Kabre ziyaret

Cemal Abdünnâsır (sağda) ve Hasan el-Bennâ'nın ağabeyi Abdurrahman el-Bennâ (ortada), Hasan el-Bennâ'nın kabrinin önünde.
Cemal Abdünnâsır (sağda) ve Hasan el-Bennâ'nın ağabeyi Abdurrahman el-Bennâ (ortada), Hasan el-Bennâ'nın kabrinin önünde.

Müslüman Kardeşler Teşkilâtı'nın kurucu mürşidi Hasan el-Bennâ 1949 yılında, bir gece vakti, Kahire’nin izbe bir sokağında, meçhul bir şahsın silahından çıkan kurşun sebebiyle yaralanarak hayatını kaybetti. Ülkenin en büyük muhalif hareketinin lideri olan Hasan el-Bennâ’nın, muhalif tutumu dolayısıyla onu tehlikeli gören Kral Faruk’un arzularına paralel bir şekilde bir suikasta kurban gidişi ayrıca dikkat çekiciydi. Kral Faruk’u devirerek Mısır’da Cumhuriyet dönemini başlatan Cemal Abdünnâsır’ın ve Hasan el-Bennâ’nın ağabeyi Abdurrahman el Bennâ’nın, İhvan’ın kurucu liderinin kabrini ziyaretini görüntüleyen bu fotoğraf karesi Hasan el-Bennâ’nın ölümünden 5 yıl sonra, 1954’de çekildi.

Bu fotoğrafın çekilmesinden 2 yıl önce Cemal Abdünnâsır liderliğindeki Hür Subaylar Hareketi’nin Kral Faruk’a karşı gerçekleştirdiği darbe Müslüman Kardeşler Teşkilâtı tarafından da desteklenmişti. Yapılan darbenin ardından başa gelen yönetim ile İhvan arasındaki ilişkiler oldukça güzel giderken, bu fotoğrafın çekilmesinden yaklaşık iki ay sonra, Cemal Abdünnâsır’ın Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesiyle tamamen bozuldu. Şahsına yapılan bir suikast girişimini bahane ederek Müslüman Kardeşler Tarikâtını hedefine alan Cemal Abdünnâsır’ın İhvan aleyhine başlattığı girişim yıllarca devam etti. Müslüman Kardeşlerin Hasan el-Bennâ’dan sonra gelen bütün liderleri uzun yıllar boyunca hapis yattı.