Kadınları dışlamaya ceza

Kol Barama Yahudilik ile ilgili gerçekleştirdiği yayınlarla daha çok dindar Yahudilere hitap eden bir kuruluş.
Kol Barama Yahudilik ile ilgili gerçekleştirdiği yayınlarla daha çok dindar Yahudilere hitap eden bir kuruluş.

Kudüs Bölge Mahkemesi 20 Eylül Perşembe günü, dindar bir Yahudi radyo kuruluşunu, iki yıldır kadınları programlarından dışladıkları sebebiyle 280 bin dolar cezaya mahkum etti. Yargıç Gila Kanfi-Steinitz yayın şirketi Kol Barama’nın “ bu hareketinin, haber kanallarını dinleyen kadınları kamu kaynaklarından eşit oranda faydalanamamış ve temsil edilmemiş hissettireceğini “ ifade etti.

2009-2011 yılları arasında kadın yayıncılara yer vermediği için dava edilen yayın kuruluşuna 280 bin dolar para cezası verildi.

Yahudi yasaları, erkeklerin kadın şarkıcıları dinlemesini yasaklarken, bazı dindar gruplar bu yasağın kapsamını daha fazla genişleterek yayınlarında kadın sesine hiç yer vermiyor. Bu yayın kuruluşlarından biri olan Kol Barama, iki yıldır kadınlara yayınlarında yer ayırmadıkları için 2012’de feminist kuruluş Kolech ve İsrail Dini Eylem Merkezi tarafından dava edildi. Mahkeme sonucunda hakkında, 280 bin dolarlık para cezasını kamuda kadınlar yararına çalışan kurumlara aktarılması kararı verilen Kol Barama kuruluşu dindar dinleyicilerinin, yayınlarında kadın sesi duymak istemediğini söyleyerek kendini savundu.

Daha çok güncel olaylar, Yahudi dini ve felsefesi konusunda yayınlar yapan Kol Barama kuruluşu 2013’den beri kadın yayıncıları da çalıştırsa da, yayın çizelgesinde hala kadın şarkıcı içeren müziklere yer vermiyor.