Kushner, Arapları ikna turunda

ABD Başkanı Trump'ın damadı Jared Kushner, Arap dünyasındaki liderleri ziyaret ediyor.
ABD Başkanı Trump'ın damadı Jared Kushner, Arap dünyasındaki liderleri ziyaret ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in Arap dünyasında çıktığı turdan Mısır'da yaşanan fiyat artışlarına, İslam dünyasında geride kalan haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Bayramlaşma kana bulandı

                                    Afganistan'da, Taliban ile güvenlik güçlerinin bayramlaşması sırasında düzenlenen intihar saldırısında 20 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Nangarhar Valiliği Sözcüsü Ataullah Hogyani, intihar eylemcisinin, Nangarhar'ın Rudat ilçesinde ateşkesin ardından Taliban ile güvenlik güçlerinin bayramlaşma töreni sırasında üzerindeki bombayı patlattığını belirtti.
Bayramlaşma kana bulandı Afganistan'da, Taliban ile güvenlik güçlerinin bayramlaşması sırasında düzenlenen intihar saldırısında 20 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Nangarhar Valiliği Sözcüsü Ataullah Hogyani, intihar eylemcisinin, Nangarhar'ın Rudat ilçesinde ateşkesin ardından Taliban ile güvenlik güçlerinin bayramlaşma töreni sırasında üzerindeki bombayı patlattığını belirtti.
Dünya genelinde 68 milyon evsiz

                                    Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) "2017 Küresel Eğilimler" raporunda, geçen yıl savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle zorla yerinden edilen kişilerin sayısının 68,5 milyon gibi çok yüksek bir rakama çıktığı belirtildi. Tükiye, kapılarını açtığı 3,5 milyon mülteciyle, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda.
Dünya genelinde 68 milyon evsiz Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) "2017 Küresel Eğilimler" raporunda, geçen yıl savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle zorla yerinden edilen kişilerin sayısının 68,5 milyon gibi çok yüksek bir rakama çıktığı belirtildi. Tükiye, kapılarını açtığı 3,5 milyon mülteciyle, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda.
Etiyopya ve Mısır, Nil konusunda anlaştı

                                    Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed 11 Haziran’da bir araya geldiler. Kahire’de Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin makamında görüşen ikili, Güney Sudan ve Somali gibi konuların yanı sıra, Etiyopya tarafından Nil nehri üzerine yapılan ve iki ülke arasında sorun olan Nahda barajı projesini de görüştü. Böylece, 2011’de başlayan proje, Mısır’dan da onay almış oldu.
Etiyopya ve Mısır, Nil konusunda anlaştı Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed 11 Haziran’da bir araya geldiler. Kahire’de Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin makamında görüşen ikili, Güney Sudan ve Somali gibi konuların yanı sıra, Etiyopya tarafından Nil nehri üzerine yapılan ve iki ülke arasında sorun olan Nahda barajı projesini de görüştü. Böylece, 2011’de başlayan proje, Mısır’dan da onay almış oldu.
Kushner, Arapları ikna turunda

                                    ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner, kayınpederinin hazırladığı yeni “İsrail-Filistin barış planı” konusunda zemin yoklamak üzere Arap dünyasını turlamaya başladı. İlk olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile bir araya gelen Kushner, önümüzdeki günlerde Ürdün ve Suudi Arabistan yöneticileriyle de görüşecek. Kushner’le Sisi’nin son buluşması, geçtiğimiz yılın ağustos ayında, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından sona olmuştu.
Kushner, Arapları ikna turunda ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner, kayınpederinin hazırladığı yeni “İsrail-Filistin barış planı” konusunda zemin yoklamak üzere Arap dünyasını turlamaya başladı. İlk olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile bir araya gelen Kushner, önümüzdeki günlerde Ürdün ve Suudi Arabistan yöneticileriyle de görüşecek. Kushner’le Sisi’nin son buluşması, geçtiğimiz yılın ağustos ayında, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından sona olmuştu.
Adı artık "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti"

                                    Yunanistan ve Makedonya arasında uzun zamandır süren isim gerginliğinin çözümüne dair somut bir adım atıldı. 17 Haziran’da Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın katılımıyla Makedonya Cumhuriyeti’nin resmi adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini konu alan bir anlaşma imzalandı.
Adı artık "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" Yunanistan ve Makedonya arasında uzun zamandır süren isim gerginliğinin çözümüne dair somut bir adım atıldı. 17 Haziran’da Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın katılımıyla Makedonya Cumhuriyeti’nin resmi adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini konu alan bir anlaşma imzalandı.
Yemen'deki savaşta kritik eşiğe gelindi

                                    Yemen'de hükümet güçlerinin, Husilere karşı başlattığı operasyon kapsamında Hudeyde Uluslararası Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağladığı bildirildi. Hükümet güçleri komutanlarından Raid el-Habehi, "Ordu güçleri, Hudeyde Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağladı." dedi. Habehi, havalimanı çevresinde güvenliği sağlama amacıyla arama tarama faaliyetleri gerçekleştirildiğini belirtti.
Yemen'deki savaşta kritik eşiğe gelindi Yemen'de hükümet güçlerinin, Husilere karşı başlattığı operasyon kapsamında Hudeyde Uluslararası Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağladığı bildirildi. Hükümet güçleri komutanlarından Raid el-Habehi, "Ordu güçleri, Hudeyde Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağladı." dedi. Habehi, havalimanı çevresinde güvenliği sağlama amacıyla arama tarama faaliyetleri gerçekleştirildiğini belirtti.
Mısır'da fiyatlar yükseliyor

                                    Mısır hükümeti geçtiğimiz haftalarda elektrik ve akaryakıt alanında yaptığı zamlarla dikkatleri üzerine çekti. 13 Haziran’da elektriğe yüzde 6 ile 69 dokuz oranında artırım uygulanacağının açıklanmasının ardından bu kez de akaryakıta, elektrikle aynı oranlarda zam yapılacağı ilan edildi. Temmuz ayında yürürlüğe gireceği duyurulan elektrik zammı ve devamı sayılabilecek akaryakıt zammı tepkilere yol açtı.
Mısır'da fiyatlar yükseliyor Mısır hükümeti geçtiğimiz haftalarda elektrik ve akaryakıt alanında yaptığı zamlarla dikkatleri üzerine çekti. 13 Haziran’da elektriğe yüzde 6 ile 69 dokuz oranında artırım uygulanacağının açıklanmasının ardından bu kez de akaryakıta, elektrikle aynı oranlarda zam yapılacağı ilan edildi. Temmuz ayında yürürlüğe gireceği duyurulan elektrik zammı ve devamı sayılabilecek akaryakıt zammı tepkilere yol açtı.
Güney Kazakistan eyaleti Türkistan eyaleti oldu

                                    Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Güney Kazakistan eyaletinin adının Türkistan olarak değiştirilmesine ve eyalet merkezinin Türkistan kentine taşınmasına ilişkin karara imza attı. Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, “Türkistan eyaletinin merkezi, yüzyıllardır Kazak Hanlığının ve bütün Türk dünyasının siyasi ve manevi hayatının kalbi olan Türkistan kenti olacak.” Dedi.
Güney Kazakistan eyaleti Türkistan eyaleti oldu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Güney Kazakistan eyaletinin adının Türkistan olarak değiştirilmesine ve eyalet merkezinin Türkistan kentine taşınmasına ilişkin karara imza attı. Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, “Türkistan eyaletinin merkezi, yüzyıllardır Kazak Hanlığının ve bütün Türk dünyasının siyasi ve manevi hayatının kalbi olan Türkistan kenti olacak.” Dedi.
Ateşkesin ardından ilk saldırı: 30 ölü

                                    Afganistan’da 3 günlük ateşkesin ardından Taliban ilk saldırısını gerçekleştirdi. Afgan hükümet güçlerine düzenlenen saldırıda 30 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği aktarıldı. Afganistan’ın Badgis şehrinde Ramazan Bayramı dolayısıyla 3 günlük ateşkes ilan eden Taliban, bayramın bitmesiyle ilk saldırısını yaptı. Saldırıda 30 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği duyuruldu.
Ateşkesin ardından ilk saldırı: 30 ölü Afganistan’da 3 günlük ateşkesin ardından Taliban ilk saldırısını gerçekleştirdi. Afgan hükümet güçlerine düzenlenen saldırıda 30 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği aktarıldı. Afganistan’ın Badgis şehrinde Ramazan Bayramı dolayısıyla 3 günlük ateşkes ilan eden Taliban, bayramın bitmesiyle ilk saldırısını yaptı. Saldırıda 30 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği duyuruldu.