Knesset, Filistinli tutukluların vatandaşlığını geri çekme yasasını onayladı

Dini Siyonizm ve Likud partilerinden milletvekilleri tarafından sunulan yasa tasarısı, Filistin Yönetiminden doğrudan veya dolaylı olarak ödenek aldığı bilinen mahmumların vatandaşlığını iptal edecek.
Dini Siyonizm ve Likud partilerinden milletvekilleri tarafından sunulan yasa tasarısı, Filistin Yönetiminden doğrudan veya dolaylı olarak ödenek aldığı bilinen mahmumların vatandaşlığını iptal edecek.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, kendilerinden destek aldığı tespit edilen Filistinli mahkumların İsrail vatandaşlığından atılmasını öngören kanun tasarısının onaylanmasını kınadı.

İsrail parlamentosu Knesset, Filistin Devletinden mali yardım alan her Filistinli tutuklunun vatandaşlığının düşürülmesine yönelik hazırlanan yasa tasarısını onayladı.

Knesset'in internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, 120 milletvekilinden 71'i yasa tasarısı lehinde oy kullanırken, 9'u karşı oy verdi.

Açıklamada, onaylanması sonrasında kanun tasarısının Knesset Komisyonu'na gönderileceği, burada da komisyonca oylanması için tarihin belirleneceği aktarıldı.

  • Kanun tasarısına göre, İsrail hapishanelerinde hükümlü olarak bulunan Filistinlilerin, Filistin makamlarından yardım aldığının ispatlanması durumunda İsrail vatandaşlıklarının düşürüleceği kaydedildi.

Yardım aldığı tespit edilen Filistinli mahkumların tutukluluğun bitmesinden sonra vatandaşlığı düşürülmüş bir şekilde Filistin yönetimine nakledileceği vurgulandı.

Kanun yasa tasarısının gerekçesi olarak yapılan açıklamada, bazı İsrail vatandaşı kişilerin Filistin yönetiminden aldığı para karşılığı İsrail'e düşmanca saldırılar içinde bulunduğu belirtildi.

İsrail'in Arap vatandaşları İsrail vatandaşlığına sahipken, Doğu Kudüs'ün Filistinli sakinleri ise İsrail yasalarına göre daimi ikamet statüsüne sahipler.

Yasa, "uluslararası hukukun açık bir ihlali"

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Knesset'in tasarıyı onaylamasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, yasa tasarısının, "Filistin halkının varlığını, adil ve meşru ulusal haklarını tanımayan Benyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükûmetinin programının bir yansıması" olduğu ifade edildi.

Açıklamada, yasanın, ırkçı ayrımcılık yasaları çerçevesine girdiği ve uluslararası yasaların ve insan hakları ilkelerinin açık bir ihlali" olduğu değerlendirildi.

Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplum ve ABD yönetimini, İsrail hükümetine ırkçı yasaları ve yasa dışı tek taraflı önlemleri uygulamaya son vermesi için baskı yapmaya çağırdı.