Libya'da neden ateşkese varılamadı?

Halife Hafter (solda) Moskova'daki ateşkes görüşmeleri esnasında Rusya Dış işleri Bakanı Sergey Lavrov ile tokalaşırken görülüyor.
Halife Hafter (solda) Moskova'daki ateşkes görüşmeleri esnasında Rusya Dış işleri Bakanı Sergey Lavrov ile tokalaşırken görülüyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Libya'da ateşkes girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenleri, İran'da vurulan Ukrayna uçağının yolcuları ve ülkeleri, İran'da, Ukrayna uçağının vurulduğu bilgisinin Cumhurbaşkanı'ndan ve hükumetten gizlenmesi, Pakistan'da yoğun kar yağışı yüzünden 95 kişinin yaşamını yitirmesi, İdlib'de ateşkesin ardından düzenlenen hava saldırılarında 21 kişinin yaşamını yitirmesi, Lübnan'da devam eden hükümet karşıtı gösteriler haberleri öne çıktı.

Libya'da neden ateşkese varılamadı?

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrılmasının sebepleri netleşiyor. Hafter'in anlaşmayı imzalamadan masadan kalmasının sebepleri arasında; istediği şartların metinde mevcut olmaması, uluslararası düzeyde askeri ve siyasi konumunun zayıflayacağı korkusu, kendisine bağlı bazı kuvvetlerin ve uluslararası destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri'nin etkisi gibi faktörler öne çıkıyor.

Vurulan Ukrayna uçağında 6 nükleer fizikçi vardı

İran'ın, Tahran'dan Kiev'e giden yolcu uçağını 3 gün boyunca yaşanan tartışmaların ardından "yanlışlıkla" vurduğunu itiraf etmesi, dikkatleri yeniden olayda hayatını kaybedenlere ve ülkelerine çevirdi. Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afganistan, 3 Almanya ve 3 İngiltere vatandaşı olmak üzere 176 kişi hayatını kaybetti. Tahran yönetimi, çifte vatandaşlığı kabul etmediği ve 63 İran-Kanadalıyı da İran vatandaşı olarak hesapladığı için 145 İranlının hayatını kaybettiğini açıkladı. Kazada Şerif Teknik Üniversitesinden 14 öğrenci ile 13 doktor ve sağlık personeli de olayda yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenler arasında 6 nükleer fizikçinin de olduğu belirtildi.

"Uçağın vurulduğu bilgisi hükumetten gizlendi"

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının İran savunma sistemi tarafından füzeyle vurulduğu bilgisinin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyelerinden gizlendiğini açıkladı. Rebii, "Biz, yalancılık ve olayı gizlemekle suçlandık. Gerçekte durum böyle değildi. Biz yalan söylemedik, konuyla ilgili bize bilgi verilmedi." dedi. İran Meclisi Tahran Milletvekili Ali Mutahhari, ise konuya ilişkin açıklamasında "Hamaney ve Ruhani'ye uçağın düşürülmesinden hemen sonra bilgi verilmemesi, olayın ardında gizli bir iş olduğu şüphesini uyandırıyor." dedi.

Pakistan'da yoğun kar yağışı 95 can aldı

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) son 24 saatte yağan yoğun kar ve yağış nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 95'e yükseldiğini açıkladı. Biriken karlar nedeniyle çatıların çökmesi sonucu Belucistan eyaletinde çoğunluğu kadın ve çocuk 20 kişinin öldüğü bilgisi de açıklamada yer aldı. Belucistan Eyaleti Afet Yönetim Ajansı Başkanı İmran Zarkon, eyalette pazar gününden bu yana yoğun kar yağışı nedeniyle yolların ve havalimanının ulaşıma kapandığını kaydetti.

İdlib'de ateşkesin ardından ilk hava saldırısı: 21 ölü

Beşşar Esed rejimi ve Rusya, İdlib'de ateşkese rağmen sivil yerleşimlere hava saldırılarına yeniden başlarken, rejimin İdlib'in merkezini hedef alan saldırısında 21 sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı. Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib'in Maarratünnuman ilçesi, Keferruma beldesi, Marşurin, Deyr Şarki, Masaran, Tel Mennis köylerine, rejim uçakları da İdlib merkezi ve Eriha ilçesine saldırı düzenledi. Rusya ve Türkiye’nin girişimleriyle ilan edilen ateşkese rağmen, rejim güçleri zaman zaman yaptıkları topçu atışlarıyla ateşkesi daha önce de bozmuştu. Ancak söz konusu ihlaller, ateşkesin ardından ilk hava saldırıları olma özelliği taşıyor.

Lübnan'da "barışçıl devrim" protestoları

Lübnan'da başkentin Korneş Mezraa bölgesinde toplanan Lübnanlı göstericiler, önceki gece düzenlenen protestolarda "taşkınlık çıkardıkları" gerekçesiyle gözaltına alınanların salıverilmesi talebiyle yolları kapattı. "Mezhepçiliğe hayır" ve "barışçıl devrim" şeklinde sloganlar atan göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında yaşanan gerginlik sonucu 35 kişi yaralandı.