Kaynağı Perslere dayanan Asya'nın ortak lezzeti: Samsa

Tarihi kayıtlardan Eski Pers İmparatorlarının da sevdiği bir yiyecek olduğu anlaşılan samsanın geçmişinin en azından MÖ 500'lerden daha eskiye uzandığı tahmin edilmektedir.
Tarihi kayıtlardan Eski Pers İmparatorlarının da sevdiği bir yiyecek olduğu anlaşılan samsanın geçmişinin en azından MÖ 500'lerden daha eskiye uzandığı tahmin edilmektedir.

Bazı kaynaklarda Pers imparatorlarının en sevdiği yiyecek olarak geçen bazı kaynaklarda da Timur İmparatorluğu'nun hükümdarı Timur'a dayandırılan börek çeşidi samsa, Asya'daki birçok ülkede yaygın bir şekilde tüketiliyor.

  • Hindistan'dan Kazakistan'a, Özbekistan'dan Nepal'e kadar geniş bir coğrafyada yaygın olarak yapılan bir börek çeşidi samsanın, küçük farklılıklarla Asya ülkelerinden Afrika ve güney Avrupa ülkelerine taşındığı biliniyor.

Yol üstü atıştırmalık olarak insanların rağbet ettiği samsa, yol kenarlarındaki tezgahlardan lüks restoranlara her kesime hitap ediyor. Hem lezzetli hem de uygun fiyatlı olması dolayısıyla tercih edilen böreğin, iç dolgusuna göre farklı çeşitleri bulunuyor.

Orta Asya ülkelerinde samsa, 1 gün bekletilen hamurun küçük bezeler halinde açılmasının ardından içerisinde dana ya da kuzu eti, soğan ve kuyruk yağından oluşan iç harç eklenerek yapılıyor. Hazırlanan et dolgulu hamurlar, pişirilmek üzere ustaların elleriyle özel hazırlanan tandırların iç duvarına yapıştırılıyor.

Yapılışı zahmetli olmasına karşın restoranlarda hızlı servis edilip tüketilen samsa, Orta Asya'nın "en eski fast food" yiyeceği olarak da anılıyor.

"Samsanın yapılışındaki en önemli olan şey tandırdır"

Kazakistan'ın Türkistan eyaletinin Sarıağaç kentinde, kara yolunda faaliyet gösteren bir restoranda günlük 6 ila 8 bin adet samsa üretiliyor. Yol üzerinde olması dolayısıyla oldukça rağbet gören restoranda 24 saat üretim yapılıyor.

Restoranın müdürü Gülziray Sıdıkova, gündüz 25 kişinin, gece ise 10 kişinin samsa üretiminde çalıştığını ifade etti.

  • Sıdıkova, "Samsanın çıkış yeri Taşkent'tir. Taşkent de bize çok yakındır. Samsanın yapılışında kullanılan malzemeler doğaldır ve helaldir. Samsanın yapılışındaki en önemli olan şey tandırdır. Gazla değil odunla ısıtılıyor." dedi.

"Kendi hoşgörümüzü de katıyoruz"

Tandır başında 15 yıldır çalıştığını söyleyen samsa ustası Körkembek Ayazoğlu ise böreğin yapım aşamalarını anlattı.

Kendi çiftliklerinde besledikleri büyükbaş hayvanların etini, helal kesim yaparak kullandıklarını anlatan Ayazoğlu, restorana getirilen etlerin, mutfak bölümünde çalışan kasaplar tarafından iç harçta kullanılacak boyutlara getirildiğini söyledi.

Ayazoğlu, açılan ve dinlendirilen hamurun soğanla marine edilmiş et ile doldurulduğunu belirterek, "Hazırlanan çiğ samsa tandırlara getiriliyor. Biz samsaları tandırın içine yapıştırıyoruz. Piştikten sonra arkadaşlarımız samsaları tandırdan çıkartıyor ve müşterilerin beğenisine sunuyoruz." dedi.

Samsanın çok lezzetli olduğunu ifade eden Ayazoğlu, "Etlerini bol bol koyuyoruz. Kendi hoşgörümüzü de katıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla kaliteli yapmaya çalışıyoruz. Günde 6 bin ile 8 bin arasında samsa satılıyor." diye konuştu.