Lidere veda

Abdunnâsır'ın cenaze törenine 5 milyon insanın katıldığı tahmin ediliyor.
Abdunnâsır'ın cenaze törenine 5 milyon insanın katıldığı tahmin ediliyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnâsır 28 Eylül 1970 günü öldüğünde, Arap sokakları büyük bir mateme büründü. Ülke içinden ve dışından gelen milyonlarca insan, liderlerini uğurlamaya can atıyordu. Bunlardan biri, fotoğrafta, tellerin üzerinde dinlenirken görülüyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnâsır, sadece geçtiğimiz yüzyılda değil, belki de bütün tarih boyunca Arapları en derinden etkilemiş isimlerden biriydi.

  • 1952’de darbeyle Mısır yönetimini ele geçirdikten sonra cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdunnâsır, diktatörce yönetimine rağmen, "Arap milliyetçiliği" bayrağıyla milyonları harekete geçirmiş, onlara bir ufuk ve istikamet göstermişti.

İsrail karşısında alınan yenilgiler şöhretini lekelemiş de olsa, Abdunnâsır 28 Eylül 1970 günü öldüğünde, Arap sokakları büyük bir mateme büründü. 1 Ekim’de Kahire’de düzenlenen cenaze törenine en az 5 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Bu, Mısır tarihinin gördüğü en büyük kalabalıklardan biriydi. Ülke içinden ve dışından gelen milyonlarca insan, liderlerini uğurlamaya can atıyordu. Bunlardan biri, fotoğrafta, tellerin üzerinde dinlenirken görülüyor.