Kenyalı Müslümanlar adam kaçırma ve yargısız infaza mahkum oluyor

Kenya'da kaçırma olayları artıyor.
Kenya'da kaçırma olayları artıyor.

Kenya’da güvenlik birimlerinin, yargı kararı olmadan Müslüman isimleri hedef alması sonrası, STK’ler ve insan hakları örgütleri harekete geçti. Adam kaçırma ve yargısız infazların son bulmasını isteyen örgütler, adalet bekliyor.

Kenya'da Müslüman vatandaşların ülkenin farklı bölgelerinde kaçırılması ve yargısız infaza maruz kalması üzerine, çok sayıda sivil toplum örgütü (STK) ve hukukçu, adalet arayışıyla mücadele başlattı.

  • Kenya Hukuk Topluluğu, Kenya Müslümanları Yüksek Konseyi, Ulusal Müslüman Liderler Forumu, Jamia Camisi Komitesi, Haki Afrika ve Uluslararası Af Örgütü Kenya, kaçırılan ve yargısız infaza maruz kalan isimlerin tek tek sıralandığı dilekçeyi bu hafta Kenya İçişleri Bakanlığına sunarak yaşananların ortaya çıkarılmasını talep etti.

Dilekçede, 2021 yılının başından bu yana ülkede 146 kişinin yargısız infaza maruz kaldığınadikkat çekilirken terör şüphesiyle gözaltına alınan 34 kişinin ise ortadan kaybolduğu belirtildi.

STK’ler, verdikleri dilekçede, herkesin adaletin önüne çıkarılma hakkı bulunduğuna vurgu yaparak, güvenlik güçleri içindeki sorumlu kişilerin araştırılarak ortaya çıkarılmasını istedi.

Kaçırılanlar içinde avukatlar, iş adamları, esnaf ve sıradan vatandaşlar bulunuyor.

- “Sessiz kalmayacağız”

AA muhabirine açıklamada bulunan Kenya Müslümanları Yüksek Konseyi Başkanı Hassan Ole Naado, Kenya polisinin terörle mücadele adı altında Müslüman liderleri fişlediklerini söyledi.

Müslümanların hedef alınmasından endişe duyduklarını ifade eden Naado, "Devlet bu konuyu araştırmalı ve dini kökenleri ne olursa olsun vatandaşlarının anayasal haklarının korunmasını sağlamalı." diye konuştu.

Jamia Camisi Yönetimi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Abdinasir de güvenlik görevlileri Kenyalıları taciz etmeye devam ederken Müslümanların sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.

Hüseyin, "Terörle mücadele adına kayıplara karışan kardeşlerimiz için adalet sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.

- "Öylece ortadan kaybolabilirsiniz"

Kenya Hukuk Cemiyeti Nairobi Şubesi Başkanı Erick Theuri, Kenya hukuk cemiyetinin kabile veya din ne olursa olsun Kenyalıların hakları için savaşacağını belirtti.

Theuri, "Kenyalılar güvende değil, suçlularla nasıl başa çıkılacağına dair yasaları olan bir anayasamız var ama bugün hükümetimizden korkuyoruz, öylece ortadan kaybolabilirsiniz." diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü Kenya Kampanya Yöneticisi Steve Musau ise ülkede olanlardan derin endişe duyduğunu söyledi.

Msau, bunu kimin ve neden yaptığıyla ilgilendiklerini söyleyerek polisten yetkilerini kullanmasını ve Kenyalıları korumasını istedi.

- Kaçırılan kişilerin avukatları da kaçırıldı

Kaçırılan kişilerin haklarını savunan bazı kişiler de kaçırılanlar arasında.

Avukat Prof. Hassan Nandwa, müvekkili Elgiva Bwire’nin kaçırıldığını Nairobi'deki bir karakola bildirdikten sonra 28 Ekim 2021'de kaçırıldı.

Avukat Nandwa ve müvekkili Bwire'nin gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının ardından Kenya Hukuk Cemiyeti, bulunmaları ve serbest bırakılmaları için mahkemeye başvurdu.

4 Kasım 2021'de mahkeme, güvenlik görevlilerine hem Nandwa'yı hem de Bwire'yi 24 saat içinde mahkemeye çıkarmaları emrini verdi.

Hassan Nandwa, mahkeme kararının ardından 7 Kasım gecesi Mwingi kasabasında, terk edilmiş halde sağ bulundu.

Müvekkili Bwire ise hala kayıp.