Kudüs'ü İsrail'e bırakan sözde barış planı

ABD Başkanı Trump, tek taraflı Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıkladı.
ABD Başkanı Trump, tek taraflı Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıkladı.

Bu hafta İslam coğrafyasında ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde barış planı, İsrail yönetiminin, vatandaşlarına ilk defa Suudi Arabistan'a seyahat izni vermesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki iddianamenin mahkemeye gönderilmesi, sözde barış planının Netanyahu'nun partisi Likud'un oylarını artırması haberleri öne çıktı.

Kudüs'ü İsrail'e bırakan sözde barış planı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıkladı. Trump, plan kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini belirtti. Sözde barış planına göre, Filistin'in başkenti Şuafat Filistinli Mülteci Kampı'ndan Kefr Akab'a uzanan bölge ya da Doğu Kudüs'ün banliyölerinden Ebu Dis Mahallesi olacak. İsrail, silahtan arındırılmış Filistin Devleti'ndeki üst güvenlikten sorumlu olacak ve Ürdün Vadisi, İsrail'in egemenliğinde kalacak. İsrail'in çıkarları gözetilerek hazırlanan plana göre, İsrail yükümlülüklerini ancak Gazze Şeridi'nde silahsızlandırılma gerçekleşirse yerine getirecek.

"İsrail’den, S. Arabistan'a ilk seyahat izni"

İsrail yönetimi, vatandaşlarının kutsal mekanlara ziyarette bulunma veya ticaret amacıyla İsrail pasaportuyla Suudi Arabistan'a seyahat etmesine izin verdi. İçişleri Bakanı Arye Dery, ülke tarihinde ilk kez İsrail vatandaşlarının Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesine onay veren direktifi imzaladı. Bu imza ile Tel Aviv yönetimi, resmi olarak İsrail vatandaşı olan yaklaşık 2 milyon Filistinlinin İsrail pasaportuyla hac ve umre için Suudi Arabistan'a gitmesine onay vermiş oldu. Ancak bu izne Suudi Arabistan'a gidecek olan İsrail vatandaşlarının Suudi bir yetkili tarafından davet edilmesi şartı getirildi.

Netanyahu'nun yolsuzluk dosyaları mahkemede

Meclise yaptığı dokunulmazlık başvurusunu çekmesinden saatler sonra İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, Başbakan Binyamin Netanyahu hakkındaki iddianameyi mahkemeye gönderdi. Başsavcı Mandelblit'in iddianameyi mahkemeye göndermesiyle Netanyahu, İsrail tarihinde görevdeyken hakkında dava açılanan ilk başbakan oldu. Netanyahu hakkındaki davanın ne zaman başlayacağı ise henüz bilinmiyor.

Sözde barış planı Netanyahu'ya yaradı

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün açıkladığı sözde barış planının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un oylarında artış yaşandı. Önceki kamuoyu yoklamalarında 120 sandalyeli Meclise 32 milletvekili göndereceği tahmin edilen Likud, sözde barış planının açıklanmasının ardından yapılan ankete göre milletvekili sayısını 35'e yükselterek birinci parti konumuna geldi.