Kaşıkçı davasında karar: Adaletle alay edildi

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı

Bu hafta İslam dünyasında,Suudi Arabistan yargısının Kaşıkçı davasında aldığı karara gelen tepkiler, Irak'ta hükümet karşıtı gösterilere katılan 26 aktivistin suikast sonucu öldürülmesi, Cezayir'de Genelkurmay Başkanı Ahmet Kayid Salih'in hayatını kaybetmesi, İsrail'in Rahmet Kapısı Mescidi’ni sinagoga çevirme girişimleri, Çin'de, "İslam'ın Çinleşmesi" ve "Çin tipi dini ideolojik sistem" oluşturmak için atılan adımlar haberleri öne çıktı.

Kaşıkçı davasında karar: Adaletle alay edildi

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın da yazarları arasında olduğu Washington Post gazetesinin Yayın Kurulu, Suudi Arabistan yargısının Kaşıkçı davasında aldığı kararlara ilişkin bir makale yayımladı. Makalede, "Suudi Arabistan, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde, adaletle utanmasızca alay eden bir karar aldı.""Mahkeme sonucu, Kaşıkçı ailesine ve bu davada gerçek bir hesap sorulabilirlik talep eden herkese karşı bir ayıptır." ifadesini kullandı. Kararın pervasız Suudi yönetici Muhammed bin Selman'a cinayetin hoş görüldüğü mesajı vereceği vurgulandı. Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan karara ilişkin değerlendirmede ise; Suudi Arabistan mahkemesinin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkındaki kararı "adaleti ve gerçeği getirmeyen örtbas kararı" olarak nitelendirildi.

Irak'ta protestolara katılan 26 aktivist suikasta uğradı

Irak’ta 1 Ekim'den bu yana devam eden işsizlik, temel hizmet yetersizliği ve ülkenin iç işlerine müdahaleye tepki göstermek için düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere katılan 26 aktivistin suikast sonucu öldürüldüğü duyuruldu. Suikastların 13'ünün başkentte, diğerlerinin ise güney vilayetlerinde yapıldığı bildirildi. 3 aktiviste de suikast teşebbüsünde bulunulduğu ifade edilirken, Iraklı yetkililerin yaşananlara ilişkin henüz açıklama yapmadığı hatırlatıldı.

Cezayir siyasetinin kilit ismi hayatını kaybetti

Cezayir’de Şubat ayında başlayan hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Tansiyonun düşmediği ülkede pazartesi gün ülkenin siyasette güçlü isimlerinden biri olan ve eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Bouteflika’ya istifa etmesi için çağrıda bulunan Genelkurmay Başkanı Ahmet Kayid Salih hayatını kaybetti. Salih’in hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdülmecid bin Tebbun, Salah’ın görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Said Şangariha'nın vekaleten sürdüreceğini belirtti. 79 yaşındaki Salih, eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın siyaset sahnesinden çekilmesi sonrası ülkenin en etkili isimlerinden biri haline gelmişti.

İsrail, Rahmet Kapısı Mescidi’ni sinagoga çevirmeye çalışıyor

İsrail polisi ve Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'nın doğu yakasında yer alan Rahmet Kapısı Mescidi'ne yönelik ihlalleri artarak sürüyor. Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani; İsrail'in Rahmet Kapısı Mescidi'ni sinagoga dönüştürmeyi amaçladığını ve Yahudi yerleşimcilerin bunu açıkça dile getirdiğini belirtti. İsrail, birçok defa Rahmet Kapısı Mescidi'ni yeniden kapatılacağı açıklarken, Kisvani "Mescidin kapanması iddiasında İsrail'in kendisini haklı çıkarma çabaları zayıftır ve kapanması durumunda sessiz kalınmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"İslam'ın Çinleşmesine" yönelik yeni adım

Çin'de, "İslam'ın Çinleşmesi" ve "Çin tipi dini ideolojik sistem" oluşturmak için yeni bir adım daha atıldı. Dini klasikler ve metinlerin, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) kendi görüşleri ve "çağın şartlarına uygun" olması istendi. Ülkede yapılan bir parti toplantısında, dini klasiklerin, "zamanın gerekliliklerine" uymayan kısımlarının ihtiyaç halinde "yeniden çevrilmesi, yorumlanması veya o kısımlara dipnot eklenmesi gerektiği vurgulandı.