İzetbegovic, Mescid-i Aksa'da

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Kubbet'us Sahra'nın önünde.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Kubbet'us Sahra'nın önünde.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic'in Mescid-i Aksa ziyaretinden Müslüman alimlerin Myanmar çağrısına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Ruhani'ye ikinci darbe

                                    İran'da 20 gün içinde ikinci bakan azlinin şaşkınlığı yaşanıyor. 8 Ağustos'ta Çalışma Bakanı Ali Rebii'nin ardından dün de İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan, mecliste yapılan gensoru oylamasında görevinden azledildi. İran Meclisi'nde yapılan gensoru oylamasında 121 milletvekili Kerbasiyan'ın görevde kalması yönünde oy kullanırken, 137 milletvekili de azledilmesini istedi. Gensoru önergesinde Kerbasiyan, ülkedeki ekonomik krizi yönetememek, gerekli tedbirleri almamak, uygun mali denetim ve şeffaflığı sağlayamamaktan sorumlu tutuluyordu.
Ruhani'ye ikinci darbe İran'da 20 gün içinde ikinci bakan azlinin şaşkınlığı yaşanıyor. 8 Ağustos'ta Çalışma Bakanı Ali Rebii'nin ardından dün de İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan, mecliste yapılan gensoru oylamasında görevinden azledildi. İran Meclisi'nde yapılan gensoru oylamasında 121 milletvekili Kerbasiyan'ın görevde kalması yönünde oy kullanırken, 137 milletvekili de azledilmesini istedi. Gensoru önergesinde Kerbasiyan, ülkedeki ekonomik krizi yönetememek, gerekli tedbirleri almamak, uygun mali denetim ve şeffaflığı sağlayamamaktan sorumlu tutuluyordu.
"Myanmar ordusu soykırımdan yargılansın"

                                    Bileşmiş Milletler tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını istedi. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 23 Mart 2017'de kurduğu Misyon, yaklaşık 18 ay süren çalışmalarının ardından elde ettiği bulgulara ilişkin hazırladığı raporu, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın 1. yılında açıkladı.
"Myanmar ordusu soykırımdan yargılansın" Bileşmiş Milletler tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını istedi. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 23 Mart 2017'de kurduğu Misyon, yaklaşık 18 ay süren çalışmalarının ardından elde ettiği bulgulara ilişkin hazırladığı raporu, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın 1. yılında açıkladı.
Gazzeli öğrenciler için ilk ders zili çaldı

                                    Gazze’de yaşayan yarım milyondan fazla Filistinli öğrenci, yaz tatilinin ardından ders başı yaptı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, sayısı 500 binin biraz üzerindeki Gazzeli öğrencilerin 267 bini devlet okullarına giderken geri kalan öğrenciler de Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) okullarına devam ediyor. Yeni okul yılı, uzun zamandır devam eden ambargo ve son dönemde iyice bozulan ekonomik koşulların getirdiği zorluklara rağmen başlarken, pek çok öğrenci de okul üniforması ve kırtasiye malzemeleri gibi temel ihtiyaçlardan dahi yoksun.
Gazzeli öğrenciler için ilk ders zili çaldı Gazze’de yaşayan yarım milyondan fazla Filistinli öğrenci, yaz tatilinin ardından ders başı yaptı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, sayısı 500 binin biraz üzerindeki Gazzeli öğrencilerin 267 bini devlet okullarına giderken geri kalan öğrenciler de Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) okullarına devam ediyor. Yeni okul yılı, uzun zamandır devam eden ambargo ve son dönemde iyice bozulan ekonomik koşulların getirdiği zorluklara rağmen başlarken, pek çok öğrenci de okul üniforması ve kırtasiye malzemeleri gibi temel ihtiyaçlardan dahi yoksun.
Güney Sudan’da barış anlaşması tamam

                                    Güney Sudan'daki en büyük silahlı muhalif gücün lideri Riek Machar ve 9 muhalif grubun çatı kuruluşu olan Güney Sudan Muhalefet İttifakı (SSOA) barış anlaşmasının ilk metnini imzaladı. Sudan'ın başkenti Hartum'da gerçekleştirilen imza törenine Machar ile SSOA çatısı altındaki muhalif grupların temsilcilerinin yanı sıra Sudan İstihbarat Müdürü Salah Kuş, Güney Sudan Devlet Başkanlığı Danışmanı Tut Kew Gatluak, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Güney Sudan Özel Temsilcisi İsmail Wais katıldı.
Güney Sudan’da barış anlaşması tamam Güney Sudan'daki en büyük silahlı muhalif gücün lideri Riek Machar ve 9 muhalif grubun çatı kuruluşu olan Güney Sudan Muhalefet İttifakı (SSOA) barış anlaşmasının ilk metnini imzaladı. Sudan'ın başkenti Hartum'da gerçekleştirilen imza törenine Machar ile SSOA çatısı altındaki muhalif grupların temsilcilerinin yanı sıra Sudan İstihbarat Müdürü Salah Kuş, Güney Sudan Devlet Başkanlığı Danışmanı Tut Kew Gatluak, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Güney Sudan Özel Temsilcisi İsmail Wais katıldı.
İzetbegovic, Mescid-i Aksa’da
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic Mescid-i Aksa'yı ziyaret etti. Resmi temaslarda bulunmak üzere ilk kez işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret eden Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic, akşam namazı öncesi Mescid-i Aksa'ya geldi. İzetbegovic'e Mescid-i Aksa ziyaretinde Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Filistin yönetimine bağlı Kudüs Bakanı Adnan el-Hüseyni, Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Şeyh Azzam el-Hatip ve Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani eşlik etti.
İzetbegovic, Mescid-i Aksa’da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic Mescid-i Aksa'yı ziyaret etti. Resmi temaslarda bulunmak üzere ilk kez işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret eden Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic, akşam namazı öncesi Mescid-i Aksa'ya geldi. İzetbegovic'e Mescid-i Aksa ziyaretinde Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Filistin yönetimine bağlı Kudüs Bakanı Adnan el-Hüseyni, Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Şeyh Azzam el-Hatip ve Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani eşlik etti.
Hamas’tan İsrail’le anlaşma açıklaması
Hamas, bir süredir gündemde olan İsrail ile ateşkes görüşmelerinin yeni bir anlaşma olmayıp 2014'te Tel Aviv ile yapılan anlaşmanın güçlendirilmesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Hamas yöneticilerinden Halil el-Hayye, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, Mısır'ın başkenti Kahire'de birkaç haftadır devam eden İsrail ile ateşkes görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail ile yeni bir anlaşmanın söz konusu olmadığını 2014'teki ateşkes anlaşması temelinde çalışıldığını söyleyen Hayye, "Bunu sağlamlaştırıp güçlendirmeyi görüşüyoruz." dedi.
Hamas’tan İsrail’le anlaşma açıklaması Hamas, bir süredir gündemde olan İsrail ile ateşkes görüşmelerinin yeni bir anlaşma olmayıp 2014'te Tel Aviv ile yapılan anlaşmanın güçlendirilmesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Hamas yöneticilerinden Halil el-Hayye, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, Mısır'ın başkenti Kahire'de birkaç haftadır devam eden İsrail ile ateşkes görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail ile yeni bir anlaşmanın söz konusu olmadığını 2014'teki ateşkes anlaşması temelinde çalışıldığını söyleyen Hayye, "Bunu sağlamlaştırıp güçlendirmeyi görüşüyoruz." dedi.
4 milyon mülteci çocuk okula gidemiyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2017-2018 eğitim-öğretim yılında dünyadaki 4 milyondan fazla mülteci çocuğun okula gitme imkanı bulamadığını bildirdi. BMMYK'nin dünya genelindeki mülteci çocukların eğitimine yönelik yeni raporu açıklandı. Raporda, dünyadaki mülteci nüfusunun artmaya devam ettiğine dikkat çekilerek BM kuruluşları ve devletlerin tüm çabalarına rağmen okula gidemeyen mülteci çocukların sayısının hızla arttığı vurgulandı.
4 milyon mülteci çocuk okula gidemiyor Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2017-2018 eğitim-öğretim yılında dünyadaki 4 milyondan fazla mülteci çocuğun okula gitme imkanı bulamadığını bildirdi. BMMYK'nin dünya genelindeki mülteci çocukların eğitimine yönelik yeni raporu açıklandı. Raporda, dünyadaki mülteci nüfusunun artmaya devam ettiğine dikkat çekilerek BM kuruluşları ve devletlerin tüm çabalarına rağmen okula gidemeyen mülteci çocukların sayısının hızla arttığı vurgulandı.
Borçlar, Kral’ın doğum gününü iptal ettirdi
Malezya Kralı Sultan Muhammed, ülkenin dış borcunun ödenmesine katkıda bulunmak için doğum günü kutlamalarını iptal etti. Bernama ajansı, Muhammed'in doğum günü kutlamaları çerçevesinde 9 Eylül'de düzenlenecek tören ve etkinlikleri iptal ederek harcanacak paranın ülkenin dış borcunun ödenmesi için kullanılacağını açıkladığını duyurdu. Para, halkın dış borcun ödenmesine katkı sağlaması için açılan "Ümit Fonu"na aktarılacak.
Borçlar, Kral’ın doğum gününü iptal ettirdi Malezya Kralı Sultan Muhammed, ülkenin dış borcunun ödenmesine katkıda bulunmak için doğum günü kutlamalarını iptal etti. Bernama ajansı, Muhammed'in doğum günü kutlamaları çerçevesinde 9 Eylül'de düzenlenecek tören ve etkinlikleri iptal ederek harcanacak paranın ülkenin dış borcunun ödenmesi için kullanılacağını açıkladığını duyurdu. Para, halkın dış borcun ödenmesine katkı sağlaması için açılan "Ümit Fonu"na aktarılacak.
Müslüman alimlerden Myanmar çağrısı
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Birleşmiş Milletler'e, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik işlenen suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması çağrısı yaptı. Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Arakanlı Müslümanların 6 yılı aşkın bir süredir yaşadığı sıkıntıların, maruz kaldıkları öldürme, tehcir, ihlal ve soykırımın yakından takip edildiği belirtildi. Arakanlı Müslümanların bugün dünyada en fazla zulme uğrayan halklardan olduğunun vurgulandığı açıklamada, BM araştırma misyonunun Myanmar'da işlenen suçlarla ilgili aldığı kararların takdirle karşılandığı ifade edildi.
Müslüman alimlerden Myanmar çağrısı Dünya Müslüman Alimler Birliği, Birleşmiş Milletler'e, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik işlenen suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması çağrısı yaptı. Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Arakanlı Müslümanların 6 yılı aşkın bir süredir yaşadığı sıkıntıların, maruz kaldıkları öldürme, tehcir, ihlal ve soykırımın yakından takip edildiği belirtildi. Arakanlı Müslümanların bugün dünyada en fazla zulme uğrayan halklardan olduğunun vurgulandığı açıklamada, BM araştırma misyonunun Myanmar'da işlenen suçlarla ilgili aldığı kararların takdirle karşılandığı ifade edildi.
38 yıllık kriz sona erdi
Fas ile Küba arasında, bu ülkenin Polisario Cephesi'ne destek vermesi nedeniyle 38 yıl önce başlayan diplomatik kriz sona erdi. Fas Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre, Küba'nın yeni Rabat Büyükelçisi Elio Eduardo Rodríguez Perdomo, güven mektubunu Fas Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Ezrak'a sunarak göreve başladı. Kral 6. Muhammed geçen nisan ayında Bugalib el-Attar'ı Havana Büyükelçisi olarak atamış ve Attar, güven mektubunu haziran ayında Küba Devlet Başkanına sunmuştu.
38 yıllık kriz sona erdi Fas ile Küba arasında, bu ülkenin Polisario Cephesi'ne destek vermesi nedeniyle 38 yıl önce başlayan diplomatik kriz sona erdi. Fas Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre, Küba'nın yeni Rabat Büyükelçisi Elio Eduardo Rodríguez Perdomo, güven mektubunu Fas Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Ezrak'a sunarak göreve başladı. Kral 6. Muhammed geçen nisan ayında Bugalib el-Attar'ı Havana Büyükelçisi olarak atamış ve Attar, güven mektubunu haziran ayında Küba Devlet Başkanına sunmuştu.