İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'ne rüzgar santrali kurma projesi, Dürziler tarafından protesto edildi

​İşgal altındaki Golan Tepeleri'nin Dürzi sakinleri, tarım arazilerine onlarca rüzgar türbini inşa edilmesini engellemek için protesto gösterisi yaptı.
​İşgal altındaki Golan Tepeleri'nin Dürzi sakinleri, tarım arazilerine onlarca rüzgar türbini inşa edilmesini engellemek için protesto gösterisi yaptı.

İsrail-Suriye sınırına yakın Golan Tepeleri'nde yaşayan yaklaşık 300 Dürzi, Energix Group tarafından tarım arazilerine rüzgar türbinleri inşa edilmesini protesto etti. Gösteriler sırasında göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmada 20 protestocu yaralandı ve sekiz protestocu da tutuklandı.

Tel Aviv'den İsrail ordusu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin Dürzi Suriyeli sakinlerin gelişini önlemek için rüzgar türbinlerinin inşa edilmesi planlanan arazilere ve yollara konuşlandırıldı, bu da 20 kişinin yaralandığı çatışmalara yol açtı.

  • Çatışmaların ardından İsrail güçleri, yetkililerin projeyi inşa etmeye başlamayı planladıkları Mas'ade köyünün doğusundaki Al-Hafayer bölgesi başta olmak üzere araziyi çevrelemek için takviye kuvvetler gönderdi.
Galon sakinleri,
Galon sakinleri,
  • İsrail işgali altındaki bölgedeki Majdal Şems, Mas'ade ve Eyn Qiniyye kasabalarından yüzlerce Dürzi Suriyeli, tarım arazilerini rüzgar türbini projesinden korumak için toplandı ve İsrail polisiyle karşı karşıya geldi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, Golan halkının yüzlerce hektar araziyi çalmayı amaçlayan İsrail işgal projesini reddetmek için yürüttüğü şiddetli direnişini ve devam eden mücadelesini övdü.

Bir Golan sakini,
Bir Golan sakini,

Projeden etkilenen köylerde yaşayanlar ve çiftçiler konuyu İsrail mahkemelerine taşıdı. Kudüs Planlama ve İnşa Komitesine yapılan önceki itirazların reddedildiği bildirildi.

Projenin uygulanması halinde, yüzlerce ailenin geçim kaynağı olarak kullandığı 4.500 dönüm veya 1.000 dönümden fazla tarım arazisine el konulacak.
Protestocular, çevresel tehlike ve tarım arazilerine zarar verme endişeleriyle karşı çıkarken, İsrail makamları elektrik sağlanacağını iddia ediyor.
Protestocular, çevresel tehlike ve tarım arazilerine zarar verme endişeleriyle karşı çıkarken, İsrail makamları elektrik sağlanacağını iddia ediyor.


Golan sakini Emile Masoud, Şu anda, beş tarım birliğine ek olarak 184 çiftçinin olduğunu ve çiftçilerin topraklarına el konulmasıyla bireysel olarak değil birleşik bir cephe olarak uğraştıklarını söyledi.

İsrail adım adım topraklara el koyuyor

İsrail, 1967 Arap-İsrail savaşında Suriye'nin Golan Tepeleri bölgesini ele geçirdi. 1981'de uluslararası toplumun çoğu tarafından kabul edilmeyen bir hareketle bölgeyi yasa dışı bir şekilde ilhak etti.

Bölge sakinleri, İsrail vatandaşlığı talep edebilir ve İsrail medeni kanunlarına tabi olsa da, birçoğu bunu yapmamaya karar verdi. Ancak 2011'de Suriye çatışmasının patlak vermesinden bu yana, bazıları İsrail vatandaşı olmaya karar verdi.

İsrail, bölgedeki kontrolünü daha da sıkılaştırmak için bölgede bir dizi yerleşim yeri ve inşaat projesi inşa etti.

Mevcut yerli Golan nüfusu, çoğu Dürzi olmak üzere yaklaşık 27.000 kişidir. Ancak yakın tarihli bir BM raporu, İsrailli Yahudi yerleşimci nüfusunun artık işgal altındaki topraklardaki yerli Suriyeli nüfusu geride bıraktığını söyledi.

  • 1967'den önce Golan'da bulunan orijinal 163 kasaba ve köyden yalnızca dördü bugün kaldı: Dürzi çoğunluğunu oluşturan Majdal Şems, Mas'ade, Eyn Qiniyye ve Buq'ata.