'Körfez krizini sonlandıracak' KİK zirvesi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nden Katar Emiri'ne sıcak karşılama.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nden Katar Emiri'ne sıcak karşılama.

Körfez'deki Katar'a yönelik lojistik ve diplomatik ambargonun yol açtığı krizi sonlandıracak Suudi Arabistan'ın el-Ula kentindeki 41. KİK zirvesinde liderler sonuç bildirgesini imzaladı. Zirveye, Bahreyn heyeti adına Veliaht Prens Selman bin Hamed bin İsa Al Halife, Umman adına Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said, Kuveyt Emir Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ise Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid katıldı. Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirveye başkanlık etti.

Bu yıl Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında yer alan tarihi El-Ula kentinde bir vadide inşa edilen dışı aynalarla kaplı "Maraya Salonu"nda gerçekleştirilen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesi için liderler, yerlerini aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman açılışta yaptığı konuşmada, Kuveyt'e ve ABD'ye Körfez'deki krizin çözümü için çabaları nedeniyle teşekkür ederek, nükleer faaliyetlerinde uranyum zenginleştirme kararı alan Tahran yönetimine yüklenerek, şöyle dedi:

İran'ın nükleer programı, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ediyor.

Muhammed bin Selman, "Bugün bölgemizi kalkındırma ve çevremizi kuşatan zorluklara karşı çabalarımızı birleştirmeye en çok muhtaç olduğumuz gündür. El-Ula Zirvesi'nde imzalanacak anlaşma, herkesin iş birliğiyle oluşan bu çabalar sayesinde sağlandı. Körfez, Arap ve İslam bölgesinin istikrarına yönelik dayanışmayı içeren bu anlaşma, devletlerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşlik unsurlarını pekiştiriyor." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirveye başkanlık ediyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirveye başkanlık ediyor.

Konuşmaların ardından liderler, 41. KİK zirvesi sonuç bildirgesini imzaladı.

Zirve'de dikkati çeken detaylar

Ula Vadisi'nin doğal güzelliklerini yansıtmak için büyük aynalarla tasarlanan dış cephesiyle Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alan bilim kurgu filmlerindeki yapılara benzer Maraya Salonu önünde liderler, zirve öncesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Zirvenin en dikkat çeken misafirlerinden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'yi, ev sahibi Suudi Arabistan'ın en üst düzey isimlerinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman havalimanında karşıladı. İki lider, Kovid 19'a rağmen sarılarak samimi bir fotoğraf verdi. Suudi basınında çıkan haberlere göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Katar Emiri'ne karşılama sırasında "Selam, selam. Suudi Arabistan Krallığı'nı nurlandırdın." dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nden Katar Emiri'ne sıcak karşılama.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nden Katar Emiri'ne sıcak karşılama.

Zirveye, Bahreyn heyeti adına Veliaht Prens Selman bin Hamed bin İsa Al Halife, Umman adına Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said, Kuveyt Emir Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ise Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid katıldı.

  • Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirveye başkanlık etti.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner'ın yanı sıra Katar'a yönelik ambargoya katılan Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü de zirveye katılan isimler arasında yer aldı.

Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner.
Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in sürpriz niteliğinde bir adımla, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini dondurması, kara ve hava tüm sahalarını Doha'ya kapatmalarıyla başlayan "Körfez krizi"nin, 3,5 yılın ardından KİK zirvesiyle resmi olarak sona ereceği ifade ediliyor.

Türkiye, Körfez'de sağlanan uzlaşıyı memnuniyetle karşıladı

Dışişleri Bakanlığı, düzenlenen KİK Zirvesi hakkında yazılı açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin, KİK'in birlik ve dayanışmasına önem atfettiğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin, KİK'in birlik ve dayanışmasına önem atfettiğini belirtti.

Açıklamada, KİK Zirvesi'nin sonucuna ilişkin, "Körfez ihtilafının çözümü yolunda ortak bir irade serdedilmesi ve Katar ile diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edileceğinin açıklanması memnuniyet vericidir. Zirve sonucunda KİK üyeleri ile Mısır tarafından imzalanan El-Ula Bildirisi'nin ihtilafın nihai çözüme kavuşturulmasını sağlamasını temenni ediyoruz." ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin, KİK'in birlik ve dayanışmasına önem atfettiği belirtilen açıklamada, "Türkiye, Körfez ülkeleri arasında güvenin yeniden tesisiyle stratejik ortağı olduğumuz KİK ile kurumsal iş birliğimizin ilerletilmesi için çaba göstermeye hazırdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Katar Dışişleri Bakanı: Bugün anlaşmazlık sayfası kapandı

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şöyle ifadeler kullandı:

Sorumluluk ruhuyla Körfez halklarının iyiliği için dayanışma ve iş birliğinin anlamını güçlendirecek yeni bir sayfa açmak ve bölgenin maruz kaldığı sorunlara karşı koymak amacıyla bugün anlaşmazlık sayfası kapandı.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani.

Krizin çözümü için harcadığı yoğun çabadan dolayı Kuveyt'e teşekkür eden Bin Abdurrahman, Katar'ın, Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani önderliğinde Körfez ve Arap ortak iş birliği çalışmalarına devam etmeyi arzuladığını aktardı.

Arap Birliği 41. KİK Zirvesi'nin sonuçlarından memnun

Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, KİK Zirvesi'nin sonuçlarından memnuniyet duyulduğu belirtilerek, Arap ülkeleri arasında buzları eriten ve Arap kolektif sistemine fayda sağlayan her türlü olumlu adımın Birliğin gücünü ve etkisini arttırdığı ifade edildi.

  • Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, KİK Zirvesi ile Ula Bildirisi'nin imzalanmasından, ayrıca Suudi Arabistan ve Katar ilişkilerindeki olumlu gelişmelerden memnuniyet duyulduğu bildirildi.

Açıklamada Fas'ın, bu adımların karşılıklı güven tesisinin ve ortaklığın başlangıcı olmasını temenni ettiği belirtildi.

Bahreyn heyeti adına Veliaht Prens Selman bin Hamed bin İsa Al Halife katıldı.
Bahreyn heyeti adına Veliaht Prens Selman bin Hamed bin İsa Al Halife katıldı.
  • Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'e telgraf göndererek, KİK Zirvesi'ndeki olumlu gelişmelerden ötürü tebriklerini iletti.

Bahreyn Kralı, ayrıca KİK ülkeleri arasında işbirliği ve koordinasyonu güçlendiren öncü rolünden ötürü Suudi Arabistan'ı tebrik etti.

ABD, Katar'a ambargoları sonlandıran KİK Zirvesi'nin sonuçlarını memnuniyetle karşıladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, "Arap ve Körfez ülkeleri arasındaki birliği sağlama yolunda pozitif bir adım olan KİK Zirvesi'nde kabul edilen Ula Bildirisi'nden şevk aldık." ifadelerini kullandı.

Uzun zamandır Körfez ülkelerinin birleşmesinin halklarına daha çok güven, refah ve hizmet getireceğine vurgu yaptıklarını belirten Pompeo, şöyle değerlendirmede bulundu:

Bugün askeri, ekonomik, sağlık, yolsuzlukla mücadele ve kültürel inisiyatifler konusunda iş birliğinin yeninden tesis edilmesi konusunda verilen vaadi memnuniyetle karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo, uzun zamandır Körfez ülkelerinin birleşmesinin halklarına daha çok güven, refah ve hizmet getireceğine vurgu yaptıklarını belirtti.
Pompeo, uzun zamandır Körfez ülkelerinin birleşmesinin halklarına daha çok güven, refah ve hizmet getireceğine vurgu yaptıklarını belirtti.

Körfez ülkelerinin aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için çalışmaya devam edeceklerini umduklarını ifade eden Bakan Pompeo, "Tam diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmek, ortak tehditlere karşı bölgeyi birleşmek için tüm taraflar için zorunluluktur. Bir araya geldiğimizde daha güçlüyüz." değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo, Kuveyt'e de Körfez krizini bitirmek üzere sarf ettiği çabadan dolayı teşekkür etti.