kez daimî üye olarak atandığını doğruladı.

Yüksek Mahkeme’ye daha önce de Yahudi olmayan yargıçlar atanmıştı ancak hepsi Hristiyandı. Yaklaşık 9.3 milyona ulaşan İsrail nüfusunun yüzde 20’sini Araplar oluşturuyor.

Halid Kabub.
Halid Kabub.
  • 63 yaşındaki Halid Kabub Yüksek Mahkeme’ye atanan ilk Müslüman hakim oldu. Bu adım, Yahudi devletinde yaşayan Müslümanlar ile Hristiyanların ‘kendilerine yönelik sistematik bir ırkçılık yürütülmesini’ protesto etmelerinin ardından geldi.

AFP’nin haberine göre, Kabub daha önce sahil kenti Tel Aviv’deki Merkez Mahkeme’de çalıştı. Kabub, Yüksek Mahkeme hakimleri, bakanlar, milletvekilleri ve avukatların yer aldığı bir komite tarafından atanan 4 yeni hâkimden biri oldu.

İsrail Yüksek Mahkemesi’ne atanan ilk Müslüman üye 1999 yılında Abdurrahman ez-Zabi olmuştu. Fakat o dönem Zabi’ye sadece bir yıllığına geçici üye statüsü verilmişti.

İsrail Yüksek Mahkemesi, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrailli güçlere nispet edilen ihlaller de dahil olmak üzere genellikle İsrail-Filistin çekişmesiyle ilgili tartışmalı davalara bakıyor. Yüksek Mahkeme’nin, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde evlerinden çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olan 7 Filistinli ailenin alt mahkemenin tahliye kararının iptali için yaptığı başvuruyu yakın zamanda karara bağlaması bekleniyor.