İsrail'de milyonlarca doz aşı yapılırken Filistin'e tek doz aşı bile ulaşmadı

Koronavirüs testi için örnek alan Filistinli sağlık çalışanları.
Koronavirüs testi için örnek alan Filistinli sağlık çalışanları.

Filistinli yetkililer, işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için 4 firma ile iletişim halinde olduklarını açıklasa da ülkeye henüz tek bir aşı dahi ulaşmadı. Uluslararası Af Örgütü'nün de aralarında yer aldığı pek çok uluslararası kuruluş ise kendi vatandaşlarını hızla aşılayan İsrail'e Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için de "adil ve eşit bir biçimde" aşı temin etmesi çağrısı yaptı. İsrail ise Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için Kovid-19 aşısı temininden sorumlu olmadığını iddia ederek, Filistin yönetiminden de bu yönde talep gelmediğini ileri sürüyor.

Filistin yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için 4 üretici firma ile görüştüklerini aktarsa da ülkeye henüz tek bir aşı dahi getirilemedi.

Birçok uluslararası kuruluş, kendi vatandaşlarını hızla aşılayan İsrail'e Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için aşı temin etmesi çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü, 6 Ocak'ta İsrail yönetimine Cenevre Sözleşmesini de hatırlatarak Kovid-19 aşılarının Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 5 milyon Filistinliye "adil ve eşit bir biçimde dağıtılması" çağrısında bulundu. Örgüt, aksi takdirde Tel Aviv'in bu sözleşmenin ilgili maddelerini ihlal etmiş olacağına dikkati çekti.

İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinliler.
İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinliler.
  • İsrail ise Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için Kovid-19 aşısı temininden sorumlu olmadığını iddia ederek, Filistin yönetiminden de bu yönde talep gelmediğini ileri sürdü.

Yaklaşık 9,3 milyon nüfusa sahip İsrail'de 1,8 milyonu ikinci doz olmak üzere 5 milyona yakın aşı yapılırken, Batı Şeria ile sağlık alt yapısının büyük riskler taşıdığı Gazze Şeridi'nde henüz tek doz dahi aşı yapılamadı.

Filistinliler, bu durumdan başta işgalci güç olan İsrail'i sorumlu tutarken, Filistin yönetimi de bu suçlamadan nasibini alıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'da koronavirüs tedbirleri.
İşgal altındaki Batı Şeria'da koronavirüs tedbirleri.

"İsrail, işgali altında tuttuğu halka aşı temin etmek zorunda"

Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, salgına ve aşının ulaşmamasına ilişkin endişelerini dile getirdi.

Cenin'de yaşayan 65 yaşındaki emekli öğretmen Muhammed Armiti'ye göre, aşının temini noktasında ilk sorumlu İsrail.

Armiti, "Biz işgal altındaki bir halkız. İsrail'in aşının Filistinlilere ulaştırılmasında herhangi bir engel çıkarmadığı doğru. Ancak işgal devleti olarak İsrail, işgali altında tuttuğu halka aşı temin etmek zorunda." dedi.

Filistinliler aşının temininden İsrail'i sorumlu tutuyor.
Filistinliler aşının temininden İsrail'i sorumlu tutuyor.

Kendisinin aşı olma konusunda herhangi bir şüphe ve tereddüt yaşamadığını dile getiren Armiti, "Aşıyı sorgulayanlar var ama ben aşı yaptırmaya, ailemi ve tüm tanıdıklarımı da ikna etmeye hazırım." ifadelerini kullandı.

Armiti, aşının gecikmesinde Filistin yönetimi ve yetkililerin de kusuru bulunduğunu vurguladı.

"Aşının temini konusunda acele edilmesi çağrısı"

Nabluslu 67 yaşındaki terzi Abdulcelil Berk de "İnşallah aşı bir an önce bize ulaşır ve hayat normale döner." dedi.

Berk, Filistin hükümetine "aşının temini konusunda acele etmesi" çağrısında bulundu.

Filistinler aşının ülkelerine biran önce ulaşmasını temenni ediyor.
Filistinler aşının ülkelerine biran önce ulaşmasını temenni ediyor.

Günlük vaka ve ölüm sayılarının kendisini endişelendirdiğini vurgulayan Berk, bu durumun hareket özgürlüğünü kısıtladığını ve ekmek kapısını zorladığını söyledi.

"Aşının gecikmesinde hem Filistin hem de işgal devleti sorumlu"

Ramallah'ta bir gümüş dükkânı işleten 59 yaşındaki Abbas Farhavi, aşının gecikmesinde hem Filistin yönetiminin hem de işgal devleti sıfatıyla İsrail'in sorumlu olduğunu söyledi.

Farhavi, "Gecikmenin kesin sebebini bilmiyoruz ama bir an önce bu aşının gelmesini ve salgından kurtulmayı istiyoruz. Ama her halükârda gecikmeden hem Filistin hem de işgal devleti sorumlu." şeklinde konuştu.

Gazze'de bir mülteci kampını dezenfekte eden Filistinli gönüllüler.
Gazze'de bir mülteci kampını dezenfekte eden Filistinli gönüllüler.

Şubatta Rusya'dan 10 bin doz aşı gelmesi planlanıyor

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdulhafiz Nevfel, 27 Ocak'ta Rus basınına yaptığı açıklamada, ülkesinin ilk etapta koronavirüse karşı 100 bin doz Rus aşısı (Sputnik V) satın almayı planladığını ifade etmişti.

Nevfel, şubat ayında alınması planlanan bu aşının 10 bin dozunun Moskova tarafından ücretsiz sağlanacağını kaydetmişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, aşı teminine yönelik çabaların devam ettiğini kaydederken, aşıların halka ulaştırılma tarihine veya aşılama sürecine ilişkin ise herhangi bir takvim belirleyemedi.