Kovid-19 krizi: Lübnanlı işçi böbreğini satışa çıkardı

Lübnan'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele uygulamaları nedeniyle milyonlarca kişi açlık tehdidiyle karşı karşıya.
Lübnan'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele uygulamaları nedeniyle milyonlarca kişi açlık tehdidiyle karşı karşıya.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Lübnan'da koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan önlemler nedeniyle derinleşen ekonomik krizin vatandaşa yansımaları, dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelen Yemen'de 6 yıldır süren iç savaşın bilançosu ve seyri, Bangladeş'in kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Bangabandhu Mujibur Rahman'ın ölümünden sorumlu eski yüzbaşı Abdül Mecid'in 45 yıl sonra yakalanması, Suudi Arabistan kraliyet üyesi 150 kişiye koronavirüs tanısı konulması ve "Sosyal mesafe"nin hiçe sayıldığı Türkmenistan'da kutlama düzenlenmesi haberleri öne çıktı.

Kovid-19 krizi: Lübnanlı işçi böbreğini satışa çıkardı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yapılan açıklamada Lübnan'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı sebebiyle ülkede var olan ekonomik krizin etkilerinin giderek derinleştiği, hükümetin kapsamlı bir yardım planı uygulamaya koymadığı taktirde milyonlarca Lübnanlının açlık tehdidiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi. Birçok kişinin kira ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı vurgulanırken salgın yasaklarını ihlal ettiği gerekçesiyle kendisine yazılan ceza üzerine aracını ateşe veren bir taksici ve kirasını ödeyemediği için böbreğini satılığa çıkaran bir inşaat işçisi örnek gösterildi.

Yemen'i tarumar eden savaşın bilançosu ve seyri

Ülkeyi darmadağın eden 6 yıldır süren iç savaşla dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelen Yemen'de 28 milyonluk nüfusun 24 milyonu insani yardıma muhtaç durumda. Yaklaşık yarım milyon kolera hastasının bulunduğu ülkede 112 bin civarı insan doğrudan çatışmalarda veya savaş sebebiyle baş gösteren insani krizler neticesinde hayatını kaybetti. İç savaşın sürdüğü ülkede hükümet güçleri, İran destekli Husilerin ele geçirdiği toprakların büyük kısımını geri almayı başarsa da başkent Sana, Hudeyde'nin büyük kısmı ve 3 liman hala Husilerin kontrolü altında bulunuyor. İlerleyen günlerde Husi hükümetinin uluslararası alanda sınırlı olarak tanınacağı değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı'nın katili 45 yıl sonra yakalandı

15 Ağustos 1975'te bir askeri darbeyle devrilen, kızları, mevcut Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve kardeşi Şeyh Rehana dışında tüm ailesiyle birlikte öldürülen Bangladeş'in kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Bangabandhu Mujibur Rahman'ın ölümünden sorumlu eski yüzbaşı Abdül Mecid 45 yıl sonra başkent Dakka'da yakalandı. Suikastte yer aldıklarını itiraf eden 5 kişi 2010'da idam edilirken, Mecid'in de aralarında bulunduğu 6 kişi aranıyordu.

Suud hanedanında koronavirüs alarmı

New York Times gazetesinin kraliyet hastanesine yakın iki doktor ve hanedan içinden kaynaklara dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan kraliyet üyesi 150 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu. Gazetenin ulaştığı, başkentteki Kral Faysal Uzman Hastanesi'ne acil notuyla gelen talimatta, tedavi gören hastane personelinin kraliyet üyelerine yer açmak için başka bir hastaneye nakledileceği bildirildi. Gazeteye göre, Suudi Arabistan yönetiminin koronavirüse karşı tüm hava ve kara sınırını kapatma, bazı vilayetlerde tüm gün sokağa çıkma yasağı, umre ziyaretlerinin iptal edilmesi, cemaatle namazların askıya alınması gibi sert tedbirleri hızla almasının arkasında virüsün hanedan üyelerine ulaşması etkili oldu.

Türkmenistan, Koronavirüsü yok saydı

Yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında vaka sayıları ve ölümler her geçen gün artarken salgının daha fazla yayılmasını önlemek için tedbirler artırılıyor. Ancak salgın tehlikesinin ciddiye alınmadığı Türkmenistan'da virüse karşı uyulması gereken kuralların başında gelen sosyal mesafe hiçe sayıldı. Ülkede, 3 bin 500’ü başkent Aşkabat’ta olmak üzere 7 bin bisikletçiyle Dünya Sağlık Günü kutlandı.