Kıdemli El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerleri tarafından öldürüldü

Şirin Ebu Akile, Filistinli El Cezire muhabiri.
Şirin Ebu Akile, Filistinli El Cezire muhabiri.

Ebu Akile 2000 yılından itibaren El Cezire’de çalışan Filistinli ve “çok saygın bir gazeteciydi”.

Batı Şeria, Filistinli kıdemli El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’nin salı günü İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu. Muhabir, Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına yapılan baskını takip ederken öldürüldü. Muhabirin basın yeleği giymesine rağmen İsrail güçlerinin saldırısına uğradığı ifade edildi.

  • Buna tepki olarak, El Cezire İngilizce yapımcısı Linah Alsaafin, İsrail'in 2000'den beri 50 Filistinli gazeteciyi öldürdüğünü tweetledi.
Muhabirin basın yeleği giymesine rağmen İsrail güçlerinin saldırısına uğradığı ifade edildi.
Muhabirin basın yeleği giymesine rağmen İsrail güçlerinin saldırısına uğradığı ifade edildi.

Ayrıca Alsaafin bu sabah, “Şirin Ebu Akile'nin planlı katlinden göreceğimiz en fazla şey, onu öldürenleri aklayacak güçler tarafından yürütülen bir soruşturmadır. Filistinli olmak bu demektir. Kim olursanız olun, her zaman hedeftesiniz ve ölümünüz sıfır hesapla kabul ediliyor." şeklinde tweet attı.

Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi haberi büyük bir üzüntüyü ve İsrail hükümetinin hesap vermesi için yükselen çağrıları tetikledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Quds gazetesinde çalışan başka bir Filistinli gazetecinin de vurulduğunu fakat durumunun iyi olduğunu aktardı.

El Cezire’den Nida İbrahim, Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından başka bir şey bilmediğini ve basına yansıyan videolarda Akile’nin kafasından vurulduğunu gördüğünü söyledi. İbrahim, “Bu durum tahmin edersiniz ki Akile ile birlikte çalışan gazeteciler için bir şok” dedi.

Ebu Akile’nin 2000 yılından itibaren El Cezire’de çalıştığını belirten İbrahim, “Çok saygın bir gazeteciydi” dedi.

Batı Şeria'da iki Filistinli öldürüldü

Son zamanlarda, bölgede alevlenen gerilimler sonucu Kuzey ve Orta Batı Şeria'daki ayrı olaylarda iki Filistinli vurularak öldürüldü.

17 yaşındaki Mutasem Attallah, Batı Şeria'nın güneyindeki Hebron kentindeki bir İsrail yerleşiminde bir sivil tarafından öldürüldü. Günün erken saatlerinde 27 yaşındaki Filistinli bir adam İsrail askerleri tarafından öldürüldü.

İsrail ile Filistinliler arasındaki gerilim son haftalarda alevleniyor.