"İsrail'in yıkım politikası suç ve etnik temizliktir"

Doğu Kudüs’ün Beyt Hanina Mahallesi'nde evini yıkmaya zorlanan Ferrah ailesi.
Doğu Kudüs’ün Beyt Hanina Mahallesi'nde evini yıkmaya zorlanan Ferrah ailesi.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bir Filistinliyi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kendi evini yıkmaya zorlarken, bir Filistinlinin de evini yıktı. İsrail'in evini yıkmaya zorladığı Filistinli Naim Salih Ferrah, "Bütün Kudüslülerin durumu böyle. İsrail, burada yaşayan Filistinlileri dağıtmak istiyor, göçe zorluyor. Durumumuz çok zor. Evini yıkmayan cezaevine atılıyor, cezaevine atılmayan öldürülüyor, öldürülmeyen Kudüs’ten uzaklaştırılıyor. Kudüslülerin durumu böyle işte." ifadelerini kullandı. Hamas, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün güneyinde bulunan Cebel el-Mükebbir köyünde Filistinlilerin evlerine yönelik yıkımların artmasını, "Kudüslülerin zorla göçünü hedefleyen etnik temizlik" olarak nitelendirdi.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bir Filistinliyi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kendi evini yıkmaya zorlarken, aynı gerekçeyle bir Filistinlinin de evini yıktı.

İsrail belediyesinin Doğu Kudüs’ün Beyt Hanina Mahallesi'nde evini yıkmaya zorladığı Filistinli Naim Salih Ferrah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evini 20 yıl önce inşa ettiğini ve ruhsat için belediyeye başvurduğunu ancak ruhsatın verilmediğini belirtti.

Kendi evlerine balyoz vurmak zorunda bırakılan Filistinliler.
Kendi evlerine balyoz vurmak zorunda bırakılan Filistinliler.

Belediyeye birçok kez para cezası da ödediğini vurgulayan Ferrah, şöyle devam etti:

  • "İşte 19 yıl sonra gelip yıktırdılar. Bu evimizde 11 kişi yaşıyorduk. Oğlumu evlendirmek istiyordum, dolayısıyla evi genişletmeyi de planlıyordum. Ama belediye memurları dün geldiler, 'ya kendin yıkacaksın ya da biz yıkarız sen de ödersin' uyarısında bulundular."

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi'nin Filistinlilere ibraz ettiği yıkım kararı.
İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi'nin Filistinlilere ibraz ettiği yıkım kararı.

Ferrah, İsrail’in daha önce de evine eklediği kısımları yıktırdığını belirterek, "Bütün Kudüslülerin durumu böyle. İsrail, burada yaşayan Filistinlileri dağıtmak istiyor, göçe zorluyor. Durumumuz çok zor. Evini yıkmayan cezaevine atılıyor, cezaevine atılmayan öldürülüyor, öldürülmeyen Kudüs’ten uzaklaştırılıyor. Kudüslülerin durumu böyle işte." ifadelerini kullandı.

İsrail, Filistinlileri göçe mecbur bırakmak için çeşitli bahanelerle yıkım kararı alıyor.
İsrail, Filistinlileri göçe mecbur bırakmak için çeşitli bahanelerle yıkım kararı alıyor.

Öte yandan Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi'nde Filistinli Ahmed Ebu Diyab'ın evini yıktı. Haberde, İsrail tarafından yıkılan evde 7 kişilik ailenin yaşadığı kaydedildi.

"Kudüslülerin zorla göçünü hedefleyen etnik temizlik"

Hamas, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün güneyinde bulunan Cebel el-Mükebbir köyünde Filistinlilerin evlerine yönelik yıkımların artmasını, "Kudüslülerin zorla göçünü hedefleyen etnik temizlik" olarak nitelendirdi.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu yaptığı yazılı açıklamada, "Cebel el-Mükebbir köyünde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Filistinlilerin evlerine yönelik yıkımların artması, Filistin halkını zorla göç ettirmeyi amaçlıyor. Bu, sessiz kalınması mümkün olmayan bir suç ve etnik temizliktir." ifadesini kullandı.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu yıkımları; Kudüslülerin zorla göçünü hedefleyen ve sessiz kalınması mümkün olmayan bir suç ve etnik temizlik olarak niteledi.
Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu yıkımları; Kudüslülerin zorla göçünü hedefleyen ve sessiz kalınması mümkün olmayan bir suç ve etnik temizlik olarak niteledi.

Kanu, buna karşı bir direniş başlatılması ve Filistinlileri korumak için hemen müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail güçleri dün, Cebel el-Mükebbir köyünde Filistin vatandaşı Ala Burkan'a evini kendi elleriyle yıktırmıştı.

İsrail her yıl onlarca Filistinliyi evsiz bırakıyor

İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait ev ve yapıları çeşitli gerekçelerle yıkıyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin sadece geçen yıl Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait 521 evi "ruhsatsız" olduğu veya "C bölgesi"nde inşa edildiği gerekçesiyle yıktığını belirtiyor.