Kâbe’de silah sesleri

Kâbe’de silah sesleri.
Kâbe’de silah sesleri.

20 Kasım 1979 günü sabah erken saatlerde Mescid-i Harâm’a silahlı baskın düzenleyen yaklaşık dört yüz kişilik bir grup, İslâm dünyasının kalbini ele geçirmeye kalkıştı. Suudi Arabistan yönetiminin olaya müdahalesinin sonucunda, mescidin içinde bulunanlardan toplam 255 kişi ölürken, 560 kişi de yaralandı.

Ortadoğu ülkeleri, İran’daki rejim değişiminin şokunu hâlâ yaşamaya devam ederken, Mekke’de gerçekleşen bir kalkışma özellikle Körfez monarşilerinin yüreğini ağzına getirdi. 20 Kasım 1979 günü sabah erken saatlerde Mescid-i Harâm’a silahlı baskın düzenleyen yaklaşık dört yüz kişilik bir grup, İslâm dünyasının kalbini ele geçirmeye kalkıştı. Fransız özel timlerinden de yardım istemek durumunda kalan Suudi Arabistan yönetimi, iki haftalık zorlu bir askerî operasyonun ardından, saldırganları güçlükle kontrol altına alabildi.

Mekke’de kan dökmek yasak olmasına rağmen, ulemanın onayıyla düzenlenen operasyonun sonucunda, mescidin içinde bulunanlardan toplam 255 kişi ölürken, 560 kişi de yaralandı. Suudi askerlerden ölenler 127, yaralananlar 451 kişi oldu. Kalkışmanın lideri Cuheyman el Uteybî, kısa bir yargılamanın ardından idam edildi.