Lübnan, Suriyeli mültecileri sınır dışı etmekle tehdit ediyor

Lübnanlıların yüzde 85'inin yoksulluk sınırında yaşadığını aktaran Cumhurbaşkanı Mikati, artık mülteci yükünü taşıma kapasitelerinin kalmadığını vurguladı.
Lübnanlıların yüzde 85'inin yoksulluk sınırında yaşadığını aktaran Cumhurbaşkanı Mikati, artık mülteci yükünü taşıma kapasitelerinin kalmadığını vurguladı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası toplumun yardım etmemesi halinde Lübnan'ın Suriyeli mültecileri anavatanlarına geri döndürmek için yasal yollara başvuracağı konusunda uyardı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, uluslararası toplumun destek vermemesi halinde Suriyeli mültecilerin yasal yollardan ülkeden çıkarılması için adım atacaklarını söyledi.

Lübnan Bakanlar Kurulu, ülkedeki krizlerle mücadelede izlenecek yol haritasını görüşmek üzere toplandı.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan Başbakan Mikati, 2019'dan beri süren ekonomik krizden dolayı Lübnan halkının çok zor bir süreçten geçtiğini belirtti.

Lübnanlıların yüzde 85'inin yoksulluk sınırında yaşadığını aktaran Mikati, artık mülteci yükünü taşıma kapasitelerinin kalmadığını vurguladı.

Mikati, "Suriye krizinin başlamasından on bir yıl sonra Lübnan, özellikle mevcut koşullar altında artık bu yükü taşıma kapasitesine sahip değil. Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü hususunda uluslararası topluma destek çağrısında bulunuyoruz. Aksi takdirde Lübnan, Batı ülkelerinin arzu etmeyeceği bir tutum sergileyecektir. Lübnan'ın alacağı tutum, Suriyelilerin yasal yollarla ülkeden gönderilmesidir." dedi.

Lübnan Başbakanı, "yasal yollar" ifadesi dışında mültecilerin ülkelerine dönüşünün nasıl gerçekleştirileceği konusunda detaya girmedi.

Lübnan'daki her 10 Suriyeliden dokuzunun yoksulluk içinde yaşadığını ve Lübnanlılar, göçmenler ve Filistinliler için de yoksulluk seviyelerinin önemli ölçüde arttığını belirten Birleşmiş Milletler elçisi Rochdi, ailelerin çocuklarını okul yerine çalışmaya göndermek zorunda kaldıkları için var olan koşulların olumsuz başa çıkma mekanizmalarını harekete geçirdiğini kaydetti.

  • Şimdiye kadarki en kötü ekonomik krizle boğuşan Lübnan, nüfusu içinde dünyanın en yüksek mülteci oranına sahip ülke konumunda. Hükümet, Suriye nüfusunun Lübnan'ın altı milyondan fazla sakininin neredeyse dörtte birini oluşturduğunu tahmin ediyor.

BM verilerine göre Lübnan'da kayıtlı 850 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan hükümeti ise bu sayının 1,5 milyon civarında olduğunu belirtiyor.