Kral'ın kardeşinden şaşırtan çıkış

Prens Hamza, hükümete yönelik açık eleştirisiyle dikkatleri çekti.
Prens Hamza, hükümete yönelik açık eleştirisiyle dikkatleri çekti.

Ürdün’de geçtiğimiz yaz sokakları ısıtan protesto gösterilerinin durulmasının ardından, hükümetin attığı bazı adımlarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Ömer Razzaz başkanlığında kurulan yeni kabinenin, vergileri artırmaya karar vermesi, en çok tartışılan konuların başında geliyor. Ürdünlüler, vergi artışının ekonomik problemleri çözmek bir yana, daha da ağırlaştıracağından endişeli.

Ürdünlüler, haziran ayında günlerce süren protestolar düzenlemişti.
Ürdünlüler, haziran ayında günlerce süren protestolar düzenlemişti.

Sosyal medyada Ürdün hükümetine yönelik eleştirilerin yoğunlaşmasının ardından, Kral Abdullah’ın baba bir kardeşi Prens Hamza da eleştiri kervanına katıldı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kötü yönetimin ve yolsuzlukların cezasının halka kesilmemesi gerektiğini belirten Prens’in sert cümleleri büyük bir şaşkınlık uyandırdı. Prens, “Vatandaşla devlet arasındaki güveni yeniden tesis etmek gerekiyor. Birikmiş hataları telafi için tekrar tekrar ve yeniden vatandaşın cebine müracaat etmek değil” yorumunda bulundu.

Prens Hamza ve annesi Kraliçe Nur.
Prens Hamza ve annesi Kraliçe Nur.

Prens Hamza’nın bu keskin tavrının “halka sempatik görünme adına” danışıklı dövüş olduğunu düşünenler de yok değil. Bazı siyasi gözlemcilere göre, kraliyet ailesinin çeşitli üyeleri, atanmış başbakanlara ve hükümetlerin tepki çeken icraatlarına karşı halkın yanında tavır alarak, sempatilerini pekiştiriyor. Kral Abdullah’ın, geçtiğimiz ay Ömer Razzaz’ı başbakanlığa ataması da böyle bir adım olarak değerlendirilmişti.

Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin Abdullah.
Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin Abdullah.

Ürdün’ün 1999’da ölen kralı Hüseyin bin Talal ile Kraliçe Nur’un evliliğinden dünyaya gelen Prens Hamza, şimdiye kadar Kral Abdullah’la karşı karşıya gelmemeye özen göstermişti. Abdullah, Kral Hüseyin’in sonradan boşandığı İngiliz eşi Prenses Mona’nın oğlu. Kral Hüseyin, ölümünden önce Kraliçe Nur’la evli olmasına rağmen, boşandığı eşinden doğan oğlu Abdullah’ı veliaht prens ilan etmişti. Ürdün’ün mevcut veliahtı ise, Kral Abdullah’ın oğlu Prens Hüseyin. Kraliçe Nur’un oğlu Hamza’nın günün birinde tahta çıkma ihtimalinin olmadığı biliniyor.