Kral Hüseyin savaş bölgesinde

Ürdün Kralı Hüseyin, Kerame Çarpışması sonrasında terk edilmiş bir İsrail tankını kontrol ettikten sonra beraberindekilerle alandan ayrılıyor.
Ürdün Kralı Hüseyin, Kerame Çarpışması sonrasında terk edilmiş bir İsrail tankını kontrol ettikten sonra beraberindekilerle alandan ayrılıyor.

Ürdün Kralı Hüseyin, Filistin Kurtuluş Örgütü, Ürdün Silahlı Kuvvetleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri, arasında 21 Mart 1968’de meydana gelen 15 saatlik bir askerî muharebe olan Kerame Çarpışması sonrasında terk edilmiş bir İsrail tankını kontrol ettikten sonra beraberindekilerle alandan ayrılıyor.

Kerame Çarpışması, Filistin Kurtuluş Örgütü, Ürdün Silahlı Kuvvetleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri, arasında 21 Mart 1968’de "Yıpratma Savaşı" sırasında meydana gelen 15 saatlik bir askerî muharebedir.

İsrail saldırıyı, biri Kerame mülteci kampı biri de Safi köyü olmak üzere Filistin Kurtuluş Örgütü kamplarına eş zamanlı iki baskın olarak planladı. Ancak baskın, büyük çaplı bir savaşa dönüştü.

1967’de Ürdün, Batı Şeria’nın kontrolünü İsrail'e bıraktıktan sonra, ‘fedai’ olarak bilinen Filistinli savaşçılar üslerini Ürdün'e taşıdılar ve sınır kasabası Kerame'yi karargah olarak kullanıp İsrail'e ve İsrail’in işgal ettiği bölgelere düzenledikleri saldırılara hız verdiler.

İsrail, saldırının amacının Filistin Kurtuluş Örgütü kamplarını yok etmek ve misilleme olarak örgütün lideri Yaser Arafat'ı esir almak olduğunu iddia etti. Öte yandan İsrail, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne açık desteğinden dolayı Ürdün'ü cezalandırmak istedi.

Büyük bir İsrail birliği, 21 Mart’ta şafak vakti Kerame’ye hava destekli taarruz başlattı. Bir gün süren çarpışmadan sonra İsrail, kampın çoğunu ortadan kaldırdıktan ve 140 Filistin Kurtuluş Örgütü mensubunu esir aldıktan sonra geri çekildi daha doğrusu Filistin güçleri tarafından geri püskürtüldü.

Savaş, Filistinli direnişçiler tarafından, intihar bombacılarının konuşlandırıldığı, bilinen ilk çarpışma olarak tarihe geçti.

Savaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail’i ateşkes hattını ihlal ettiği ve orantısız güç kullandığı için oy birliğiyle kınayan 248 numaralı kararının çıkmasıyla son buldu. Savaş sonunda iki tarafın da zafer ilan etmesi dikkat çekti.